Marturii incredibile din satul in care au votat mortii. Fraudele de la referendum, dar si de la "locale", sunt principalele subiecte discutate, acum, in satul in care au votat mortii. In localitatea ce tine de comuna Cosmesti, judetul Teleorman, subiectul a reaprins spiritele in case, pe ulite, la carciuma sau in cimitir, in urma trecerii procurorilor DNA si a politistilor. In scurta incursiune in satul in care a avut loc "minunea lui Dragnea", unde pana si mortii si orbii au votat, reporterii EVZ au asistat la dispute demne de un parlament satesc. Sumele care "s-au invartit" la votul pentru locale, zic satenii, sunt intre 500.000 si un milion de lei vechi sau chiar mai mari , dupa cum s-a tinut de tare si a negociat fiecare". S-a ajuns si pana la "doua milioane jumate de lei". "Unii au primit 50 de lei noi si-un pahar de mitilic, ori un "Adio, mama!", sau un "Ultimul drum". Toata lumea a orbit. Ai lui, ai lu' primaru, duceau oamenii la vot, de brat, cica nu vede bine, bre, sau nu stie carte. Ai dracu', a orbit tot satu'! Vorba aia, au intrat iar in Duminica Orbului!", zice Gheorghe Negrila, de 42 de ani, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Locotenentul protestatar Alexandru Gheorghe trebuie sa plateasca statului roman aproape 30 de mii de lei. Alexandru Gheorghe, tanarul care in iarna acestui an a luat parte, in uniforma militara, la mitingul din Piata Universitatii, trebuie sa inapoieze statului roman cheltuielile de intretinere pe timpul scolarizarii, locotenentul fiind exclus din armata dupa ce a luat parte la protest. Locotenentul a primit o decizie de imputare de la Unitatea Militara din Campia Turzii, unde a activat inainte de a fi exclus din armata, decizie potrivit careia locotenentul trebuie sa returneze 28.702,13 lei, bani reprezentand valoarea cheltuielilor de intretinere pe timpul scolarizarii din cadrul UM 01930 Campia Turzii. Contactat de Adevarul, Alexandru Gheorghe a refuzat sa comenteze, mentionand ca va oferi mai multe date dupa cel de-al doilea termen al procesului in care a contestat excluderea sa din Armata. "Deocamdata sunt un pic prins cu alte probleme, in 25 am procesul, dupa 25 septembrie o sa ofer mai multe date", a spus Alexandru Gheorghe, anunta Adevarul.

Alegerea noilor sefi ai Justitiei: Mona Pivniceru ignora recomandarile UE. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, a anuntat ieri lansarea procedurilor de selectie a viitorului procuror general al Romaniei si a viitorului procuror sef al DNA fara a respecta legislatia romaneasca si recomandarile Comisiei Europene, transmise recent printr-o scrisoare de catre secretarul general Catherine Day. Procedurile de selectie anuntate de ministrul Justitiei Mona Pivniceru nu au fost cuprinse intr-un ordin de ministru, asa cum recomanda Comisia Europeana, ci doar au fost postate pe pagina de internet a ministerului de resort. Prin refuzul de a emite un ordin de ministru, Pivniceru evita sa isi asume raspunderea pentru procedurile de selectie pe care vrea sa le impuna. Mai mult, Mona Pivniceru nu vrea sa respecte nici recomandarile CE care cer ca proiectele procurorilor candidati sa fie publicate de minister din timp si sa intre astfel in dezbatere publica pentru ca nominalizarile sa fie facute pe criterii transparente de profesionalism, asa cum reiese si din scrisoarea adresata recent de catre secretarul general Catherine Day, informeaza Romania Libera.

Traseismul, o chestiune de moravuri. Migrationismul este mult prea amplu si prea raspandit ca sa fie justificat in termenii loialitatilor profunde si de asemenea este prea vechi ca sa mai poata fi incriminat fara distinctii. Printre criteriile de integritate pe care le-a formulat Monica Macovei apar pe ultimile pozitii doua conditii care au creat dificultati in cadrul aliantei pro-prezidentiale. Monica Macovei cere aliantei sa nu-i admita pe listele sale de candidati pe aceia care, printre altele, au trecut de la o formatiune la alta in interiorul aliantei, sau au migrat in mod repetat de la o formatiune politica la alta in ultimii 5 ani. Pe cine ar putea viza insa aceste doua exigente? In primul rand pe militantii noului partid Forta Civica, condus de Mihai Razvan Ungureanu, care a cooptat in echipa sa de conducere politicieni sositi din toate partidele, inclusiv, de la PSD, scrie Deutsche Welle.

Comisia Europeana traseaza noi teme pentru Romania. Victor Ponta s-a intalnit cu Jose Manuel Barroso, intr-un moment in care fondurile comunitare sunt suspendate de facto. Niciun ministru corupt, numiri transparente in fruntea DNA si a Parchetului General si restructurarea companiilor de stat. Acestea sunt cateva dintre recomandarile pe care presedintele Comisiei Europene, Jose Barroso, i le-a facut premierului Victor Ponta, in cursul intrevederii pe care cei doi au avut-o ieri la Bruxelles. Comunicatul emis de Comisia Europeana arata ca Barroso a exprimat ingrijorari generale legate de respectarea statului de drept in Romania. Pentru Ponta insa, presedintele CE a avut si cateva recomandari punctuale, dincolo de cele de ordin general. "Va fi important ca numirile in fruntea DNA si a Parchetului General sa fie facute intr-un mod corect si transparent, mentioneaza comunicatul CE. Guvernul, inainte si dupa alegeri, va trebui sa nu numeasca ministri cu privire la care exista "verdicte clare" privind lipsa de integritate, anunta EVZ.

Un al doilea Wall Street ar putea aparea, mult mai aproape de Romania. Ce stat viseaza sa construiasca un astfel de centru financiar. Centrul financiar ar fi cu siguranta mult mai aproape de Romania, decat Wall Street-ul din New York, iar orasul are deja un rol istoric de centru comercial global. Turcia vrea sa construiasca la Istanbul un nou Wall Street, pe malul Marii Marmara, intr-o investitie de 2,6 miliarde de dolari, relateaza Bloomberg, citat de Mediafax. Proiectul este indraznet, ca multe dintre ideile premierului Recep Tayyip Erdogan, precum cel de a incepe negocierile oficiale pentru aderarea la Uniunea Europeana. Erdogan vede Turcia ca o putere economica si politica in Orientul Mijlociu si sud-estul Europei. IFC-Istanbul, cum este cunoscut proiectul centrului financiar, va fi concretizarea din otel, sticla si beton a viziunii lui Erdogan, a declarat Kubilay Cinemre, care a demisionat in 2010 din functia de director general al biroului din Istanbul al Merrill Lynch, pentru a infiinta propria companie de management de fonduri, Fokus Yatirim Holding, informeaza Adevarul.

Laura Codruta Kovesi, propunerea USL pentru preluarea sefiei DNA - surse. Procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi, ar fi propunerea USL pentru preluarea sefiei DNA, potrivit unor surse citate de dcnews.ro. Mai exact, liderii USL nu au stat degeaba la reuniunea din Delta, de la Murighiol: sefii USL ar fi convenit pentru sustinerea propunerii ca Laura Codruta Kovesi sa preia sefia DNA, in conditiile in care lui Daniel Morar i-a expirat mandatul si este delegat sa conduca pana la o noua propunere a ministrului Justitiei care va trece de Consiliul Superior al Magistraturii si presedintele Traian Basescu. Prin sustinerea Codrutei Kovesi, liderii USL ar urmari sa le arate liderilor europeni si celor americani ca nu doresc subordonarea Justitiei, mai scrie sursa citata. Mandatul de sef al Parchetului General indeplinit de Laura Codruta Kovesi expira la inceputul lunii octombrie a acestui an, scrie Romania Libera.