Descoperire arheologica senzationala la Iasi. Descoperirea facuta de un profesor intr-o localitate din judetul Iasi naste uimitoarea intrebare: primele forme de scriere din istoria lumii au fost folosite de o populatie care locuia pe aceste meleaguri? Este vorba de doua tablite din piatra, ce prezinta inscriptii vechi de mii de ani. "Cele doua tablite de piatra descoperite de mine in localitatea Handresti au o inscriptie care se aseamana cu ᅡalfabetulᅡ getilor! Ele par a fi ca cele de la Tartaria (vechi de peste 5.500 ani - n.r.). In viitor, specialistii vor descifra scrierea si vechimea lor pentru a stabili adevarul istoric. Mai mult, am descoperit si unelte din silex care sunt unice in aceasta zona. Cercetatorii vor merge tocmai in Ucraina pentru a vedea despre ce este vorba", dezvaluie Mihai Vasilencu. Integral pe bzi.ro

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Ion Cristoiu catre Mihai Gadea: "De ce m-am sucit? De-al dracului!". Editorialistul EVZ spune ca Mihai Gadea ii datoreaza cariera si dezvaluie ce anume l-a facut pe realizatorul de la Trustul Intact sa-l atace atat de dur intr-o emisiune anuntata, in stil OTV, ca fiind prima dintr-o serie de "mari dezvaluiri". Despre emisiunea lui Mihai Gadea, difuzata duminica seara de Antena 3 si care a avut ca unic scop denigrarea lui Ion Cristoriu, analistul politic vorbeste cu detasare, afirmand ca a aflat despre rautatile vehiculate de la avocatul sau. Continuarea in EVZ.

Ziua chimistului DD. Ce cred muncitorii de la Oltchim: de la Diaconescu ''ne-a cam tras in piept pe toti", la ''Ponta nu mai vrea sa dea banii la salariati". E ora 15.00, cand angajatii Oltchim ies din schimb, scurgandu-se lenes pe poarta Combinatului, toropiti de soarele unei zile calduroase de toamna. Sunt doar 100 de muncitori, care vin doar pentru a asigura conservarea combinatului. In schimburile doi si trei lucreaza doar cate 15 oameni pe intreaga platforma. Doar o parte din firmele externalizate din afara platformei combinatului mai lucreaza de-adevaratelea. Oamenii, imbracati ponosit, nu difera mult de imaginea sablon a muncitorului comunist, multi cu pantaloni de stofa si camasa, doamnele cu rochie si fiecare cu sacosa in mana sau traista pe umar. Continuarea in Romania Libera.

Dezvaluiri EVZ dupa 21 de ani de la Mineriada din '91! Azi, 25 septembrie, s-au implinit 21 de ani de la mineriada condusa de Miron Cozma, care l-a facut sa demisioneze pe premierul Petre Roman. In tot acest timp, Valea Jiului s-a tot afundat intr- o groapa a saraciei, Miron Cozma a iesit din puscarie in decembrie 2007, iar Iliescu a fost scos de sub urmarire penala pentru o alta mineriada, cea din 1990, Petre Roman si-a schimbat viata de familie si orientarea politica... Aceasta ar fi pe scurt, evolutia personajelor principale. Sunt insa informatii ramase in sertarul amintirilor acelui septembrie 1991, peste care ar trebui sa nu tragem oblonul uitarii sau sa lasam sa se perpetueze periculos declaratiile de azi ale protagonistilor, relateaza EVZ.

Oltchimul si substratul sau ideologic. Catre finalul mandatului sau, Guvernul Boc luase in contextul acordului cu FMI decizia de a privatiza cateva societati industriale detinute de stat: Cuprumin, Oltchim, si ISCIR-CERT, dar si a unor societati ca Electrica Serv si Electrica Furnizare. Andreea Paul, consiliera primului ministru Boc de la data aceea, arata ca guvernul spera sa obtina din aceste privatizari, peste 784 milioane de euro. Prima de pe aceasta lista problematica a fost societatea Cuprumin, al carei proces de privatizare prin licitatie incepuse in octombrie 2011, relateaza Deutsche Welle.

Cum a fost posibil: D.D. la Oltchim. Trei erori de strategie si trei erori de tactica au facut posibila preluarea pachetului de 54% din actiunile Oltchim de catre Dan Diaconescu, in ceea ce promite sa devina cea mai controversata privatizare din ultimul timp. Patronul de televiziune Dan Diaconescu n-a adus ieri cele 203 milioane de lei pentru pachetul majoritar la Oltchim, asa cum promisese, invocand ca nu poate sa semneze un contract in care "nu s-a schimbat o litera" fata de caietul de sarcini, informeaza EVZ.

Lordul Davies: "Nu inteleg de ce ar vrea Rusia sa-si intareasca fortele in Transnistria". Quentin Davies, cunoscut ca Baron Davies de Stamford, este membru al Camerei Lorzilor in grupul laburistilor, Camera superioara a Parlamentului din Marea Britanie, si a vizitat zilele trecute Romania ca presedinte al grupului de prietenie romano-britanic din Legislativul de la Londra. In 2007 a trecut de la conservatori la Partidul Laburist, ceea ce in termeni autohtoni ar putea fi definit ca ''traseism", dar Lord Davies ne-a explicat ca dupa plecarea lui Margaret Thatcher din fruntea partidului nu s-a mai regasit in politicile acestuia. Citeste interviul in Romania Libera.

Urmasul Regelui se stabileste in Romania. Principele Nicolae, fiul Principesei Elena (cea de-a doua fiica a Regelui Mihai), urmeaza sa se stabileasca maine in Romania, conform unor surse apropiate Casei Regale. Tanarul de 27 de ani, cel de-al treilea in ordinea succesiunii la tronul Romaniei, va prelua o parte dintre activitatile publice ale Casei Regale a Romaniei. In 2010, Principele Nicolae a primit, in cadrul unei ceremonii solemne organizate la Palatul Elisabeta, titlul de Alteta Regala, la implinirea a 25 de ani, anunta Adevarul.