Adevarata fata a celui mai "cinstit" Guvern al Romaniei. Din cei 20 de ministri ai Executivului condus de Victor Ponta, asupra a 14 dintre ei exista dubii ca ar fi onesti, corecti si de buna credinta Trei ministri fac tranzactii imobiliare ce ridica suspiciuni expertilor imobiliari. Unul ar fi fost colaborator al Securitatii. Unii au fost acuzati ca au copiat pasaje din alte lucrari. Altora li se imputa faptul ca siau insusit, ilegal, fonduri europene. Altul a sponsorizat din bani publici concertul de la Bucuresti al unei starlete. Un ministru trebuie sa ia 60 de milioane de euro de la un om de afaceri care l-a imprumutat cu 300.000 de euro. Aceasta este, pe scurt, radiografia celui mai "cinstit" guvern al Romaniei. Dupa cele patru luni si trei saptamani de guvernare, se observa faptul ca aceasta echipa a fost incropita pe genunchi, la propriu, de catre Ponta si Antonescu in masina, in timp ce se indreptau spre Brasov, la o intalnire electorala, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Traian Razvan Ungureanu: Am votat impotriva numirii lui Orban pentru ca nu are experienta necesara. Europarlamentarul PDL Traian Razvan Ungureanu a declarat, miercuri, ca a votat impotriva numirii lui Leonard Orban la Curtea Europeana de Conturi, precizand ca acesta nu are experienta necesara pentru ocuparea postului, scrie NewsIn. "Nu stiu care este motivul pe care l-au invocat alti colegii, eu pot sa va spun de ce am votat eu impotriva. In Tratatul European, la capitolul care ne intereseaza este destul de clar precizat ca un membru al Curtii de Conturi trebuie sa fie o persoana care are experienta in materie, care a lucrat in ceea ce se numeste audit, iar domnul Orban nu a facut asta", a precizat acesta, anunta Adevarul.

Cu cine s-a intalnit Dan Diaconescu la Munchen si Madrid. Dan Diaconescu sustine ca a parasit Romania timp de 48 de ore cu scopul de a atrage finantari pentru Oltchim, dar nu a dat detalii despre intalnirile pe care sustine ca le-a avut in afara tarii. Din informatiile RL, rezulta ca patronul OTV a ajuns intai la Munchen. De acolo, ar fi zburat la Madrid, unde ar fi avut o discutie cu un reprezentant de rang inferior al grupului rusesc TISE. La nici trei zile dupa ce Guvernul a anuntat ca Dan Diaconescu a castigat licitatia pentru vanzarea Oltchim, patronul OTV a plecat la Munchen, unde s-ar fi intalnit cu Eugen Anca (despre care presa a relatat ca ar fi fost ofiter de Securitate). Potrivit informatiilor RL, Diaconescu si Anca ar fi plecat de la Munchen la Madrid, pentru a se intalni cu un reprezentant al concernului TISE. Scopul: atragerea colosului rusesc in afacerea Oltchim. Sursele "Romaniei libere" spun ca DD ar fi fost primit cel putin din curiozitate, iar ca DD nu ar fi obtinut finantarea dorita, informeaza Romania Libera.

Ancheta pe raul oaselor! Autoritatile nu au luat nicio masura pentru rezolvarea dezastrului ecologic din judetul Dambovita. Chiar daca au fost sesizate autoritatile locale, in cursul zilei de ieri si azi oasele si organele animalelor sacrificate erau in acelasi loc. Oamenii din zona spun ca de vina ar fi cei care detin abatoare in zona si arunca resturile pe albia raului Ialomita. In urma dezastrului ecologic pe care l-am descoperit in zona, am sesizat prefectura, agentia cat si garda de mediu din Dambovita. Autoritatile sunt de parere ca vinovati ar putea fi chiar locuitorii satelor din zona, dar si cei care detin abatoare clandestine. In acest caz s-a deschis ancheta in urma careia trebuie sa se descopere vinovatii. Pana atunci mizeria de pe albia raului se infiltreaza in panza freatica, devenind pericol iminent de imbolnavire atat pentru oameni cat si pentru animale, scrie Kanal D.

Vechiul colectivism nu isi gaseste leacul usor. Filmul lui Cristian Mungiu "Dupa dealuri", inspirat din cazul de exorcism de la Tanacu, a suscitat inca de la avanpremiera reactii semnificative pentru o trasatura puternica a societatii romanesti post-comuniste. Prima proiectie a filmului lui Cristian Mungiu a reeditat o veche si emblematica polemica din viata publica romaneasca. Un preot roman ortodox a declarat, dupa avanpremiera organizata la Vaslui, ca filmul lui Cristian Mungiu i se pare "o rusine" , deoarece va suscita in strainatate judecati negative despre poporul roman si biserica ortodoxa, "mai ales la comunitatile si popoarele care nu cunosc realitatile bisericii noastre". Potrivit ziarului "Adevarul", un oficial al Bisericii a evitat sa comenteze filmul, dar a dat de inteles ca pactizeaza cu opiniile critice exprimate in privinta lui. Filmul pretinde, cu siguranta, un comentariu distinct la fel ca si cartea scriitoarei Tatiana Niculescu despre cazul Tanacu, care a stat la baza scenariului. Dar discutia despre imaginea poporului roman este mult mai larga si ea priveste tot ceea ce ce inseamna "reprezentare" a realitatii romanesti in presa, discurs politic, film sau literatura, anunta Deutsche Welle.

Gheorghe Nichita: "L-ati vazut pe Voiculescu la Murighiol? Nu el conduce alianta". Vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita sugereaza ca rolul lui Dan Voiculescu in conducerea USL s-a diminuat si ca alianta nu e preocupata de soarta lui Traian Basescu Gheorghe Nichita, primar al Iasiului, este unul dintre liderii PSD care sustine o alianta politica mai presus decat pe propriul partid. El crede ca referendumul a dat legitimitate USL, chiar daca Traian Basescu a ramas presedinte si considera ca PSD si PNL vor rezista doar cat vor ramane impreuna. Evenimentul zilei: USL plateste un pret in sondaje dupa esecul referendumului de suspendare a presedintelui. Era nevoie de acest referendum? Gheorghe Nichita: Trebuia facut pentru ca Traian Basescu avea un comportament antidemocratic, nu mai respecta Parlamentul, Guvernul, nimic. In al doilea rand, cei 7,4 milioane de oameni care au votat impotriva lui Basescu au aratat ce inseamna el pentru Romania la ora actuala. O alta concluzie este ca CCR este politizata. Insa principala concluzie este ca Barroso si Philip Gordon nu mai pot veni in Romania sa spuna ca nu avem legitimitate. Integral in EVZ.

"Extraterestrul", la 60 de ani: "M-as intoarce oricand in Cosmos". Dumitru Prunariu, singurul roman care a zburat in spatiul cosmic, implineste astazi 60 de ani. Politica i-a lasat un gust amar. E un bunic devotat si un fotograf in devenire. Crede in viitorul turismului spatial Dumitru Prunariu este, probabil, romanul care a calatorit cel mai mult. In luna mai a anului 1981, cand a devenit primul roman care a zburat in Cosmos, a urcat cu racheta Soiuz 40 pana la 220 de kilometri si acolo s-a invartit in jurul Pamantului cale de 5.260.000 de kilometri, cu o viteza medie de 2.800 km/h. Timp de aproape opt zile, Dumitru Prunariu a tot inconjurat Terra si de acolo a vazut Romania prin hublou: "Arata ca o paine de casa bine rumenita", scrie Adevarul.