Premierul turc acuza Franta si Germania de neimplicare in conflictul cu PKK. Premierul turc Recep Erdogan a acuzat joi autoritatile de la Paris si Berlin ca nu ajuta Turcia in lupta impotriva separatistilor kurzi din Partidul Muncitorilor (PKK), in timpul unui interviu. "Occidentalii nu vor ca noi sa rezolvam aceasta problema. Nici Germania si nici Franta nu vor sa ne ajute", a declarat Erdogan. Prim-ministrul Turciei acuza si tarile nordice ca nu extradeaza liderii miscarii. "Pe de-o parte tarile nordice clasifica PKK pe lista lor de organizatii teroriste, dar in acelasi timp permit reprezentantilor gruparii sa circule liberi pe teritoriul lor. Asa cum anuntase cu o zi in urma, Recep Erdogan a declarat joi ca a fost dispus sa redeschida negocierile cu PKK, considerata de Turcia, SUA si UE drept organizatie terorista, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Numarul refugiatilor din Siria va ajunge la 700.000 la sfarsitul anului. Agentia ONU pentru refugiati (UNHCR) a avertizat ca pana la 700.000 de persoane vor parasi Siria pana la finalul anului 2012, o crestere uriasa fata de estimarea anterioara. Peste 294.000 de persoane au parasit deja Siria, iar UNHCR a mobilizat 490 milioane de euro pentru a face fata situatiei. Cei mai multi refugiati s-au adapostit in taberele din Turcia, Liban si Iordania. In fiecare zi parasesc tara intre 2.000 si 3.000 de oameni din cauza violentei. Intre timp, rebelii din Alep anunta ca au lansat o ofensiva decisiva asupra orasului, in luptele contra fortelor guvernamentale siriene, anunta BBC.

Germania: Un cuplu a fost arestat sub acuzatia de spionaj in favoarea Rusiei. Un cuplu arestat in octombrie 2011 in Germania a fost pus formal sub acuzatia de spionaj in folosul serviciilor de informatii externe ale Rusiei (SVR), a anuntat joi parchetul federal german. Cei doi suspecti, identificati drept Andreas si Heidrun A., s-au instalat in Germania in urma cu peste 20 de ani gratie unor acte false de identitate austriece. In toti acesti ani, cei doi ar fi strans informatii legate de strategiile militare si politice ale Uniunii Europene si NATO, in special gratie unui contact din cadrul ministerului olandez al Afacerilor Externe, se arata in actul de acuzare. Ei au fost arestati in octombrie 2011 dupa ce politia a surprins-o pe femeie ascultand mesaje criptate la un emitator. In cursul ultimilor ani, cei doi au primit peste 100.000 de euro in schimbul informatiilor obtinute, precizeaza un comunicat al parchetului, informeaza AFP.

Simon Peres: Ahmadinejad are nevoie de o lectie de istorie. Presedintele israelian Simon Peres a oferit omologului sau iranian, Mahmoud Ahmadinejad, o lectie de istorie, spunand joi ca lipsa acestuia de cunostinte despre regiune este o rusine. Mahmoud Ahmadinejad a spus luni ca israelienii au ocupat teritoriul lor abia acum 70 de ani. "Ei nu au radacini acolo in istorie", a adaugat in timpul vizitei la New York. "A fost un discurs jenant, care a aratat o ignoranta profunda fata legatura istorica profunda dintre poporul evreu si Israel. Ahmadinejad nu cunoaste istoria stramosilor sai persani", acuza Simon Peres, scrie Reuters.

Mahmoud Abbas cere ca Palestina sa obtina statutul de nemembru al ONU. Presedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a lansat la ONU o campanie pentru ca Palestina sa obtina statutul de stat nemembru al Natiunilor Unite, declarandu-se "increzator" in sustinerea internationala pentru acest demers. Mahmoud Abbas a propus Adunarii Generale ONU sa adopte o rezolutie prin care sa considere Palestina stat nemembru al Natiunilor Unite. "Suntem increzatori ca majoritatea tarilor din lume sustin initiativa noastra care vizeaza salvarea sanselor unei paci juste. Nu incercam sa delegitimam un stat deja existent, adica Israelul, ci sa activam drepturile unui stat care trebuie creat, adica Palestina", a spus Abbas, anunta AFP.