Marea batjocura a reabilitarii: Primaria nu mai pune gratis termopane. Dupa ce au castigat voturi, promitand ca vor reabilita gratis toate blocurile, edilii sunt pusi in fata realitatii: nu mai sunt bani si ii vor pune pe bucuresteni la plata. Reabilitam toate blocurile din sectorul 5, in 12 luni", a fost sloganul cu care Marian Vanghelie, primarul sectorului 5 din Capitala, si-a pacalit alegatorii. Si ceilalti edili au procedat la fel, desi stiau inainte de a se lansa in campania electorala ca nu sunt bani ca sa reabiliteze gratis toate blocurile. Au trecut patru luni de la alegerile locale, iar gratuitatea a fost uitata: primarii deja anunta ca proprietarii vor suporta intre 10 si 30% din costurile anveloparii. Motivul: Ministerul Dezvoltarii are in plan sa nu mai dea bani de la buget si negociaza cu edilii un ghid privind derularea programului pe fonduri europene, ca sa-i scoata din impas. Insa Comisia Europeana impune ca si locatarii sa participe cu o parte din bani, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Viata in Certeju, cianuri sau foame. Acordul Agentiei de Mediu Timisoara pentru exploatarea cu cianuri la mina Certeju inseamna iad pentru ecologisti, paine pentru localnici si aur pentru investitori. Comuna Certeju de Sus, aflata la nici 30 de kilometri de resedinta judetului Hunedoara, arata ca un colt in care omul si natura nu s-au certat niciodata. Dar aparentele inseala: dintotdeauna, minerii au scormonit maruntaiele muntilor pentru a scoate la lumina aurul deasupra caruia locuiesc intr-o saracie lucie. Si n-au dat de bunastare nici in trecutul indepartat, cand sapau in galerii, nici in cel apropiat, cand avansul tehnologiei a permis ca versantii sa fie rasi in intregime de pe fata pamantului. Au disparut cu tot cu paduri si animale, lasand in loc halde de steril si ape curgatoare toxice pentru localnici, anunta Adevarul.

Ce salariu are Patriarhul Daniel. Vezi si ce sume castiga preotii si episcopii. Salariul unui preot variaza intre 1.100-2.000 de lei, in timp ce cel al unui episcop, care au un statut similar demnitarilor se situeaza intre 6.700 - 7.500 de lei, respectiv 8.200 de lei in cazul patriarhului, potrivit Realitatea.net. In randul preotilor, cele mai mari salarii le au preotii cu vechime mare si grad profesional I, care ajung la aproximativ 2.000 de lei net. In schimb, un preot debutant, cu studii superioare, primeste 1.100 de lei. Statul roman suporta intre 65-80% din din salariu. Un suport de 80% primesc preotii - in special din mediul rural - care nu au posibilitatea intregirii salariului din venituri proprii. In Arhiepiscopia Clujului, Vadului si Feleacului, aproximativ 30% din preoti sunt in aceasta situatie. Venitul propriu este realizat din contributii ale familiilor din parohii, respectiv din donatiile la "disc", care se fac cu ocazia slujbelor din duminici si sarbatori, informeaza Romania Libera.

Cum poate infrunta guvernul suspiciunile. Guvernul Ponta este obligat sa risipeasca banuiala ca ar dori sa numeasca in fruntea parchetelor procurori cu intentii ascunse. Indiferent ce vor fi gandit la un moment despre acest subiect, liderii USL sunt nevoiti sa adopte o procedura dincolo de orice suspiciune. E apasatoare suspiciunea celorlalti, dar nu exista alta cale de iesire. De altfel, prim-ministrul Victor Ponta a acceptat in discutiile sale la Bruxlles cu responsabilii europeni sa puna in aplicare o procedura care sa inlature complet banuiala unor intelegeri secrete. Ca sa castige credibilitatea internationala de care are nevoie, guvernul Ponta trebuie sa accepte aceste reguli, chiar daca ele contin, in subsidiar, o presupunere neonoranta, scrie Deutsche Welle.

Se pregatesc numele sefilor Parchetului General si DNA. Pe cine va consulta Pivniceru pentru a lua o decizie. Victor Ponta a spus ca la inceputul saptamanii viitoare, luni sau marti, vom afla cine sunt cei care vor prelua sefia Parchetului General si DNA. Victor Ponta a spus ca de acest lucru se ocupa ministrul Justitiei, Mona Pivniceru. "Saptamana viitoare vom avea doua propuneri pentru Procurorul General si sef la DNA. Nu am discutat nume cu doamna Pivniceru. Decizia de a face propunerile ii apartine doamnei Pivniceru. I-am cerut doamnei sa se consulte inainte si cu presedintele ca atunci cand se face o propunere sa si treaca. Nu am nicio emotie ca domnul Basescu o va influenta pe doamna Pivniceru, dar cred ca este normal ca cei doi sa se consulte", a spus Victor Ponta, anunta EVZ.

Cum a instalat Ilie Lazar drapelul romanesc pe Primaria din Cernauti. Fruntasul taranistilor maramureseni a trecut cu intreaga sa companie din armata austro-ungara in armata romana. Una dintre cele mai impresionante figuri din istoria recenta a Romaniei este cea a lui Ilie Lazar. Descendent a doua familii nobiliare romanesti din Maramures, din localitatile Purcareti si Apsa de Jos, Ilie Lazar provenea dintr-o dinastie care a dat romanilor sapte generatii de preoti. Bunicul sau a fost protopop greco-catolic al Sighetului. Ilie Lazar a urmat scoala primara in Sighet si tot aici a studiat in primii ani, la Liceul Piaristilor. Dupa un conflict cu autoritatile maghiare, care au incercat sa il aresteze pentru propaganda romaneasca, Ilie Lazar s-a transferat la Lugoj, apoi a urmat Facultatea de Drept la Cluj. La izbucnirea primului razboi mondial, el a fost inrolat, ca si comandant de pluton, in regimentul de romani banateni din Lugoj, din armata austro-ungara, informeaza Romania Libera.