1855 - numarul de SMS la care ar fi fost fraudat referendumul pentru demiterea lui Basescu. Cum functiona reteaua la care s-au conectat 14.000 de telefoane mobile. Secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, este acuzat de procurori ca a creat un sistem national de fraudare a referendumului pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Potrivit informatiilor obtinute de gandul, Dragnea ar fi utilizat un sistem informatic complex la care s-au conectat 14.000 de utilizatori. Dintre acestia, cateva mii au trimis in timp real date despre prezenta la vot, dar si date despre cati romani au votat pentru sau impotriva suspendarii. In ziua refrendumului, cei 14.000 de utilizatori ai sistemului USL au primit si indicatii de la Liviu Dragnea prin care acesta le spunea cum sa mareasca prezenta la sectiile de votare, anunta Gandul.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

''Circ la minister'', o cacealma de Dan Diaconescu. Toata ziua de ieri a fost foarte tensionata. Jurnalistii, care au stat dupa Diaconescu de mai multe zile, protestau la fiecare iesire in public a acestuia. El incerca sa dirijeze toate televiziunile prezente, dadea indicatii. Iesea in fata si intreba daca toata lumea este gata. Apoi facea un gest de dirijor si incepea. Toate discutiile s-au invartit in jurul banilor. Aceasta a fost principala problema a intregii zile, relateaza EVZ.

Tentaculele ''Retelei Racz" se extind strategic. Oil Terminal, anexa a mafiei petrolului. Una dintre societatile de stat pe care Guvernul Ponta le pregateste pentru privatizare a ajuns un fel de anexa a firmelor implicate in contrabanda de mare amploare cu produse petroliere. Este vorba de Oil Terminal Constanta, societate care se afla pe circuitul evazionist controlat de Attila Peter Racz, un afacerist trimis in judecata in doua dosare legate de prejudicierea bugetului de stat cu zeci de milioane de euro. Continuarea in Romania Libera.

Specialisti in fonduri europene, scoliti la Bioterra. Functionari publici de rang inalt ori de la diferite institutii ale statului din teritoriu s-au scolit la controversata Universitate Bioterra. Acestora li se adauga si o serie de parlamentari, fosti ministri ori secretari de stat care au cochetat cu aceasta institutie de invatamant, fie ca absolventi, fie ca profesori. Interesant este ca, in contextul in care Romania are probleme serioase in absorbtia si cheltuirea banilor europeni, o buna parte dintre specialistii care se ocupa cu acest lucru s-au ''specializat'' la Bio terra, universitatea cercetata ca a dat diplome pe banda rulanta, scrie EVZ.

''Operatiunea Morar'' strica planurile USL la Justitie. Actualul sef al DNA, Daniel Morar, are toate sansele sa conduca Parchetul General cel putin pana la alegerile generale. Dupa numirea lui Morar ca interimar la conducerea acestei institutii, USL nu are practic nici o parghie pentru numirea altei persoane pana pe 9 decembrie, daca respecta procedurile legale. Numirea lui Daniel Morar in fruntea Parchetului General poate fi interpretata si ca o lovitura data actualei puteri care dorea inlocuirea sefilor Ministerului Public si DNA cu persoane fidele. Integral in Romania Libera.

Viata de lesbiene la Botosani. Martirele de la capatul tarii. Cum e sa fii diferita intr-o lume a barbatilor si a regulilor sociale intiparite adanc in mentalitatea oamenilor. In Botosani mai degraba poti fi martian decat lesbiana acceptata. ''Eu nu ma joc, azi cu una, maine cu alta...'', spune severa Mariana, o membra de varsta a doua a comunitati gay , ea insasi patrunsa de principiile sanatoase ale dragostei eterne si ale unei vieti statornice. Lesbiene in pragul senectutii. Pe cel mai important portal de matrimoniale gay din Romania, imfree.ro, se gasesc cateva sute de profiluri cu lesbiene din judetele Moldovei. Integral in EVZ.

Ce s-a ales de vilele Academiei. Majoritatea imobilelor din Bucuresti, donate Academiei Romane prin testament, sunt inchiriate pe sume infime sau stau goale. Cat de grava este, de fapt, situatia o ilustreaza doua exemple cat se poate de graitoare: fostul sediu al Ambasadei SUA, situat in zona zero a Capitalei, sta nefolosit, iar Casa Oamenilor de Stiinta se degradeaza treptat, pentru ca, facand obiectul unui proces, nimeni nu are dreptul s-o repare. In perioada 1860-1948, multi dintre membrii Academiei Romane, ministri, regi sau domnitori ai Principatelor Romane si ai Romaniei, bancheri, industriasi, inalti demnitari si functionari ai statului roman, chiar si cetateni de rand obisnuiau sa doneze Academiei, inainte de moarte, prin testament, o parte din avere sau chiar toata avutia, informeaza Romania Libera.

Statul roman, complice la distrugerea a trei rauri din Fagaras. Amenajarea microhidrocentralelor pe cursurile raurilor din Fagaras si din alte zone din tara afecteaza grav mediul inconjurator - in special ariile protejate -. Investitorii s-au pus la adapostul avizelor si acordurilor de mediu eliberate de autoritatile romanesti care au inchis ochii la nereguli. Goana Romaniei dupa investitori face mai mult rau decat bine atunci cand vine vorba de mediu, relateaza Adevarul.

Alegerile din Georgia si situatia romaneasca. Dezbaterea europeana despre criza politica din Romania a parut sa fie, intr-o anumita masura, contaminata de aceea anterioara cu privire tulburarile politice din Georgia care au premers alegerile parlamentare. Alegerile legislative din Georgia au o infatisare dramatica care nu lasa deloc lumea indiferenta. Europa occidentala si Rusia manifesta un interes extrem de viu pentru scrutinul care pare sa puna in balanta si orientarile strategice si de securitate ale micii republici caucaziene, scrie Deutsche Welle.