Egipt: Protestatarii din Cairo cer ca noua Constitutie sa protejeze femeile. Aproximativ 200 de persoane au protestat marti in centrul orasului Cairo pentru a cere ca noua Constitutie sa protejeze drepturile femeilor, dupa ce pasaje din textul in curs de dezvoltare au alarmat activistii. Demonstrantii s-au adunat in fata sediului Consiliului Shura, camera superioara a Parlamentului Egiptean, in timpul adunarii celor 100 de membri. "Vocile femeilor nu sunt auzite in Adunarea Constituanta", au reclamat protestatarii. Conform fragmentelor aparute in mass media, articolul 36 este intens criticat de catre activistii pentru drepturile femeilor. Acesta ar scadea varsta casatoriei sub 18 ani si ar legaliza mutilarea genitala a femeilor pentru a limita dreptul acestora la educatie si munca, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Mariano Rajoy exclude un ajutor imediat de salvare pentru Spania. Premierul spaniol Mariano Rajoy a exclus un plan de salvare de miliarde de euro in aceasta saptamana, in ciuda agravarii situatiei economice. Rajoy a respins speculatiile persistente, la o reuniune a parlamentarilor, cum ca a negociat cu autoritatile de la Bruxelles un pachet de salvare prin care Uniunea Europeana ar elibera pana la 400 de miliarde de euro. Conform premierului, situatia financiara a Spaniei s-ar fi imbunatatit daca cele 17 guverne regionale ar fi reusit sa reduca cheltuielile anuale si deficitul, anunta The Guardian.

Un vest-german din cinci nu a fost niciodata in vizita in fosta Germanie de Est. Un vest-german din cinci nu a fost niciodata in vizita intr-un land de pe teritoriul fostei republici Democrate Germania (RDG), potrivit unui sondaj puiblicat de catre cotidianul Bild marti, cu o zi inainte de marcarea a 22 de ani de la Reunificare, relateaza AFP citat de Mediafax. In total, 21% dintre germanii din landurile din vestul tarii nu au fost niciodata in landurile din est, in timp ce noua procente dintre germanii din estul tarii inca nu au fost in vizita in vest, potrivit acestui studiu. Aproape trei sferturi dintre persoanele chestionate (74%) apreciaza ca exista in continuare diferente de mentalitate intre cele doua foste Germanii. In schimb, faptul ca presedintele Republicii Joachim Gauck si cancelarul Angela Merkel sunt amandoi originari din fosta RDG nu ridica nicio problema unei importante majoritati a populatiei (64% afirma ca acest lucru le este indiferent). La 3 octombrie, devenita Ziua Nationala, germanii sarbatoresc Reunificarea, care a avut loc in 1990.

Iranul va imbogati uraniu pana la 60% daca negocierile nucleare esueaza. Iranul ar putea imbogati uraniu pana la 60% daca negocierile cu marile puteri asupra programului sau nuclear vor esua, a anuntat marti un parlamentar iranian, declaratii care ar putea alarma Occidentul. Mansour Haqiqatpour, sef adjunct pentru politica externa a Parlamentului, spune ca uraniul 60% imbogatit este destinat productiei de combustibil pentru submarinele nucleare, care necesita adesea uraniu rafinat la nivel inalt. Esuarea negocierilor ar putea reprezenta insa un pas important cu care Iranul s-ar apropia de nivelul de imbogatire 90%, necesar pentru a produce bombele atomice. In timp ce reprezentantii din vest considera ca acesta este scopul final al statului islamic, Iranul sustine ca programul sau nuclear este doar pentur energie inofensiva, scrie Reuters.

FMI deblocheaza 59,6 milioane de euro pentru Republica Moldova. Fondul Monetar International (FMI) a anuntat marti ca pune suplimentar la dispozitia Republicii Moldova 59,6 milioane de euro in cadrul ajutorului financiar acordat acestei tari. Aceasta suma corespunde celei de-a sasea transe dintr-o dubla facilitate de credit pe trei ani, acordata autoritatilor de la Chisinau in ianuarie 2010 si prevazuta sa urce pana la 440,3 milioane de euro, a informat FMI intr-un comunicat. Unda verde din partea FMI pentru aceasta transa ridica la 381,2 milioane de euro totalul pe care Moldova poate sa-l retraga daca este necesar, anunta AFP.