Politia spaniola a dejucat un posibil atac cu bomba la un campus universitar. Inspirat de masacrul de la colegiul din Columbine, Colorado, un barbat spaniol a cumparat 140 de kilograme de materiale explozive, planuind un atac asupra studentilor universitatii din Insulele Baleare, au anuntat autoritatile. Politia spaniola, care il urmarea de cinci luni pe suspectul in varsta de 21 de ani, a descins miercuri in casa acestuia si l-au arestat, confiscand materialele explozive. Documentele gasite in casa suspectului, inclusiv jurnalul sau personale, indica faptul ca acesta incerca sa imite masacrul din 1999 din SUA, in care si-au pierdut viata 15 elevi ai colegiului Columbine. "Barbatul arestat a aratat ura fata de societate, in special fata de studenti. Bombele urmau sa fie plasate strategic in tevi umplute cu schije in campusul universitar. El a recunoscut si ipoteza sinuciderii in timpul desfasurarii masacrului", au anuntat surse ale politiei, scrie CNN.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Centralele nucleare din UE au nevoie de imbunatatiri in valoare de 25 miliarde de euro. Testele de stres efectuate la 143 de reactoare nucleare din cadrul Uniunii Europene au scos la iveala sute de probleme a caror rezolvare ar necesita intre 10 si 25 miliarde de euro, potrivit unui raport UE. Cele mai vulnerabile centrale sunt Olkiluoto din Finlanda si Forsmark din Suedia, conform Der Spiegel. Raportul anunta ca nici una dintre cele 58 de centrale nucleare din Franta nu indeplineste standardele de siguranta stabilite de catre Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA), anunta Ria Novosti.

Barack Obama il acuza pe Mitt Romney ca a mintit in dezbaterea televizata de miercuri. Presedintele SUA, Barack Obama, l-a acuzat pe adversarul sau republican Mitt Romney ca a mintit in dezbaterea televizata de miercuri, afirmand ca "adevaratul Romney" nu a fost prezent la discutii. "Daca vrei sa fii presedinte, trebuie sa le spui americanilor adevarul", a declarat Barack Obama intr-un discurs sustinut la Denver (statul Colorado) dupa prima dezbatere prezidentiala, desfasurata in urma cu ozi in acelasi oras, dezbatere in care liderul de la Casa Alba a fost declarat "invins". "Cand am urcat pe scena, l-am intalnit pe acest individ foarte in forma care pretindea ca este Mitt Romney. Dar nu putea fi Mitt Romney!", a afirmat Obama in fata a circa 12.000 d epersoane venite sa il asculte. "Adevaratul Mitt Romney face turul tarii de anul trecut si promite reduceri fiscale de 5.000 de miliarde de dolari care sa ii avantajeze pe cei bogati", a declarat presedintele american reamintind ca "adevaratul Romney spunea ca nu avem nevoie de mai multi profesori in scoli. Dar omul de pe scena a spus ca ii plac profesorii", informeaza AFP. (C.I.)

Fostul presedinte din Filipine a fost arestat pentru deturnare de fonduri. Fostul presedinte filipinez Gloria Arroyo a fost arestata in timp ce se afla in spital, pentru deturnarea fondurilor de stat in timpul mandatului. Tribunalul a emis mandatul de arestare pe numele Gloriei Arroyo, acuzata de redirectionarea a 8,8 milioane de dolar din fondul de caritate al loteriei catre conturile personale. Aceasta a mai fost retinuta la inceputul acestui an pentru fraudarea alegerilor si eliberata apoi pe cautiune in luna iunie. Arestarea a venit la doar o zi dupa ce ea si-a depus candidatura pentru congres. Gloria Arroyo a fost presedinte in Filipine intre 2001 si 2010. In prezent activeaza ca parlamentar in Camera Reprezentantilor, scrie BBC.

UE pregateste interzicerea importului de gaze iraniene. Uniunea Europeana este gata sa interzica importurile de gaze iraniene, ca parte a unui set de masuri noi pentru a creste presiunea asupra republicii islamice, din cauza programului sau nuclear. Diplomatii statelor membre UE pregatesc pachetul de sanctiuni impotriva Iranului, avand ca obiectiv adoptarea la o reuniune a ministrilor de externe pe 15 octombrie, in Luxembrug. Guvernele europene alaturi de Statele Unite sunt in cautarea de noi modalitati pentru a pune presiune pe autoritatile de la Teheran, pentru a opri programul nuclear, dupa ce diplomatii au esuat negocierile la inceputul acestui an. Iranul neaga orice intentii militare in activitatea nucleara, anunta Reuters.