Romania, in fata primei amenintari teroriste directe, din ultimii 22 de ani. Prima amenintare directa, formulata ieri de seicul Omar Bakri, a fost prevazuta inca din martie de seful SRI, George Maior: "Perceptii de tipul: noua nu ni se poate intampla nimic, sunt false". Declaratia seicului Omar Bakri, unul dintre cei mai radicali lideri islamisti, prin care Romania, alaturi de Bulgaria, a fost etichetata drept "tinta legitima" pentru teroristi nu a luat prin surprindere autoritatile romane cu responsabilitati in domeniul prevenirii si combaterii terorismului. George Maior, director in ultimii sase ani al Serviciului Roman de Informatii(SRI) a atentionat cu privire la riscul crescut al atentatelor teroriste inca de acum sase luni, intr-un interviu acordat in exclusivitate "Evenimentului zilei". "Faptul ca am avut liniste pana acum este un lucru important si sa stiti ca, intr-un fel, este si contributia SRI. (...) Misiunea noastra este, in primul rand, de a preveni producerea oricaror evenimente cu caracter terorist si pana acum am reusit. Prin actiuni succesive de preventie am eliminat, pana acum, orice posibila actiune", a precizat, in martie, George Maior, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Seful biroului Serviciilor Secrete Americane de la Bucuresti: "Romania este un paradis al infractorilor din domeniul informatic". Darren Wait, seful Serviciile Secrete American de la Bucuresti, partricipa in aceste zile la o conferinta internationala care are ca tema criminalitatea informatica. La aceasta intalnire mai sunt prezenti aproximativ 150 de procurori, judecatori, politisti, reprezentanti ai Serviciilor Secrete Americane, precum si specialistii ai companiilor care se ocupa cu transferul electronic de bani sau comertul electronic. Darren Wait a declarat ca instantele de judecata din Romania pronunta legi prea blande impotriva celor care comit infractiuni informatice, iar mesajul transmis este acela ca tara noastra s-a transformat intr-un adevarat paradis al acestor persoane care comit ilegalitati: "Sunt multumit de sentintele date in Statele Unite, iar institutiile transmit mesajul corect prin aplicarea pedepsei maxime. Ceea ce trebuie sa ne ingrijoreze este de ce inculpatii trebuie trimisi in Statele Unite pentru a primi pedepse maxime si nu stiu de ce nu se poate aplica acest lucru aici si acest lucru trimite un mesaj gresit catre comunitatea infractorilor si transforma Romania intr-un paradis al infractorilor din domeniul informatic", anunta Adevarul.

Lectia Snagov: Ce patesc primarii care cer prea multi bani in campania electorala. O stire aparent de fapt divers demonstreaza cum se face, in realitate, politica in Romania. Dupa regula "eu te-am facut (primar), eu te omor", finantatorul campaniei primarului de Snagov l-ar fi luat la bataie pe edil cand a vazut ca acesta nu-i intoarce serviciul dupa ce s-a instalat in functie In Romania nu exista alegeri - locale, parlamentare sau prezidentiale - in care sa nu se vorbeasca despre voturi cumparate cu tot felul de produse, de la imbracaminte pana la alimente sau chiar plicuri cu bani. Sumele totale cheltuite in campanii atat pentru mita si pentru celelalte mijloace de promovare electorala depasesc frecvent milioane de euro, chiar si in cazul unor localitati mici sau comune. Spre exemplu, la alegerile locale din iunie au aparut informatii ca unii candidati la primarie ar fi platit intre 300 si 500 de lei pentru un vot. In aceste conditii, se naste intrebarea legitima: de unde au avut la dispozitie potentialii primari atatia bani pentru campaniile lor? Raspunsurile trebuie cautate, de cele mai multe ori, la oamenii de afaceri - unii extrem de dubiosi - care roiesc in jurul candidatilor si care sunt de acord sa finanteze la negru campaniile electorale in schimbul obtinerii unor avantaje mari dupa ce favoritii lor ajung sa gestioneze bugetele localitatilor unde au candidat, informeaza Romania Libera.

O constitutie pentru USL. Constitutia din 1991 a fost elaborata in asa fel incit aceasta sa dea puteri depline partidului-stat, FSN, condus de la Cotroceni de Ion Iliescu. Asta inseamna ca desi separarea puterilor era prevazuta in Constitutie, in realitate presedintele de atunci Ion Iliescu a avut la indemina, timp de trei mandate, pirghiile "constitutionale" de a controla atit Parlamentul si Guvernul, cit si Justitia. Cum a fost posibil acest lucru? Prin incoerenta articolelor din Legea Fundamentala, care oferea portite si interpretari dintre cele mai nedemocratice. In lucrarea Istoria constitutionala a Romaniei. 1859-1991, publicata la Humanitas in 1998, Eleodor Focseneanu scrie despre Constitutia din 1991: "In general, Constitutia, inca de la prima vedere, se observa ca are un aer eclectic si abstract, iar textele imprumutate nu sint aprofundate; din aceasta cauza se trimite frecvent la legi organice, care urmeaza sa completeze textul constitutional", scrie Deutsche Welle.

Telenovela continua. Dan Diaconescu a "aratat" ca avea banii pentru cumpararea Oltchim. Dan Diaconescu a prezentat, in aceasta seara, la sosirea de la Londra trei documente originale care atesta ca vineri, 30.09, el detinea 43 de miloane de euro pentru cumpararea combinatului Olchim. "Am depus actele in regula la licitatie, am fost acceptati cu un pret de 15 ori mai mare decat cei care au pierdut-o. Bazandu-ne pe infrmatii ca domnul Ponta pregateste o contraofensiva de ordin penal, ne-am grabit ca incepand de vineri (30.09 n.r) sa semnam acest contract, chiar si conditiile impuse de guvern" , a spus Diaconescu inainte de prezentarea documentelor. Patronul OTV a precizat ca a fost scos ilegal anticipat din licitatie pentru ca se aflase ca detine banii necesari. Omul de afaceri a prezentat trei extrase de cont cu veniturile pe care le detine la banca HSBC. Documentele atesa faptul ca el detinea la finalul saptamanii trecute, banii necesari, intr-un cont aflandu-se 19 milioane de euro, iar in altul 24 de milioane de euro, in total 43 de milioane de euro, anunta EVZ.

Ce-a patit presa scrisa in ultimii 200 de ani. Moare presa romaneasca, e intr-o deriva agonizanta, se transforma, e comercializata in mici trocuri subterane, la mesele bogatilor, ale mogulilor, mese pe langa care nici firimiturile nu mai cad. Asta se vorbeste prin redactii, pe bloguri, la televiziuni, iar concluziile celor mai multi sunt infricosator de prapastioase. Totusi, "jurnalistii" continua sa-si puna semnatura deasupra cuvintelor scrise de alti jurnalisti, iar simtul ridicolului nu-i impiedica sa copieze nici macar stiri despre plagiat. Ca masinistii, ca papagalii, directionati de editori sedusi de internet, deveniti specialisti in vizualizari si in titluri panicarde. Se intampla intr-o redactie de ziar: fotoreporterii fac fotografii televizoarelor, redactorii reproduc cu scrupulozitate declaratii date televiziunilor - live text! -, iar editorii acceseaza nebuneste pagina de pornire a site-urilor pentru a promova informatia verificata deja de altii, informeaza Adevarul.

Cum a primit stefan cel Mare titlul de imparat. Domnitorul Moldovei ar fi primit titlul de tar, oferit de un sinod pan-ortodox, in calitate de succesor al imparatilor bizantini din Constantinopolele ocupat de turci. Un istoric din Botosani, Gica Manole, care cerceteaza de cateva zeci de ani documentele legate de domnia lui Stefan cel Mare, sfant al Bisericii Ortodoxe Romane, a lansat o ipoteza surprinzatoare. Stefan cel Mare ar fi primit titlul de imparat de la un sinod pan-ortodox, care l-a considerat pe domnitorul moldovean drept cel mai potrivit urmas al basileilor bizantini, dupa ce Constantinopolul fusese ocupat de turci, iar Imperiul Otoman lichidase si minusculul Imperiu din Trapezunt, unul dintre statele succesoare ale Imperiului Bizantin. Istoricul botosanean a prezentat aceasta ipoteza in presa din Basarabia, acolo unde voievodul moldovean se bucura de un adevarat cult. Mai exact, el a prezentat datele adunate in cadrul unui interviu la postul Vocea Basarabiei. Datele adunate de istoricul din Botosani pun intr-o lumina noua si aliantele matrimoniale incheiate de Stefan cel Mare, precum si incercarile domnitorului moldovean de a instala vasali pe tronul Valahiei, dar si pe cel al principatului bizantin din sudul Crimeii, cu capitala la Mangop, scrie Romania Libera.