​Turcia riposteaza la un nou atac cu obuze lansat din Siria. Armata turca a ripostat vineri seara la un nou atac cu obuze lansat din Siria, care a lovit teritoriul sau, respectiv provincia Hatay (sud-estul Turciei), fara a se inregistra victime, relateaza presa turca, citata de AFP. Atacul lansat din Siria a lovit o zona rurala din districtul Yayladagi, la circa 50 de metri in interiorul teritoriului turc, a precizat guvernatorul provinciei Hatay, Celalettin Lekesiz, potrivit agentiei de presa Anatolia. Acest nou incident survine la numai doua zile de la atacul cu obuze lansat din Siria care a lovit satul turc Akcakale, situat la granita dintre cele doua state, si care a ucis cinci civili turci. Ankara a ripostat miercuri seara si joi dimineata bombardand pozitiile armatei siriene si ucigand "cativa" soldati sirieni, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului. Situatia a redevenit calma, vineri, la Akcakale, localitate turca situata chiar in fata postului de frontiera sirian de la Tall al-Abyad, controlat de la mijlocul lunii septembrie de rebelii din Armata siriana libera (ASL). Armata turca si-a intarit prezenta in zona, mobilizand numeroase tancuri si sisteme de artilerie. Premierul turc Recep Tayyip Erdogan a reiterat vineri faptul ca tara sa nu vrea un razboi cu Siria, dar ca nu va ezita sa raspunda oricarui act care ii ameninta "securitatea nationala".

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Vladimir Putin: NATO trebuie sa devina o "organizatie politica". Presedintele rus Vladimir Putin a descris Alianta Nord-Atlantica in ultimul sau discurs ca "o intoarcere in epoca Razboilui Rece". Vorbind la o intalnire in capitala statului Tadjikistan, Putin a declarat ca NATO ar trebui transformata intr-o "organizatie politica", cat mai curand posibil. Rusia a fost si continua sa fie preocupata de extinderea NATO, trupele rusesti stationand la frontiera statului Tadjikistan din Asia Centrala. "Implementarea unor sisteme de atac sau de aparare anti-racheta in apropierea granitelor noastre este o chestiune periculoasa. Acest lucru reprezinta o amenintare reala la teritoriul nostru. Este inutil sa va mai spun ca va trebui sa ne construim politica noastra de aparare in consecinta, astfel incat sa neutralizeze aceste amenintari", a anuntat Vladimir Putin, anunta Novinite.

Spania aproba stationarea a patru nave militare americane, in cadrul scutului antiracheta. Guvernul spaniol a autorizat stationarea a patru nave de razboi americane si a 1.000 de militari la baza navala de la Rota, situata in sudul tarii, in cadrul scutului antiracheta al NATO. Acordul va permite "instalarea la baza Rota a echipamentelor necesare pentru stationarea permanenta a patru nave AEGIS apartinand Fortelor navale americane", precizeaza Guvernul spaniol. Masura intervine in cadrul scutului american antiracheta, care are rolul protejarii Europei de rachetele provenind din Orientul Mijlociu. Structuri ale scutului antiracheta al NATO vor fi instalate in mai multe state europene, inclusiv in Romania, Polonia si Turcia. Stationarea navelor militare americane presupune si asigurarea personalului de intretinere si echipajelor, in total 1.400 de familii, informeaza Mediafax.

Slovacia: Amenintare cu bomba la reuniunea grupului "Prietenii Coeziunii" de la Bratislava. Politia slovaca a evacuat vineri cladirea Parlamentului si o parte a Castelului Bratislava, locul unde s-a desfasurat in ultimele doua zile reuniunea la nivel inalt a grupului "Prietenii Coeziunii", dupa ce autoritatile au primit o amenintare cu bomba, a relatat portalul de stiri slovac Aktualne.sk, citat de publicatia ceha ceskenoviny.cz. Cu toate acestea, masurile luate de politie nu au perturbat programul summitului grupului "Prietenii Coeziunii", care reuneste prim-ministrii din 15 state UE, precieaza sursa citata. La reuniune au participat si presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, si cel al Parlamentului European, Martin Schulz. Apelul anonim primit de politie informa ca o bomba a fost plasata in cladirea Parlamentului, situata langa Castelul Bratislava. Printre oficialii prezenti la reuniunea grupului "Prietenii Coeziunii" s-a numarat si premierul roman Victor Ponta. La reuniune au mai participat premierii din Bulgaria, Cehia, Slovacia, Croatia, Estonia, Letonia, Polonia, Portugalia, Slovenia, Spania si Ungaria, precum si reprezentanti ai Ciprului, Greciei si Lituaniei.

Rusia: Un baiat de 11 ani a descoperit scheletul complet al unui mamut in tundra. Un baiat de 11 ani a descoperit un mamut de un interes stiintific exceptional in timp ce se plimba cu fratele sau pe malul raului Ienisei, in nordul Rusiei, a declarat vineri, pentru AFP, un om de stiinta specializat in studierea acestui pachiderm disparut in urma cu mii de ani. Descoperirea, anuntata in aceasta saptamana, a avut loc in august, in apropierea golfului Ienisei, la malul oceanului Arctic, in peninsula Taimyr, unde mamiferul a ramas conservat in permafrost, a explicat Alexei Tihonov, directorul muzeului zoologic din Sankt Petersburg. "Un baiat de 11 ani, Jenia (Evgheni, n.r.) Salinder se plimba cu fratele sau pe malul Ieniseiului. El a simtit un miros dezagreabil si a vazut (...) picioarele mamutului", a povestit Tihonov. "Era un loc descoperit, unde furtunile au erodat albia fluviului si au scos la lumina mamutul", a spus acesta. "Jenia i-a spus tatalui sau, care l-a anuntat imediat pe directorul statiei polare, care a chemat oamenii de stiinta", a continuat Alexei Tihonov. Acestia au descoperit un mamut aflat la cinci metri deasupra nivelului marii.