Benjamin Netanyahu anunta alegeri anticipate in Israel la inceputul anului 2013. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marti ca vor avea loc alegeri anticipate "cat mai curand posibil", in ianuarie sau februarie 2013, pe fondul tensiunilor regionale si divergentelor cu aliatul american. "Am decis ca pentru binele statului Israel, poporul trebuie sa mearga la urne cat mai curand posibil", a anuntat Netanyahu intr-un scurt discurs televizat. Premierul a declarat ca a luat aceasta decizie dupa consultarea cu sefii partidelor din coalitia de guvernare si dupa ce a constatat ca era imposibil sa adopte un "buget responsabil" pentru 2013 pana la finalul acestui an, scrie AFP.

PRESA IN DIAGONALAFoto: Colaj foto

Clericul islamist Abu Hamza a pledat nevinovat la New York. Clericul musulman radical Abu Hamza al-Masri a pledat marti ca nevinovat in fata a 11 capete de acuzare de terorism, conform avocatului sau. Judecatorul Katherine B. Forrest a stabilit procesul in data de 26 august 2013, dupa ce avocatul Jeremy Schneider a confirmat pozitia lui Abu Hamza. Audierile au avut loc la New York, dupa ce Hamza a pierdut procesul privind extradarea lui de la Londra in Statele Unite. Abu Hamza al-Masri, predicator radical care il considera erou pe Osama bin Laden, a fost extradat in urma cu o saptamana alaturi de alti patru barbati acuzati de terorism care au pledat de asemenea nevinovati, anunta CNN.

Ungaria: Guvernul a lansat o campanie publicitara impotriva FMI. Guvernul din Ungaria a lansat marti o campanie de publicitate in ziarele nationale, explicand opozitia sa fata de Fondul Monetar International, cu care se afla in negocieri pentru un imprumut de 15 miliarde de euro. "Noi nu vom renunta la independenta Ungariei", "Ce solicitam FMI? Respect si incredere" sau "Nu impozitului pe proprietate" si "Nu taierii subventiilor de familie" sunt cateva dintre sloganurile afisate in paginile ziarelor importante din Ungaria. In septembrie, premierul conservator Viktor Orban a anuntat ca tara sa nu va accepta conditiile impuse de FMI, intre care introducerea unor impozite pe proprietate, taierea subventiilor de familie sau a celor de transport, informeaza AFP.

Romania a ratificat acordul privind spatiul aerian romano-bulgar. Senatul Romaniei a aprobat ratificarea unui acord romano-bulgar privind instituirea unui bloc functional comun in spatiul aerian al Romaniei si Bulgariei, denumit DANUBE FAB. Acordul initial a fost semnat de catre Romania si Bulgaria la Bruxelles, pe 13 decembrie 2011. In cadrul conventiei, aeronavele civile si militare care intra in spatiul aerian al celor doua tari vor putea alege ruta cea mai avantajoasa ca timp si costuri, decat sa urmeze rutele stricte pana la destinatie. Lansarea DANUBE FAB va aduce de asemenea beneficii mediului, deoarece se va reduce poluarea aerului prin eliminarea rutelor ocolitoare. Bazele blocului functional au fost stabilite in anul 2004, iar studiile de fezabilitate au fost finalizate in 2008. DANUBE FAB urmeaza sa devina operational pana in decembrie 2012, asfel incat sa poata intra in vigoare la inceputul anului 2013, scrie Novinite.

SUA: Phenianul ar trebui sa-si hraneasca oamenii, nu sa isi laude rachetele. Coreea de Nord ar trebui sa-si hraneasca poporul in loc sa se laude cu rachetele sale balistice, a raspuns marti diplomatia americana, dupa ce Phenianul a anuntat ca detine rachete capabile sa loveasca Statele Unite ale Americii. In timp ce Coreea de Nord se afla sub incidenta sanctiunilor internationale pentru programul sau de arme nucleare, purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat SUA, Victoria Nuland, crede ca anunturile Phenianului "submineaza eforturile de a recastiga dialogul cu comunitatea internationala". Diplomatul american a reamintit ca, in conformitate cu rezolutiile Consiliului de Securitate al ONU, "Coreea de Nord trebuie sa-si suspende toate activitatile legate de programul sau de rachete balistice", anunta AFP.