CRIZA de veste antiglont la SIAS. Echipamentele pentru interventii se trag la sorti inaintea fiecarei misiuni. Trupele SIAS functioneaza in sistem de avarie. Au 5-6 echipamente pentru fiecare judet. Zilele trecute, lucratorii Detasamentului Politiei pentru Interventie Rapida Dolj reclamau insuficienta numarului de veste antiglont, scuturi si caschete. Deseori, oamenii trageau "logistica" la sorti inainte de a pleca in misiune. Criza semnalata este, de fapt, o problema la nivelul intregii tari. Seful Serviciului pentru Interventii si Actiuni Speciale (SIAS) din cadrul I.G.P.R., comisarul-sef Teodor Stanca, spune ca exista echipament doar pentru cate o grupa de interventie la fiecare judet. Sunt, in medie, cam 5-6 veste functionale. Echipamentele au expirat si au fost retrase temporar. Vor fi reconditionate, prin adaugarea unor noi straturi de kevlar. Daca se vor gasi bani, alte 35 vor fi cumparate pana la sfarsitul anului, scrie EVZ.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Au trecut cinci decenii de la criza rachetelor din Cuba. Nicicand nu mai fusesera marile puteri atomice, SUA si Rusia, mai aproape de un conflict nuclear. O decizie gresita a lui Kennedy sau a liderului sovietic Nikita Hrusciov ar fi putut declansa o catastrofa atomica. Asa-numita criza a rachetelor din Cuba a inceput la 14 octombrie 1962, cand avioane-spion americane au descoperit rachete si trupe rusesti aflate Cuba. Oficialii din Pentagon au reactionat stupefiati. Uniunea Sovietica transportase in Cuba 36 de rachete nucleare cu raza medie de actiune. Pentru prima oara in istoria tarii lor, americanii aflau ca se confrunta cu o reala amenintare nucleara. Rachetele americane din Turcia erau de multa vreme privite cu atentie sporita de Hrusciov, care, prin ducerea de rachete atomice in Cuba, voia sa-i forteze mana mai putin experimentatului presedinte american John F. Kennedy. La 22 octombrie 1962, intr-un discurs televizat, liderul de la Casa Alba ii cerea lui Hrusciov sa retraga rachetele sovietice din Cuba, transmitandu-i acestuia ca inca mai are timp sa evite "distrugerea lumii", conform Deutsche Welle.

IN SECOLUL 21, romanii isi silesc fetele sa-si ia CERTIFICATUL DE FATA MARE. "ABONATELE" sunt inca la varsta papusilor. In loc sa le faca educatie sexuala, parintii de la noi isi supun adolescentele la o umilinta greu de indurat: consultului ginecologic de stabilire a virginitatii. Procedura are mare cautare in randul romilor, dar nici romanii nu sunt straini de ea. Holurile cabinetelor de Medicina Legala din toata tara sunt asaltate zilnic de parinti suspiciosi, care-si aduc fetele, sa fie verificate "acolo jos", daca mai sunt sau nu fete mari. Unele au inca varsta la care se joaca cu papusile, altele sunt femei in toata regula. Constatarea virginitatii costa 50 de lei, nu doare si nu dureaza mai mult de zece minute, dar experienta le inspaimanta pe tinerele "cuminti" si pe cele "active" deopotriva. Parintii raman insa de neclintit. In Romania, tara pe primul loc in Europa la numarul de copii cu copii, acestia vad "revizia" periodica a fetelor drept cea mai sigura metoda de a preveni o sarcina, anunta EVZ.

Cu Traian Basescu in Turkmenistan, tara unui singur om. Cu paine si sare la aeroport, cu ministri-marioneta supusi presedintelui-dictator, cu securisti mai vigilenti decat cei ai lui Ceausescu, totul intr-o tara cu foarte mult gaz natural de vanzare. Asa au aratat cele doua zile ale lui Traian Basescu in Turkmenistan, a doua vizita oficiala a presedintelui Romaniei la Asgabat "Stimate domnule presedinte, doamnelor si domnilor, bun venit la bordul aeronavei Airbus A 310...". Este ora 8.15 dimneata, iar ziaristii din compartimentul "economic" al aeronavei prezidentiale isi studiaza mapele de presa pe care le-au primit in salonul oficial al Aeroportului "Henri Coanda". Avionul este impartit in trei compartimente: unul oficial - cel din fata unde sta presedintele, cel din mijloc - o zona tampon unde stau demnitarii care il insotesc pe Traian Basescu si cel din coada avionului - mai mare unde stau presa si cativa ofiteri ai Serviciului de Paza si Protectie (SPP). Destinatia noastra este Asgabat, capitala Turkmenistanului, un oras construit din nimic, in mijlocul unei zone desertice din Turkmenistan. De ce merge Traian Basescu acolo? Continuarea in Adevarul.

TESTUL GANDUL. Cum gandesc si ce planuri au candidatii pentru sefia Parchetului General si DNA. "Am un singur stapan de care ma tem, sus de tot, undeva, in Univers". 11 procurori spera sa devina procuror general sau procuror sef al DNA si s-au inscris in concursul initiat de Mona Pivniceru pentru cele doua functii, cu toate ca fostul sef al DNA, Daniel Morar, spune despre procedura de selectie ca este o farsa. Sapte din cei 11 au raspuns unui chestionar comun, alcatuit de gandul cu scopul de a afla ce vor face daca ajung sefii procuraturii. Daca un procuror spune ca vrea sa incrimineze interventia politicienilor asupra magistratilor, altul promite ca va crea un corp de control, pentru a avea posibilitatea sa-si pedepseasca colegii din procuratura. "L-am cunoscut in 92 pe Fane Capatana, nu avea antecedente penale", ne-a relatat unul din candidatii pentru Parchetul General. De asemenea alta concurenta a admis si ea ca are o relatie cu un politician PSD. Doi procurori care vor sa conduca DNA sustin ca ar accepta un control politic al parchetelor, dar numai in anumite conditii.

Scandal sinistru pe marginea mormantului TVR. Televiziunea lui Elwis: faliment si mizerie. Folosind serviciul de mail intern al televiziunii publice ca pe o tribuna electorala, liderii taberelor care se bat pentru putere in TVR se denunta unii pe altii: acuzatii de coruptie, de colaborare cu Securitatea, contracte oneroase. Peste toate se intinde umbra rotunjoara a lui Elwis C. Saftoiu. EVZ a intrat in posesia catorva dintre cele mai veninoase mesaje pe care liderii de opinie din TVR si le arunca unii altora. Inscaunarea lui Claudiu Elwis Saftoiu ca Presedinte Director General, in loc sa linisteasca lucrurile, a fost capsa care a detonat butoiul de pulbere. Anuntul disponibilizarii a o mie de salariati a fost gazul peste foc. TVR este rupta in doua. De o parte, tabara mai mica a lui Saftoiu, a carui cea mai puternica sustinatoare este Lucia Hossu-Longin. Adversarii o acuza ca vrea sa profite de slabiciunea PDG-ului, pentru a conduce din umbra televiziunea. In favoarea lui Dan Voiculescu, de care LHL s-a apropiat in ultimii ani. De partea cealalta, cel mai inversunat dusman al cuplului Saftoiu-Longin este Valentin Nicolau. Acesta are de partea sa majoritatea salariatilor. Nicolau, care a fost PDG al TVR intre 2002 si 2005, este un apropiat al PSD.

Comunismul se intoarce in Europa de Est. O stire putin remarcata in Europa, unde Premiul Nobel pentru Pace primit de Uniunea Europeana a umbrit orice alt eveniment, vine din Cehia, unde Partidul Comunist din Cehia si Moravia (KSCM) a iesit pe locul al doilea dupa social-democrati (CSSD), cu 20,4% din voturi in alegerile regionale, si a realizat cel mai bun scor in alegerile partiale pentru Senat. Daca guvernul de centru-dreapta condus de Petr Necas (foto) se va prabusi in aceasta toamna, exista sanse mari ca din ianuarie 2013, Cehia sa fie condusa de o coalitie CSSD, KSCM. Va fi pentru prima oara dupa 1989, cand comunistii ar reveni la putere in Europa de Est. In decembrie anul trecut, la moartea dictatorului nord-coreean Kim Jong Il, presedintele Partidului Comunist din Cehia si Moravia (KSCM), Vojtech Filip, a trimis o scrisoare de condoleante fiului acestuia, Kim Jong Un, in care ii lauda tatal drept "un lider profund respectat, care si-a dedicat viata fericirii poporului coreean". A doua zi a murit Vaclav Havel si, cand in Parlament s-a cerut pastrarea unui moment de reculegere, patru deputati comunisti au parasit sala in semn de protest. In 1989, imediat dupa Revolutia de Catifea, Vaclav Havel a fost acela care s-a opus scoaterii in afara legii a Partidului Comunist din Cehoslovacia. Astazi, comunistii cehi revin in forta pe scena politica si au sanse mari sa revina la guvernare, scrie Romania Libera.

Guvernul Ponta, 150 de zile nereusite. Majoritatea promisiunilor din primavara au fost uitate sau amanate, iar cele mai multe rezultate bune sunt mai curand meritul economiei private In programul de guvernare depus in mai la Parlament, Victor Ponta promitea, printre altele, ca va creste substantial gradul de absorbtie a fondurilor europene pana la finalul anului. La acea data, Romania incasase efectiv 7,46% din fondurile structurale alocate de Bruxelles (desi fusesera semnate contracte pentru 82% din cele aproape 20 de miliarde de euro disponibile). Cinci luni mai tarziu, gradul de absorbtie crescuse doar pana la 9,70%, iar cel de contractare ajunsese la 86%. Mai mult, Comisia Europeana a intrerupt, incepand din iulie, orice plati catre Romania pentru a desfasura un audit privind managementul fondurilor UE. In functie de rezultatele acestuia, finantarea va fi continuata sau, dimpotriva, suspendata. Avand in vedere ca bugetul pe 2012 a fost construit luand in calcul o rata de absorbtie de minimum 20% la finalul anului, atat veniturile, cat si deficitul bugetar s-ar putea dovedi a fi departe de estimari, informeaza Capital.