Presa interna despre scandalul din PNL. "Epurare in stil stalinist in PNL", titreaza EVZ care scrie ca Antonescu a dat ieri o lovitura gruparii liberale adapostite la sectorul 1, unde incepea sa se contureze un grup de rezistenta impotriva sa, in jurul lui Calin Popescu Tariceanu. Chiliman, atac fara precedent la adresa liderului liberalilor: Crin Antonescu se comporta ca interimarul lui Basescu la sefia PNL. Andrei Chiliman i-a transmis lui Crin Antonescu ca "decredibilizarea" acestuia in ochii romanilor "nu poate fi compensata nici prin becalizarea PNL si nici prin satisfactiile platonice" pe care acesta le-ar obtine "rafuindu-se" cu "indezirabilii din partid", scrie Adevarul.Antonescu a decapitat trei filiale. Chiliman: Crin "BECALIZEAZA" partidul. Orban: "Nu am facut blat cu Basescu", titreaza Gandul.

Democratia defecta. Cat de functionala e democratia romaneasca? Alternanta la putere e temelia ei. Dar ce te faci daca nu exista, ca alternativa la dreapta reformista, decat o extrema deghizata? Congresul Partidului Popular European de la Bucuresti si manifestatia ultranationalista mamut de pe marele stadion au scos in evidenta eroarea suprema pe care multi analisti o comit cand evalueaza prestatiile clasei politice romanesti. Marea neintelegere care marcheaza buna parte din aceste evaluari vizeaza natura reala a formatiunilor care alcatuiesc USL. Aceasta natura a ramas multa vreme escamotata, intre altele, de traditiile anticomuniste, de mult abandonate, ale PNL, scrie Deutsche Welle.

Romanii care au speriat Franta. 1.500 de euro pe zi din furat, la Paris! Una dintre principalele infractiuni comise de romani in Franta, si in special la Paris, este furtul de la ATM. Denumite DAB (distributeur automatique de billets), masinariile care dau bani atrag in egala masura si turistii si infractorii. Deoarece francezii scot sume mai mici, turistii sunt vizati in special de hoti. Cea mai simpla metoda, dar si cea mai eficienta, pare a fi cea a distragerii atentiei. De fapt, atunci cand turistul a format PIN-ul si asteapta sa primeasca banii, doi trei complici navalesc peste el, cu o harta in mana, cerandui sa-i ghideze catre o anume adresa. De regula se refera la un reper extrem de cunoscut, pentru ca turistul sa si piarda cateva secunde explicandule ca Tour Eiffel, de exemplu, se gaseste la trei minute distanta de mers pe jos. In acest timp, banii sunt luati din DAB de un alt complice, de obicei minor, care se face nevazut. Abia cand i se ia harta de sub nas, turistul isi da seama ca a fost nu numai binevoitor, ci si fraier, scrie Evenimentul Zilei.

Drumul prost, vechi cat tara. Calatoria prin spatiul geografic al Romaniei a fost si ramane, pentru straini, o aventura. In urma cu sute de ani, ca si acum, drumetii de pe alte meleaguri remarcau gropile, nepasarea autoritatilor, munca de mantuiala, praful (vara) si mocirla (iarna) omniprezente Daca v-ati saturat, cumva, de gropile soselelor din 2012, "Weekend Adevarul" va invita la o calatorie pe drumurile romanesti de acum cateva secole, asa cum au fost ele descrise de strainii care le-au strabatut. In plina epoca fanariota, la imbinarea dintre secolele al XVIII-lea si al XIX-lea, vom descoperi impresii, obiceiuri si probleme care, oricat de surprinzator ar parea, suna familiar. "Boierilor le place nespus de mult sa-si arate trasurile, pe care dau sume foarte mari; caci nu sunt decat de fudulie, dupa un an sau doi se harbuiesc". Robert Walsh-reverend englez, Bucuresti, in 1820, scrie Adevarul.

Cum isi alinta "marele" Vintu nevestelu': "Iti dau cu telefonul in cap, dau cu carja dupa tine!". Sorin Ovidiu Vintu era suparat ca iubita sa mai tanara cu 30 de ani era geloasa si il incurca atunci cand barfea la telefon SOV este in penitenciar si executa o condamnare de un an de inchisoare pentru santaj. El a mai fost trimis in judecata in trei dosare. Discutii telefonice amuzante ale lui Sorin Ovidiu Vintu (57 de ani) au fost desecretizate de procurori. El a fost interceptat in baza legii privind siguranta nationala, in dosarul falimentarii Petromservice. Omul de afaceri era suparat ca iubita sa, Gratiela Giolu (29 de ani), ii intrerupea discutiile telefonice pe care le avea cu amicele sale, chiar atunci cand punea la cale afaceri. SOV vorbea la telefon cu una dintre colaboratoarele sale apropiate, Oana Marcoci - consilier la Petromservice, despre o majorare de capital, si scoaterea unui actionar minoritar, Nistorescu, dintr-o firma, scrie EVZ.ro

Caz incredibil in fotbalul romanesc!Arbitrul Balaci era in sauna, cu jucatorii, asistentului i s-a intins un plic. Ce continea acesta. ProSport a aflat ca FRF este pusa din nou in fata unui caz de coruptie, doar ca de data asta denuntul nu mai vine din partea presei, ci chiar din partea unui om din interior. Iulius Timar, un arbitru asistent din Bihor in varsta de 34 de ani, a depus in urma cu trei saptamani o plangere la Comisia de Disciplina a Federatiei in care sustine ca s-a incercat mituirea sa. Episodul s-a produs pe 22 septembrie, la finalul meciului ACS Poli Timisoara - Unirea Alba Iulia, 4-1, atunci cand doi apropiati de-ai banatenilor i-ar fi oferit o suma de bani.

CNADNR a eliminat din caietul de sarcini "SPAGA" introdusa "din greseala". Licitatia pentru autostrada Comarnic-Brasov a fost deblocata. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) a eliminat din caietul de sarcini pentru licitatia referitoare la reactualizarea studiului de fezabilitate pentru autostrada Comarnic-Brasov (58 km) cerintele referitoare la obligatia consultantului castigator de a pune la dispozitia CNADNR un autoturism nou cu o valoare de 25.000-30.000 euro si un buget de 30.000-40.000 de euro pentru instruirea personalului in tara/strainatate, scrie Gandul.

Interviu cu Jyrki Katainen, premierul Finlandei: Cum au depasit finlandezii sentimentele antirusesti. Premierul Finlandei, Jyrki Katainen, 41 de ani, crede ca Romania a indeplinit toate conditiile pentru a fi primita in zona de libera circulatie Schengen si ca a facut progrese semnificative in ceea ce priveste respectarea statului de drept. Aderarea la zona euro in 2015 "este un obiectiv excelent" in viziunea lui Jyrki Katainen, care considera ca totul depinde de "cat de sanatoasa este economia". Premierul finlandez nu se asteapta la inasprirea criteriilor pentru primirea noilor membri in eurozona, dupa experienta greceasca, dar spune ca "verificarile vor fi mai aspre, in asa fel incat sa fim siguri ca ceea ce declara o tara corespunde cu realitatea". La fel ca Romania, Finlanda are amintiri neplacute cu Rusia, dar premierul de la Helsinki este de parere ca intre timp sentimentele antirusesti au fost depasite dupa ce rusii si finlandezii s-au intalnit in calatoriile pe care rusii le-au facut in Finlanda, la munca sau in universitati, fiindca in fiecare an tot mai multi studenti din Rusia vin sa studieze in Finlanda. Integral in Romania Libera.