Povesti inedite din viata gazetarului: "Mica Romanie" a lui Cristoiu. Ca sa il cunosti, cat de cat, pe Ion Cristoiu, trebuie musai sa ajungi in "mica lui Romanie", adica in satul Gagesti, din judetul Vrancea. Interesant este faptul ca, desi pana si o oglinda rutiera de pe Calea Victoriei ii poarta numele, localitatea in care s-a nascut, si de care nu conteneste sa isi aduca aminte de cate ori are ocazia, practic a disparut de pe harta judetului. Dupa o proba de anduranta de cateva minute si dupa ce ai spus de cateva ori "Doamne'ajuta" ca nu ai rupt masina in doua, dai de strada (cum altfel) Cristoiestilor, denumita astfel nu in cinstea celui mai cunoscut fiu al localitatii, ci pentru ca, in acel loc, densitatea familiilor cu numele Cristoiu este cu mult mai mare decat in orice alta parte din sat. Aici este casa parinteasca, "a treia pe stanga", precum si casa pe care jurnalistul si-a construit-o pentru el, dupa Revolutie, citim in EVZ.ro

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Cum a masacrat NKVD 2.000 de romani la Fantana Alba. Una dintre cele mai ingrozitoare crime in masa a fost comisa de NKVD asupra romanilor din Bucovina de Nord, teritoriu ocupat de URSS. Istoria Bucovinei de Nord, stravechi teritoriu romanesc ocupat de URSS si aflat acum intre granitele Ucrainei, cuprinde una dintre cele mai tragice pagini. Circa 2.000 de romani au fost ucisi, cu sange rece, de catre granicerii sovietici, la Fantana Alba. Printre victimele acestui episod din lunga serie a suferintelor romanilor din Bucovina de Nord s-au numarat copii. Cruzimea sovieticilor a mers atat de departe incat unele persoane au fost ingropate de vii! Timp de doua zile dupa ce victimele au fost ingropate, de sub pamant au razbatut gemete. Intreaga poveste este legata de ocuparea samavolnica a Bucovinei de Nord de catre URSS, in iunie 1940, scrie Romania libera.

Un nou stat pe harta Europei: Se nasc deja tensiuni militare. Patru parlamentari catalani au cerut Comisiei Europene sa-i puna in vedere Spaniei ca nu poate utiliza forta militara pentru a opri Catalonia sa se separe. Deputatii - Maria Badia (centru-stanga), Ana Miranda si Raul Romeva i Rueda (verzi) si Ramon Tremosa (liberal) - au trimis pe 22 octombrie o scrisoare comisarului european pentru justitie, Viviane Reding, scrie EUOBSERVER. In scrisoare se spune: "Va scriem pentru a va transmite ingrijorarea noastra profunda cu privire la o serie de amenintari cu utilizarea fortei militare impotriva populatiei catalane ... In aceste circumstante, Uniunea Europeana ar trebui sa intervina preventiv pentru a garanta ca deznodamantul conflictului catalan va fi rezolvat intr-o maniera pasnica si democratica." Se mai scrie ca politicienii din partidul de centru-dreapta, Partidul Popular, al premierului Mariano Rajoy, au vorbit despre articolul 8 din constitutia Spaniei, care stipuleaza ca armata poate fi folosita pentru apararea suveranitatii tarii, scrie Capital.ro

DW: Comisia de integritate: un experiment politic neinspirat. Lumea s-a impartit astazi in pro- si anti-Macovei, dar aceasta polarizare este profund gresita, deoarece nu etica este pusa in discutie, ci modelul insusi de constituire al unei organizatii. Monica Macovei a reusit sa faca din comisia de etica un subiect de dezbatere publica nationala, dar exibarea aceasta a criteriilor etice are ceva impudic si agresiv. Un partid, ca orice societate, are nevoie de o minima politete, de o ambianta de incredere si discretie, care sa ofere tuturor un sentiment de siguranta. Or, a declara ca unii sunt cinstiti si altii sunt hoti si sperjuri si a mai face acest lucru in vazul lumii, chemand intreaga presa sa participe la judecata, inseamna sa alungi minima complezenta necesara, sa institui o exigenta taioasa, care risipeste orice incredere, scrie Deutsche Welle.

Sandra vs. Crin. Poate si la Presedintie? Despre sansele unei candidate la Cotroceni. Surse din cadrul Aliantei Romania Dreapta au mentionat ca Sandra Pralong "este o varianta de candidat luata in calcul pentru colegiul 5 Senat", unde ar urma sa candideze Crin Antonescu. In noua editie a revistei FP Romania, care a initiat o conversatie despre sansele unei candidate la Cotroceni, Sandra Pralong explica de ce o presedinta ar putea primeni politica interna, scrie Adevarul.

S-a incarcat Vrancea! Un cutremur de peste 7 grade se poate produce oricand. Vrancea, epicentrul cutremurelor din Romania, se zguduie aproape in fiecare zi. Tremuratul des al pamantului i-a determinat pe multi sa se teama ca anul acesta sau in viitorul apropiat s-ar putea produce un mare cutremur. Specialistii in seismologie nu se aventureaza sa faca predictii, insa spun ca o miscare telurica de proportiile celei din 4 martie 1977 poate avea loc chiar si anul acesta. "Este o zona activa, acum este destul de incarcata tectonic. Este capabila sa produca si cutremure mai mari de 7 grade pe scara Richter", a explicat directorul general al Institutului National pentru Fizica Pamantului, Mircea Radulian. In opinia acestuia, o problema majora va fi in Bucuresti, din cauza imobilelor cu risc seismic ridicat, scrie EVZ.ro

Cazul medicilor acuzati de coruptie: Neurochirurgul care ii evalua pe copiii cu dizabilitati din Bacau a fost arestat preventiv. Medicul de neurochirurgie infantila Elena Munteanu, acuzat ca ar fi conditionat eliberarea unor documente medicale pentru copii cu dizabilitati de primirea unor produse sau bani, a fost arestat, vineri, de Curtea de Apel Bacau pentru dare de mita, complicitate la luare de mita si trafic de influenta. In motivarea depusa in instanta de catre procurorii Parchetului Tribunalului Bacau, se arata ca medicul specialist in neurologie si psihiatrie pediatrica Elena Munteanu, in calitate de membru al Serviciului de Evaluare Complexa a Copilului cu Dizabilitati din cadrul Directiei pentru Protectia Copilului Bacau, conditiona eliberarea documentelor medicale de primirea unor sume de bani sau bunuri, potrivit Mediafax.

INTERVIU Cristian Mungiu ia peste picior generatia lui Sergiu Nicolaescu: Daca doar ai calarit in filme cu replici din cartea de istorie, e bine sa fii mai rezervat in aprecieri. Valoarea confirmata international, constiinta propriei competente in meseria sa ii permit lui Cristian Mungiu sa nu se ascunda dupa vorbe. Are pareri, si le spune fara sa ezite, vorbele sale sunt uneori ca niste palme, este polemic si indrazneste sa-si infrunte compatriotii spunand ca multi dintre ei nu se pricep la film, iar vedetele lor "din 'Albumul Duminical' au fost actori - doar pentru ca au calarit in filme cu replici din cartea de istorie". E dur, dar are dreptate, pentru ca - aici nu e loc de modestie - generatia sa a reusit sa urce cinematografia romaneasca acolo unde nu mai fusese niciodata inainte, scrie Adevarul.