Antonescu si Dragnea fac tandem impotriva lui Ponta. Desi este urmarit penal in dosarul privind fraudele de la referendum, secretarul general al PSD, Liviu Dragnea are vise de marire. A pus ochii pe sefia PSD si pentru indeplinirea obiectivului sau si-a gasit un aliat in persoana lui Crin Antonescu. Pentru a-si asigura un nou mandat de senator, presedintele PNL, Crin Antonescu renunta la Bucuresti in favoarea unui colegiu din Teleormanul lui Liviu Dragnea. "Prea multi ani, liderii politici au stat in Bucuresti. E bine ca din patru in patru ani sa vina sa vada Romania reala, sa vorbeasca cu oamenii, sa vada problemele lor", a incercat sa explice chiar Dragnea motivul deciziei lui Crin Antonescu de a-si schimba colegiul, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Fratie politica pentru banii UE. Unde ajung fondurile europene pentru instruirea fermierilor. Tinerii care acceseaza fonduri europene nerambursabile de pana la 40.000 euro pentru a-si dezvolta ferme sunt obligati sa urmeze cursuri in domeniu, finantate tot de UE. Sarcina Ministerului Agriculturii este aceea de a cauta cele mai bune oferte ale firmelor spe￯cializate in instruirea micilor fermieri. In realitate, fondurile europene de zeci de milioane de euro se impart, in general, intr-o casta inchisa, formata din personaje cu importante conexiu￯ni politice in toate partidele importante. Continuarea in Romania Libera.

Anca Boagiu: ''Sub USL, cartoful a ajuns marfa de lux''. Proaspat aleasa vicepresedinte al PPE, Anca Boagiu, acuza USL ca trage Romania "la lada de gunoi a istoriei". A fost aleasa, cu o saptamana in urma, vicepresedinte al Partidului Popular European, o premiera pentru un politician roman. Vicepresedintele PDL Anca Boagiu a acordat EvZ un interviu despre accederea sa in aceasta functie si despre evolutiile politice la zi. Integral in EVZ.

Spionul rus, cuprul si banatenii: Miza ''Marelui Canion'' de la Moldova Noua. Scandalul de spionaj izbucnit saptamana trecuta, in urma retinerii pe aeroportul din Otopeni a unui cetatean rus acuzat ca a incercat sa scoata din tara documente secrete, redeschide discutia despre privatizarea societatii Moldomin din Moldova Noua. De soarta acestei societati, care detine 30% din rezervele de cupru ale Romaniei si 2,5% din cele ale Europei, atarna si sperantele celor 14.000 de locuitori ai oraselului din judetul Caras Severin, informeaza Adevarul.

Jurnalist grec, arestat intr-un dosar controversat. Un jurnalist elen a fost arestat duminica pentru dezvaluirea numelor de pe o misterioasa lista de milionari greci cu conturi in Elvetia si va comparea in fata procuraturii din Atena, potrivit unei surse din politie, transmite AFP, citata de Mediafax. Jurnalistul Kostas Vaxevanis a publicat circa 2.059 de nume de pe o lista transmisa autoritatilor elene in 2010 de Christine Lagarde, pe atunci ministru de Finante al Frantei, anunta RFI.ro

Iurie Leanca: Romania reprezinta, intr-un fel, interfata Uniunii Europene. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca a participat la Berlin, la Forumul UE- Moldova 2012. In cadrul evenimentului, au fost trecute in revista evolutiile din aceasta tara, cat si relatiile bilaterale pe termen scurt si mediu intre Moldova si Uniunea Europeana. Printre invitatii Forumului s-au aflat Stefan Fule, comisarul european pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, Manfred Grund, presedintele Forumului Germano - Moldav si Oleg Efrim, ministrul Justitiei din Republica Moldova, relateaza Deutsche Welle.

Miza exploatarii de la Moldova Noua: un miliard de euro? Zacamantul de la Moldova Noua are o valoare estimata de peste un miliard de euro si urmeaza sa fie exploatat de niste investitori elvetieni si rusi. Acestia intentioneza sa ia totul de zero intrucat uzinele, punctele de lucru ale exploatarii miniere dar si vechea cariera au fost distruse. Saptamana trecuta, un cetatean rus a fost depistat pe Aeroportul International Henri Coanda in timp ce incerca sa paraseasca teritoriul Romaniei avand asupra sa documente si harti geologice, emise de autoritati ale statului roman, continand informatii si date clasificate privitoare la zacamintele de cupru si metale rare din zonele de exploatare de la Moldova Noua. Spionul a primit deocamdata interdictia de a parasi tara, scrie Romania Libera.

Spagile de la CFR ajungeau pana la varf. Vezi cine-i ''nasul mare''. Noi stenograme obtinute de ''Adevarul'' demonstreaza cum nasii adunau banii si ii trimiteau pe cale ierarhica pana la seful serviciului Control Trenuri din cadrul SNTFC, Gheorghe Cazacu. Au aparut noi date in dosarul spagilor de la CFR Calatori care demonstreaza ca reteaua spagilor se intinde pana la cel mai inalt nivel. Pe langa banii din spaga luata de ''nasi'', mai erau si micile atentii: sticle cu whisky, pastrama si miei de Paste. Continuarea in Adevarul.

Ambasadorul Austriei la Bucuresti: "Aplicarea si respectarea legii, dar si o administratie eficienta, reprezinta conditii esentiale pentru ca o tara straina sa investeasca in Romania". Potrivit ultimelor date publicate de Banca Nationala a Romaniei volumul investitiilor directe ale austriecilor in Romania se situeaza la peste 9 miliarde de euro, adica aproape 18% din totalul investitiilor, ceea ce claseaza Austria pe locul doi in topul investitorilor straini, dupa Olanda. Despre relatiile comerciale si diplomatice ale Romaniei cu Austria, dar si despre planurile comune de actiune si impactul crizei politice asupra investitiilor austriece, am discutat cu Excelenta Sa, domnul Michael Schwarzinger, ambasador al Republicii Austria la Bucuresti. Integral in Romania Libera.

''Prin cenusa industriei'' (episodul 1): Cum s-a destramat covorul de Cisnadie. ''Adevarul" incepe serialul ''Prin cenusa industriei" cu povestea celei mai mari fabrici de covoare din sud-estul Europei, Textila Cisnadie, falimentata dupa un secol si jumatate de traditie. Ne aflam din nou in febra privatizarilor. Statul a inceput seria 2012 cu Oltchim Ramnicu-Valcea, dar importanta de a salva unul dintre cele mai mari combinate din tara s-a pierdut in umbra unei licitatii halucinante.