Un nou caz Tundrea? Condamnat fara probe in anii `90, eliberat dupa 15 ani de temnita. Mihai Moldoveanu a stat dupa gratii 15 ani pentru o crima, fara sa existe probe directe. Miercuri, el a fost eliberat dupa o decizie CEDO pusa in aplicare de Inalta Curte. Procurorii si judecatorii sunt siguri ca nu au gresit cand l-au condamnat. "Nu stiti cum este sa va treziti in fiecare dimineata la puscarie, sa va intrebati de ce sunteti acolo de foarte multi ani. Cand m-am predat aveam incredere ca se va repara greseala. Insa, au trecut multi ani si nu s-a reparat nimic pe aici, pe plan local. A trebuit sa apara hotararea Curtii Europene a Drepturilor Omului (n.r.- CEDO)", isi varsa naduful Mihai Moldoveanu din Penitenciarul Jilava, in luna octombrie cand am fost sa-i luam un interviu. De 16 ani, de la arestarea preventiva, sustine ca e nevinovat pentru crima asupra unui taximetrist. Pentru ca a participat ca martor la o talharie, i s-a pus in carca si o crima produsa in aceeasi seara, este varianta pe care o scoate in fata Moldoveanu, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Regele Mihai I de Romania, omagiat la Londra, la 75 de ani de cand a primit Ordinul Regal Victorian. Regele Mihai a fost omagiat in Londra, in cadrul unei vizite pe care a facut-o in Marea Britanie si Irlanda de Nord in ultimele doua zile. Regele a fost insotit de Principesa Mostenitoare Margareta si Principele Radu, dar si de Principesa Elena si fiica sa, Elisabeta Karina. Principesa Margareta si Principele Radu au luat parte la Gala Anuala a Crucii Rosii Internationale, eveniment ce se afla anul acesta sub inaltul lor patronaj. Miercuri, Regele Mihai I a avut o intalnire cu primarul Londrei, Boris Johnson, anunta Adevarul.

Drumul medicului de la plicul cu bani la salariul de 10.000 de euro. Trecerea de la statutul de rezident intr-un spital de stat, care are un salariu de mizerie si este nevoit sa traiasca din spaga, la cel de doctor respectat in lumea medicala si platit ca in Occident poate dura multi ani. De cele mai multe ori insa aceasta trecere nu are loc niciodata. In Capitala, spre exemplu, se estimeaza ca unul din zece medici castiga legal peste 10.000 de euro pe luna. RL a incercat sa afle cum se poate ajunge la implinire profesionala si materiala intr-un sistem din care cei mai multi vor sa fuga. "Primul meu salariu de rezident in anul I la obstetrica-gine-cologie a fost, in 2007, de 390 de lei, iar eu veneam din provincie, dintr-o familie saraca, mama avea pensie de 500 de lei. Cum as fi putut eu sa supravietuiesc in Bucuresti, sa platesc chiria pentru garsoniera in care stateam, sa mananc, sa ma imbrac, sa-mi cumpar toate tratatele dupa care trebuia sa invat, reviste medicale si tot ce trebuia? Va raspund eu simplu: cand am intrat in spital, am inceput sa iau spaga. Asta a fost singura metoda prin care am putut sa invat aceasta meserie", isi incepe povestea, un tanar medic specialist. Integral in Romania Libera.

Merkel solicita modificarea tratatelor UE. Cancelara Germaniei a tinut un discurs inflacarat proeuropean la intalnirea avuta cu sefii grupurilor parlamentare din PE. In acelasi timp, Angela Merkel a pledat pentru modificari in tratatele unionale, menite a asigura stabilitatea UE, a zonei euro si a evita noi crize economico-financiare. Angela Merkel a explicat liderilor fractiunilor Parlamentului European cum ar putea, in opinia ei, sa fie rezolvate problemele acute ale UE, inainte de toate criza din spatiul euro. Cancelara se bucura de respect in randul parlamentarilor europeni, nu doar pentru ca este sefa de guvern a tarii care a gestionat cel mai bine criza euro si totodata a celei care are cel mai greu cuvant de spus in solutionarea problemei, scrie Deutsche Welle.

Dan Nica si firele spagii pentru "112". EVZ a descoperit veriga lipsa in scandalul mitei de 7 milioane de dolari de la Ericsson. Ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, este tovaras de afaceri cu un fost manager de la Ericsson Romania. Un director suedez l-a acuzat pe ministru ca ar fi primit o parte din mita uriasa de sapte milioane de dolari. Noi detalii ies la iveala in scandalul "Spaga de sapte milioane de dolari pentru ministrii romanii". "Evenimentul zilei" a descoperit ca asociatul lui Dan Nica, intr-o afacere deschisa in 2002, lucra simultan pe o pozitie de conducere la Ericsson Romania. Numele lui Dan Nica (52 de ani), ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI), apare in documentele depuse de Thomas Lundin, fost manager al Ericsson Romania, la Curtea de Arbitraj din Stockolm. Suedezul este cercetat pentru ca ar fi deturnat peste sapte milioane de dolari cand se afla la conducerea filialei din Romania. Pentru a demonstra ca nu a folosit sumele respective in interes personal, Lundin a declarat ca a platit, la inceputul anilor 2000, mai multi politicieni romani si l-a dat exemplu pe Dan Nica. Documentul a fost publicat de jurnalistii de la RISE Project, anunta EVZ.

Istoria crestinismului: "Ne-am cunoscut in acelasi timp ca popor de origine latina, si ca popor crestin". Preotul prof. univ. dr. Gheorghe Popa, prorector al Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, ne impartaseste opinii si informatii legate de cultura religioasa a Moldovei, considerata zona centrala a crestinismului romanesc. Chiar prin traditia alegerii patriarhului. Cum s-a vazut si la ultima succesiune, a fi mitropolit al Moldovei si al Bucovinei e un ascendent serios. Cat de vechi este invatamantul superior teologic in capitala Moldovei? Facultatea de Teologie este cofondatoare a Universitatii din Iasi, cea mai veche universitate din Romania. Au fost trei facultati care au fondat institutia noastra: teologie, drept si filozofie. In 1860, cand era Kogalniceanu prim-ministru si domn Alexandru Ioan Cuza, a existat si o patra facultate - facultatea de medicina, insa ea a inceput mai tarziu. Primul presedinte al Senatului Universitatii a fost un episcop - Filaret Scriban. A fost si rector al Universitatii, informeaza Adevarul.

Cum a dinamitat Rusia pacea Basarabiei dupa destramarea URSS. Unitati intregi, inclusiv unele de blindate, au fost puse de rusi la dispozitia regimului separatist de la Tiraspol, pentru a lupta impotriva autoritatilor legitime de la Chisinau. Rusia se afla in plina ofensiva imperialista, iar multi dintre partenerii occidentali ai Romaniei si ai Republicii Moldova se prefac ca nu observa acest lucru. Una dintre tintele imperialismului rusesc este reprezentata de Transnistria, o parte a Republicii Moldova care se afla sub controlul unui regim nelegitim, corupt si care a devenit o adevarata placa turnanta a organizatiilor criminale din regiune. Sub pretextul unui acord de tranzit incheiat intre Rusia si Ucraina, care urma sa permita retragerea armamentului rusesc din Transnistria, actualii conducatori ai Rusiei modernizeaza armamentul trupelor de ocupatie aflate ilegal in enclava separatista. Iar unul dintre cei care au organizat aceste transferuri ilegale de armament modern este vicepremierul Federatiei Ruse, Dmitri Rogozin, fost ambasador al Rusiei la NATO si omul de incredere a autocratului rus Vladimir Putin. In mod ipocrit, rusii pretind faptul ca trupele de ocupatie de pe Nistru ar reprezenta, de fapt, trupe de mentinere a pacii, desi acolo nu exista nici un conflict, scrie Romania Libera.