VIATA LUI CEAUSESCU Decretul antiavort, prostitutia si "Decreteii". MASURA ABERANTA Documentele de arhiva arata ca, prin decretul antiavort, Nicolae Ceausescu a incercat si eliminarea "prostitutiei" si a "libertinajului" din Romania, nu doar cresterea demografica Fostii lideri comunisti care si-au depanat amintirile legate de geneza decretului antiavort au pus tragedia efectelor sale, exclusiv, pe seama lui Nicolae Ceausescu. Liderul Romaniei n-a aprobat importul de anticonceptionale nici macar pentru femeile care-si facusera "datoria" de-a naste si creste patru copii. Ceausescu visa sa domneasca peste mai multi supusi, isi amintesc demnitarii vremii. Pe 2 august 1966, la Neptun, s-a tinut sedinta Comitetului Executiv al CC al PCR care avea pe ordinea de zi dezbaterea unui studiu demografic redactat de o comisie condusa de Voinea Marinescu, ministrul Sanatatii si Prevederilor Sociale. Inteles, desigur, dinainte cu noul lider al Romaniei, Alexandru Draghici, membru al Comitetului Executiv al CC al PCR, a trecut dur la atac. "Tot studiul acesta", zice el, "e o insailare a experientei auzite din diferite tari, exista in el multa demagogie si se propune sa se dea fel de fel de prime ca si cum statul ar trebui sa cumpere acesti copii. Fiecare dintre noi suntem fii de muncitori sau tarani, de oameni sarmani si stim cum am crescut. Nu stiu de ce alergam in alta parte sa cautam experienta. Trebuie sa terminam odata cu decretul acesta pacatos (Decretul din 1957 de liberalizare a avorturilor, n.r.) care nu face decat sa incurajeze libertinajul iar familia sa fie familie. De asemenea, trebuie sa luam masuri sa oprim divorturile". Continuarea in Adevarul.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Tupeu de drumar: Nelu Iordache vrea despagubiri. Desi nu si-a respectat contractele, acum ar putea primi milioane de euro de la stat. Romanii isi rup masinile in gropi Nici in Capitala Romstrade nu isi respecta contractele. Primul pod al Pasajului Mihai Bravu- Splaiul Unirii trebuie sa fi e gata in martie-aprilie 2011 Lucrari intarziate, muncitori invizibili si utilaje fictive. Asa arata mare parte din santierele pe care lucreaza firma detinuta de omul de afaceri Nelu Iordache - Romstrade, potrivit unui raport guvernamental. Si, in loc sa fie pus sa plateasca daune pentru ca si-a batut joc de romanii care viseaza la drumuri mai bune sau la autostrazi, omul de afaceri ar putea primi despagubiri. De exemplu, contractul incheiat pentru portiunea Nadlac - Arad, lotul 1 din Coridorul IV Paneuropean, are termen de finalizare aprilie 2013. Cu toate acestea, stadiul fizic al lucrarilor este de numai 5%, potrivit Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania. Avocatii Companiei au trimis somatie pentru rezilierea acestui contract in valoare de 382 de milioane de lei, iar saptamana trecuta au avut loc doua negocieri, in care reprezentantii Romstrade au cerut daune care pot ajunge la 10 milioane de euro. Iordache: "Sunt nebuni". Contactat de EVZ, Nelu Iordache a explicat ca "exista si alte instante care decid. Vom cere despagubiri". Sefii de la drumuri spun ca, in 15 zile, rezilieaza contractul.

Servicii ale Google, blocate in China in timpul congresului Partidului Comunist. Google a anuntat ca o serie de servicii online ale sale au fost blocate in China, chiar dupa ce a demarat intalnirea de 10 ani pentru transferul de putere catre noua generatie de lideri ai tarii. Vezi ce servicii au fost afectate de blocaj. Traficul pentru serviciile Google din China s-a prabusit vineri seara, potrivit site-ului "Transparency Report" operat de Google. Motorul de cautare al Google si Gmail au fost printre serviciile afectate in China, unde compania are o relatie deloc armonioasa cu autoritatile. Peste 2.000 de delegati ai Partidului Comunist din China s-au adunat la Beijing pentru a participa la al 18-lea congres al partidului, care a inceput joi dimineata. "Am verificat si nu e nimic in neregula la capatul nostru", a spus un purtator de cuvant al Google. Serviciul video YouTube al Google a fost inaccesibil in China din 2009, in timp ce accesul la alte servicii din China a fost blocat sporadic. In 2010, Google si-a transferat in Hong Kong motorul de cautare in limba chineza, dupa o disputa cu autoritatile pe marginea cenzurii si a atacurilor cibernetice despre care Google spunea ca sunt pornite din China, scrie Capital.

Cit valoreaza increderea? Banuieli, temeri, iritatii si speculatii a iscat cererea Curtii Federale de Conturi de verificare a rezervelor de aur ale Germaniei puse sub cheie in strainatate, pe principiul increderii. Bate deja la usa inflatia proorocita de ziare si reviste serioase? Sunt cumva imputinate sau falsificate cele 3396 de tone de aur, depuse in bancile prietenilor? Si cit de sigura este soarta acestora devreme ce ele nu au mai fost verificate corespunzator, nici cantitativ, nici calitativ, totul bazindu-se pe principiul increderii? Nu ar fi mai bine ca, in pofida riscurilor previzibile si a exorbitantelor costuri de transport si paza, intreg tezaurul sa fie readus acasa? La urma urmei, si Germania dispune de cladiri suficient de solide si sigure spre a-si adaposti de una singura rezervele de aur, cred adeptii cei mai infocati ai tinerii sub cheie proprie a intregii averi. Cum era de asteptat, punerea in discutie a inventarierii, ba chiar a revenirii aurului german acasa, a cam tulburat altminteri excelentele relatii dintre Bundesbank si Federal Reserve. Aflat la New York, Andreas Dombret, membru al conducerii Bundesbank, a cotat intr-un discurs oficial drept bizara intreaga dezbatere in jurul chestiunii. Temerile care s-au facut din plin auzite i se par bancherului german irationale, noteaza Deutsche Welle.

MASTERPLANUL gogosilor de campanie: 22 de autostrazi pana in 2030. Premierul Ponta anunta o victorie de etapa: Comarnic-Brasov intra pe "procedura speciala". Ca in fiecare campanie electorala, romanilor li se promite din nou ca vor putea circula pe sute de noi kilometri de autostrada in urmatorii patru ani. Programele de guvernare ale USL si ARD promit finalizarea unor autostrazi incepute si a altora unde inca lucrarile nu au demarat. Intre acestea se afla si autostrada Comarnic-Brasov (58 km) in cazul careia statul a avut mai multe incercari ratate de a o construi. Premierul Victor Ponta a declarat duminica, pentru gandul, ca, in cazul autostrazii care va lega Comarnic de Brasov, va fi aplicata o "procedura speciala", acceptata la nivel european, astfel incat in 2013 sa fie demarate lucrarile de constructie. "A fost blocata vechea procedura care se finaliza in 24 de luni si care presupunea sa se faca totul de la zero, fara sa se tina cont de nimic din ce exista deja. Asta insemna alti bani pentru un alt studiu de fezabilitate, alt proiect. Acum intram pe o procedura speciala, acceptata de Uniunea Europeana, in care folosim tot ce a fost, doar reverificat, si putem sa o lansam in sase luni", a declarat, pentru gandul, premierul Victor Ponta.

EXCLUSIV Un ministru al Cabinetului Ponta este executat silit de Fisc. Are aproape 40 de ani, in conturi si depozite detine peste 200.000 de euro, este proprietarul a trei case, iar din august este ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul. Dan Coman Sova, senatorul PSD, nu se poate mandri insa ca este un bun antreprenor, iar acum Fiscul l-a luat in vizor. In declaratia de avere, depusa in luna august 2012, Dan Sova mentioneaza ca a avut pierderi anuale de zeci de mii de lei atat la SCA Sova si Asociatii, cat si la Sova si Asociatii SPRL, mai exact este vorba de 59.116 de lei, respectiv de 15.982. Asa cum reiese din declaratia de interese, Sova "si-a incercat" norocul si in alte domenii, fiind asociat la firmele Bankruptcy eXPERT SRL (la care detine 90% din partile sociale) si la Imobiliare Grup Business (unde are 50% din partile sociale). Bankruptcy eXPERT, firma care are ca obiect de activitate consultanta pentru afaceri si management, nu si-a mai depus bilantul din anul 2009, asa cum reiese de pe site-ul Ministerului de Finante, iar in acel an pierderi de 1.480 de lei, informeaza Capital.

UPDATE - Dan Sova: Informatiile ca as fi executat silit de Fisc sunt false

documente

Adresa ANAF - Dan Sova

(12 Nov 2012) PDF, 487KB

Ministrul delegat pentru Relatia cu Parlamentul, Dan Sova, a respins luni, intr-un comunicat, informatiile aparute in presa potrivit carora ar fi executat silit de Fisc, transmitand in acest sens o adresa ANAF din care reiese faptul ca nu se afla sub incidenta OG 92/2003.

Intr-un comunicat remis redactiei HotNews.ro, Sova precizeaza ca informatiile prezentate de revista Capital si preluate de mai multe canale media "sunt false, dupa cum o arata si documentul atasat, emis de catre Agentia Nationala de Administrare Fiscala, cu data de astazi (12 noiembrie - n.r.), din care rezulta ca nu exista nicio executare silita impotriva mea".

"De asemenea, precizez ca fac parte dintre contribuabilii seriosi, motiv pentru care solicit trimestrial ANAF certificate de atestare fiscala, care sa arate ca nu sunt dator la niciunul dintre bugetele statului", a mai mentionat Sova, atasand comunicatului si certificate fiscale din 15 mai, respectiv 26 septembrie, care arata ca nu are datorii la stat.

Sinistratii lui Negoita platesc si acum rate la casele care au ars. Dupa sase saptamani de la incendiul care le-a mistuit locuintele, sinistratii din Complexul Confort City - ce apartine fratilor Ionut si Robert Negoita - traiesc la hotel, ca niste turisti, sau in niste apartamente improprii, fara gaze, usi, cada, chiuveta si toate celelalte necesare unui trai decent. Cu toate acestea, cei care au rate la dezvoltator au primit zilele trecute un e-mail in care au fost somati sa plateasca la zi ratele pentru apartamentul care a luat foc. "E-mailul suna foarte amenintator. Reprezentantii dezvoltatorului spun ca, daca nu platesc la timp rata lunara, imi vor percepe penalitati conform prevederilor contractuale", a povestit, pentru EVZ, Daniel Popescu, unul dintre sinistrati. El afirma ca, desi nu mai locuieste in ansamblul rezidential din 2 octombrie, a primit zilele trecute o factura pentru achitarea energiei electrice consumata pe casa scarii luna trecuta. Daniel este unul dintre locatarii care platea rate direct la dezvoltator. Apartamentul lui a costat 53.000 de euro, din care a platit avans 50%.