Filmul unui flagrant: unde au fost gasiti banii pretinsi de deputatul Trasculescu. Politicianul, denuntatorul si intermediarul s-au intalnit intr-un restaurant. Plicul cu 50.000 de lei a fost gasit in masina celui din urma. Ziarul "Evenimentul zilei" a refacut, in baza datelor de la DNA, modul in care s-a realizat flagrantul la deputatul PDL Alin Silviu Trasculescu. 10 NOIEMBRIE 2012. Deputatul Alin Silviu Trasculescu, Marian Calota si denuntatorul Mircea Vintilescu au stabilit sa se intalneasca in Focsani. ORELE 19:59-20:27. Denuntatorul Mircea Vintilescu s-a intalnit cu ceilalti doi. Procurorii spun ca deputatul i-ar fi solicitat lui Vintilescu sa-i dea lui Capota cei 50.000 de lei, bani ce i s-ar fi cuvenit pentru traficul de influenta facut in favoarea platitorului. Liderul PDL Vrancea ii promisese lui Mircea Vintilescu ca ii va rezolva problemele, avand influenta asupra unor functionari din randul autoritatilor locale din judetul Vrancea, din cadrul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, precum si asupra reprezentantilor S.C. VEGA 93 S.R.L. Integral in EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Rusia. Razboi pe viata si pe moarte intre clanurile din jurul lui Vladimir Putin. Legatura extraconjugala a fostului director al CIA, generalul David Petraeus, cu biografa sa pare un episod meschin prin comparatie cu ceea ce se petrecea la Moscova aproape simultan. Pe 6 noiembrie, Vladimir Putin l-a demis pe ministrul Apararii, Anatoli Serdiukov, dupa ce Comisia de Investigatii a Rusiei (SKR, un fel de FBI rusesc) a anuntat ca a declansat o ancheta de coruptie privind fraudarea a aproximativ 100 milioane de dolari. In centrul investigatiei se afla o tanara de 33 de ani. "Oboronservis" este o companie rusa sub controlul Ministerului Apararii, care reprezinta, in esenta, serviciul de intendenta privatizat al Armatei Ruse. In patrimoniul Oboronservis s-au aflat asadar, ferme, terenuri, proprietati si instalatii impanzite pe intregul teritoriu rus, de la Murmansk pana la Soci, precum si facilitati de productie alimentara, textila si a echipamentelor necesare unei armate moderne. Era, asadar, inevitabil, ca acest patrimoniu sa devina unul dintre cele mai ravnite premii pentru oamenii de afaceri cu legaturi in Ministerul Apararii, iar proprietatile armatei sa faca obiectul unor tranzactii oneroase in detrimentul armatei si in favoarea "investitorilor" privati dupa un model patentat cu succes peste tot in Europa de Est, inclusiv in Romania, scrie Romania libera.

Cum vrea Guvernul sa controleze Consiliul National al Audiovizualului. Vicepresedintele CNA Ioan Onisei si Asociatia Cablistilor sustin ca proiectul de lege prin care Guvernul vrea sa modifice Legea audiovizualului favorizeaza Grupul Intact, patronat de familia lui Dan Voiculescu. Guvernul pregateste o ordonanta de urgenta pentru modificarea Legii Audiovizualului nr. 504/2002. Potrivit proiectului, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) poate fi demis prin simpla respingere a raportului anual in comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cei care acuza proiectul sustin ca alte modificari ale legii sunt menite sa avantajeze anumite trusturi de televiziune, precum Antenele patronate de liderul PC Dan Voiculescu. Desi Guvernul era obligat sa consulte CNA in cazul modificarii legii Audiovizualului, la Consiliu nu a ajuns inca nicio informare oficiala. CNA se intruneste, astazi, in sedinta si va decide cum va reactiona, anunta Adevarul.

Lumea araba in cautarea propriului viitor. Schita de portret a lumii arabe, la doi ani de la izbucnirea rebeliunii: Siria e in razboi; islamistii au ajuns democratic la putere in Egipt si Tunisia; Turcia oscileaza intre doua fronturi; iar procesul de pace din Orientul Mijlociu s-a impotmolit. Optimismul emisarului european pentru procesul de pace nu pare a avea prea mult temei. Si, totusi, crede diplomatul german Andreas Reinicke, care a reprezentat Berlinul in Arabia Saudita si Siria inainte de a prelua mandatul UE, "lumea araba se indreapta catre mai multa deschidere si libertate", fie si in salturi si nu peste noapte: "Cred ca va trebui sa gandim in termeni de decenii, nu de ani". Europenii ar trebui sa aiba rabdare. Bine, dar euforia de dupa caderea dictatorilor din Tunisia, Egipt si Libia s-a cam stins. In vremea aceasta, razboiul civil din Siria, care oripileaza opinia publica, demonstreaza lipsa de solutii a lumii politice. Intre timp, despre opozitia din Bahrein, ingenunchiata de represaliile puterii, nu se mai prea aude pe canalele media de larga circulatie, scrie Deutsche Welle.

Ajutor social "electoral": cozi si umilinte pentru bonuri de masa. Persoanele cu handicap din sectorul 3 al Capitalei, condus de Robert Negoita, primesc bonuri de masa in preajma alegerilor. Pentru 200 de lei, trebuie sa stea de doua ori la coada, ore intregi. Coada inainteaza incet, abia vizibil. Oamenii tacuti si obositi se foiesc alene. Schimba greutatea corpului de pe un picior pe altul. Unii se reazema de geamul Directiei de Asistenta Sociala a Primariei Sectorului 3. Sunt in jur de 60 - persoane cu handicap sau rude ale acestora - care se inghesuie una in alta, doar-doar se mai apropie putin de intrarea spre ghiseul de unde vor pleca cu tichete sociale in valoare de 200 de lei. Aici, la ghiseu, functionarele verifica dosarele timp de cateva minute si apoi inmaneaza beneficiarului mult ravnitele bonuri de masa, scrie Romania libera.

Sex, telefoane mobile si droguri, la dispozitia puscariasilor. Viata in inchisoare, ca o vacanta. Detinutii de la o inchisoare britanica beneficiaza de tratament preferential. Un condamnat care a reusit sa evadeze a povestit detaliile ce pot revolta autoritatile. Detinutilor din penitenciarul Hollesley Bay li se permit vizitele feminine si posesia de telefoane mobile si chiar droguri. De aceea, inchisoarea a fost poreclita "Holiday Prison". Lee Chapman, de 34 de ani, a fost condamnat la inchisoare dupa ce a spart 6 locuinte intr-un interval de 11 zile. Avocatul sau le-a declarat judecatorilor ca barbatul s-a adaptat foarte greu conditiilor de viata dintr-o inchisoare cu un regim de securitate scazut. El a evadat si a comis mai multe furturi pana sa-l gaseasca politistii. Unul dintre proprietarii caselor sparte a povestit ca l-a gasit pe hot mancand dintr-un baton de ciocolata, in fata frigiderului, anunta EVZ.

Ceausescu, mostenitorul diplomatiei lui Gheorghe Gheorghiu Dej. In politica externa, Nicolae Ceausescu a continuat principiile exprimate in "Declaratia din aprilie 1964", prin care Partidul Muncitoresc Roman isi proclama autonomia in raport cu Partidul Comunist al Uniunii Sovietice Astazi se estimeaza ca perioada guvernarii Ion Gheorghe Maurer (1961-1974) a fost o etapa prodigioasa in istoria diplomatiei romanesti. Corneliu Manescu, ministrul de Externe mostenit de la Gheorghe Gheorghiu-Dej, a fost mentinut de Nicolae Ceausescu pana in 1972. In tot acest interval de timp, noul lider al Romaniei s-a folosit de "atacantii" si strategii predecesorului - Ion Gheorghe Maurer si Emil Bodnaras. Venirea la putere a guvernului Maurer, in 1961, a insemnat o etapa noua si in relatiile externe, una in care puterea politica se sprijinea pe departamentul externelor, a marturisit Corneliu Manescu (Lavinia Betea, "Partea lor de adevar", Bucuresti, Compania, 2008), informeaza Adevarul.

Consulatul din Transnistria incinge dialogul Bucuresti-Moscova. Oficialii rusi sustin ca nu au nevoie de consultarea Romaniei pentru deschiderea unei reprezentante diplomatice in Transnistria. Moscova nu intentioneaza sa tina cont de parerea Bucurestiului cu privire la deschiderea unui consulat rus in regiunea separatista moldoveana Transnistria, a declarat vicepremierul rus Dmitri Rogozin, reprezentantul special al presedintiei ruse pentru aceasta regiune. Intr-un mesaj postat pe reteaua de socializare, Rogozin a folosit un limbaj fara echivoc: "Pe voi, romanii, nici nu avem de gand sa va intrebam (despre deschiderea unui consulat rus in regiunea separatista moldoveana Transnistria). Aceasta este o problema bilaterala a relatiilor ruso-moldovenesti". Vicepremierul rus face aceasta declaratie in contextul in care ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a declarat recent ca Romania asteapta cu interes pozitia Guvernului de la Chisinau in legatura cu intentia Moscovei de a deschide un consulat in Transnistria, scrie Romania Libera.