Dezastrul "Terom 2003", copiat perfect la Oltchim. Oltchim 2012: 3.000 de angajati, 700 milioane de euro datorii. Combinatul chimic putea fi vandut in 2008, dar statul a pompat sume uriase, sifonate in timp de firme capusa. S-a ajuns la un simulacru de privatizare pe persoana fizica, care a esuat. Terom 2003: avea 2.600 de angajati, 100 milioane de euro datorii. Tot combinat chimic, vandut in decembrie 2002 tot pe persoana fizica, sirianului Hasan Nanaa. L-a luat cu doar 1 milion de euro si s-a obligat la investitii pe care le-a supraevaluat grosolan. Ambele combinate chimice sunt generatoare ale unor crize sociale de proportii, avand un numar de salariati apropiat. Dar tot ce se intampla acum la Oltchim e un film in reluare: demonstreaza ca aceste colapsuri economice respecta acelasi tipar. Istoria iti scoate in fata greselile, dar le repeti, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum opereaza fratia camatarilor cu notarii. Profitand de criza financiara, gruparile de camatari fac averi prin "contracte" cu dobanzi exorbitante, legalizate de notari complici. La Sibiu au fost retinuti 17 membri ai unei astfel de retele. O ampla retea de camatarie a fost destructurata la Sibiu, intr-un dosar in care prejudiciul depaseste un milion de euro. Membrii gruparii sunt acuzati de catre DIICOT de constituire a unui grup infractional organizat, inselaciune cu consecinte deosebit de grave, santaj, camatarie si spalare de bani si au fost ridicati in cadrul a 19 perchezitii facute in municipiul Sibiu si in comuna Selimbar. Anchetatorii spun ca membrii gruparii dadeau bani cu imprumut, cu dobanzi foarte mari, imprumuturi garantate cu terenuri sau case. "Membrii gruparii ofereau sume de bani imprumut diferitelor persoane, percepeau dobanzi foarte mari, dobanzi care erau impuse in contracele notariale, si de la sume relativ mici de bani se ajungea la sume deosebit de mari de bani pe care trebuiau sa le restituie, anunta Adevarul.

Ce erori da reteta electronica. Nou-nascuti recunoscuti de sistem abia dupa doua luni, elevi care apar neasigurati si incurcaturi privind situatia deceselor, acestea sunt cateva dintre observatiile transmise CNAS de medicii care au folosit prescrierea electronica. Din 2 iulie, retetele electronice se elibereaza in paralel cu cele pe hartie, trecerea completa la noul sistem fiind prevazuta pentru 1 ianuarie 2013, cand prescrierea electronica si eliberarea medicamentelor compensate se vor face exclusiv in mediul electronic (online si offline). Cum in aceasta perioada - in care inca se poate opta intre metoda clasica si cea valabila incepand cu anul viitor - peste 9.000 de medici au prescris deja cateva milioane de retete electronice, reprezentantii acestora au transmis Casei Nationale pentru Asigurari de Sanatate (CNAS) o situatie privind erorile si neajunsurile cu care s-au confruntat in ultimele luni, informeaza Romania Libera.

Deputati din tarile Europei de Sud-Est si activitatile lor paralele. Cat au voie sa castige deputati din activitati paralele si ce activitati au voie sa desfasoare? Unde ia sfarsit independenta si unde incepe conflictul de interese? Aceste intrebari preocupa intens opinia publica, si anume nu numai in tarile Europei de Sud-Est. In scopul combaterii coruptiei si a abuzului de putere ar trebui adoptate legi clare. Cat au voie sa castige deputati din activitati paralele si ce activitati au voie sa desfasoare? Unde ia sfarsit independenta si unde incepe conflictul de interese? Aceste intrebari preocupa intens opinia publica, si anume nu numai in tarile Europei de Sud-Est. In scopul combaterii coruptiei si a abuzului de putere ar trebui adoptate legi clare. In Bulgaria sau Polonia, salariile mari ale deputatilor sunt gandite sa elimine tentatia coruptiei. Reprezentantii poporului au salariul de baza echivalent cu trei venituri medii pe economie. La acesta se adauga fondurile pentru colaboratori, birou, deplasari si cazare. Astfel, in Polonia, un deputat din Seim castiga aproximativ 6000 de euro pe luna, in vreme ce salariul mediu lunar este de circa 800 de euro, scrie Deutsche Welle.

PNL, razboi cu SUA dupa suspendarea lui Traian Basescu. USL face un efort sa inbunatateasca relatia cu Statele Unite, prin declaratii impaciuitoriste si destituirea secretarului general adjunct al executivului, Dan Mihalache. Totusi, in ultimele luni s-au acumulat atacurile liberalilor impotriva partenerului de peste ocean. PNL are antecedente: a mai intrat in conflict cu SUA si in primavara lui 2007, in timpul guvernarii Tariceanu, cand a propus retragarea trupelor romanesti din Irak si in noiembrie 2007, cand presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, l-a acuzat de coruptie pe ambasdorul SUA, Nicholas Taubman. "Taubman si-a obtinut postul in urma sponsorizarii campaniei electorale lui Bush (...) in Romania asa ceva ar fi considerat un act de coruptie si un act imoral", ii transmitea Olteanu lui Taubman, anunta EVZ.

Pivniceru despre numirile la DNA si Parchetul General: Daca Nitu si Irimie sunt respinsi, probabil ii propun pe urmatorii nominalizati. Ministrul Justitiei Mona Pivniceru a declarat, marti seara, la Digi24, ca nu stie ce va face in cazul respingerii propunerilor sale pentru functiile de procuror general al Romaniei si procuror sef al DNA, dar ca "probabil" ii va desemna pe urmatorii doi in ordinea nominalizarilor pe care le-a facut, potrivit Mediafax. In 1 noiembrie, Mona Pivniceru a anuntat ca pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au fost selectati Elena Hach si Tiberiu Nitu, iar pentru conducerea DNA au fost selectati Claudiu Dumitrescu si Ioan Irimie. In final, ministrul Justitiei a precizat ca l-a propus pe procurorul Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar pe procurorul Ioan Irimie l-a nominalizat pentru functia de procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), informeaza Romania Libera.

Istoria unei poezii care a facut istorie. "Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!", poezia pentru care comunistii l-au condamnat la moarte pe Radu Gyr, in 1958, a generat zilele acestea un intreg scandal politic si mediatic, cu acuzatii de legionarism. Dupa ce a recitat recent, la o intrunire electorala, cateva versuri din poezia "Ridica-te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!" a lui Radu Gyr (1905-1975), tanarul politician Mihail Neamtu (ARD) a fost acuzat de antisemitism. Intr-un comunicat de presa, Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului a catalogat interventia politicianului drept "scandaloasa, revoltatoare si impotriva legislatiei in vigoare". El s-ar fi facut vinovat de "incitare la extremism, de ignorare deliberata a antisemitismului promovat de legionari". "Versurile recitate in fata unei numeroase asistente fac parte din "opera" unui membru de seama al Miscarii Legionare, comandant legionar si sef al regiunii Oltenia", mai scria in comunicat. Contactat de "Adevarul", criticul literar Nicolae Manolescu face un istoric al poeziei si arata ca se face o confuzie intre "legionarismul lui Gyr si anticomunismul poeziei in cauza". Integral in Adevarul.