Afacere gigant a UDMR: 165.000 ha sunt pe mana ''Barbierului'' de paduri. Stafeta in UDMR a fost predata. Padurile din Romania au un nou stapan, dupa Verestoy Attila. Numele lui este Melles Elod si este un inginer silvic din Gheorgheni (Harghita). Are un mic ocol in acel judet, dar in 2010 a devenit brusc cel mai mare concesionar de padure din Romania: 165.000 ha in judetul Mures. Imaginati-va ca un ocol mare din Romania e pe la 12.000- 13.000 ha, iar Biserica administreaza in Suceava aproape 100.000 ha, ceea ce a facut sa se comenteze ani de zile pe marginea ''Averii BOR''. Integral in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Boris Pahor, scriitor trecut prin patru lagare: ''Dictaturile fasciste, naziste sau comuniste au fost inlocuite de dictatura capitalului''. Scriitorul sloven Boris Pahor (99 de ani) s-a intalnit joi seara cu Neagu Djuvara pentru o dezbatere publica la Biblioteca Nationala din Bucuresti . Intr-un interviu acordat pentru "Adevarul", Pahor vorbeste despre bolile secolului XX si despre rezistenta prin dragoste. Scriitorul sloven Boris Pahor este cotat cu sanse bune sa ia Nobelul pentru literatura. La 99 de ani, Pahor a venit singur cu avionul spre Bucuresti. Pahor s-a nascut la Trieste, in 1913, pe vremea Imperiului Austro-Ungar. Citeste interviul integral in Adevarul.

USL vrea sa lase PDL fara parlamentari de Bucuresti. Imnul, cu Traian sau fara? USL si-a lansat aseara, la Sala Palatului, candidatii din Bucuresti pentru alegerile din 9 decembrie. Obiectivul declarat al acestora este ca in Capitala PDL sa nu obtina niciun parlamentar. Inaintea inceperii evenimentului, participantii au fost incalziti cu imagini de la lansarea candidatilor USL pe tara, care a avut loc luna trecuta pe Arena Nationala. Aspirantii la un loc de parlamentar in Bucuresti erau toti grupati pe scena, unde Calin Popescu Tariceanu putea fi vazut discutand cu Victor Ciorbea, ca de la fost premier la fost premier, relateaza EVZ.

Pacea de la Cotroceni inainte de cel mai important meci extern al anului. Mizele mandatului cu care Basescu merge la Consiliul European. Presedintele Traian Basescu a decis: nu il va delega pe Victor Ponta sa mearga saptamana viitoare in locul sau la Bruxelles, la Consiliul European in care se discuta bugetul UE pe sapte ani. Mutarea lui Basescu vine dupa doua intalniri cu Ponta pe aceasta tema la Palatul Cotroceni in care cei doi au parut dispusi sa coabiteze si sa evite conflictele frontale, in ciuda campaniei electorale. De altfel, tonul pacifist a fost pastrat si dupa intalnirea de la Cotroceni, in care s-a decis ca Basescu sa mearga la Bruxelles, scrie Gandul.

Cum castiga Nicolae Vacaroiu 123 de milioane de lei lunar. Nicolae Vacaroiu si-a asigurat batraneti linistite. El incaseaza lunar 123 de milioane de lei vechi, desi Guvernul Emil Boc a dat, in 2009, o reglementare prin care a incercat sa rationalizeze cheltuielile publice, pentru ca Romania sa poata respecta acordul cu Fondul Monetar International. Potrivit art. 17 din Legea nr.329/2009, pensionarii care vroiau sa lucreze in continuare la stat nu puteau cumula leafa cu pensia, daca aceasta depasea nivelul salariului brut pe economie utilizat la fundamentarea asigurarilor sociale de stat, informeaza EVZ.

Partidul traseistilor. 115 din candidatii lui Diaconescu vin de la PDL, USL sau PRM. Partidul lui Dan Diaconescu va trimite in Parlament o intreaga armata de traseisti politici. O analiza a RL arata ca, din cei 450 de candidati ai PP-DD, mai mult de un sfert provin din alte partide, precum ARD sau USL. O situatie care nu poate decat sa ne puna pe ganduri. Ce rol vor juca dupa 9 decembrie oamenii lui Diaconescu din viitorul Legislativ? Partidul care se lauda ca-si obliga candi-datii sa semneze un contract prin care se angajeaza ca vor plati 2 milioane de euro despagubire daca vor migra la alte partide este compus, in marea lui majoritate, din traseisti politici, relateaza Romania Libera.

Antenele lui Voiculescu, un minister al propagandei. Nimeni nu a indeplinit mai bine in ultimii ani rolul de minister al propagandei asa cum au facut-o Antenele lui Voiculescu. Este un demers firesc acela ca un partid politic sa-si faca propaganda pentru a se infatisa cit mai cuprinzator cetatenilor si pentru a incerca in felul acesta sa cistige o cit mai mare audienta, in functie de cit de mult sint agreate ofertele sale doctrinare. Este, de asemenea, fireasca propaganda pe care o echipa guvernamentala o face pentru a prezenta publicului atit masurile de succes luate, cit si proiectele fezabile viitoare, scrie Deutsche Welle.

Rastigniti, arsi de vii sau ingropati de vii doar pentru ca erau romani. Cei care se opuneau desprinderii Transnistriei de Moldova au avut de suferit torturi oribile, care au mers de la smulgerea limbii pana la rastigniri pe cruce. Exista ipoteze vehiculate de istorici care arata ca originea expresiei "Popa taie limba" vine din Evul Mediu timpuriu. Mai exact, din timpul primului tarat bulgar, cand stapanitorii din sudul Dunarii au incercat sa impuna crestinismul in rit bizantin si in limba slavona in locul liturghiilor oficiate de preotii romanilor in limba poporului prin mijloace violente. Continuarea in Romania Libera.