2.000 de kilometri fara contracte de deszapezire. Licitatiile contestate sau organizate cu intarziere, schimbarile de management la conducerea companiei de drumuri fac ca, la inceputul iernii, pentru peste 2.000 de kilometri de drumuri nationale si autostrazi sa nu existe contracte perfectate de curatare a carosabilului. Mii de kilometri de drumuri nationale si autostrazi situate in principal in partea de vest a tarii, dar si in jurul Capitalei sau in judetul Constanta nu sunt acoperiti de contracte de deszapezire, chiar daca ninsorile au inceput in anumite zone ale tarii. Pe raza Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara (DRDP Timisoara), care are in coordonare peste 1.900 de kilometri de drumuri nationale (12% din totalul retelei), dar si autostrada Timisoara-Arad, nu exista semnat nici un contract la finele saptamanii trecute. Potrivit Companiei Nationale de Drumuri Nationale si Autostrazi din Romania (CNADNR), pentru majoritatea soselelor din administrarea DRDP Timisoara au fost selectate firmele care vor face deszapezirea, insa contractele nu au fost semnate deoarece nu ar fi trecut perioada de zece zile de la desemnarea castigatorului la licitatiile aferente in care pot fi depuse contestatii, scrie Romania Libera.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Profesorul englez care antreneaza elite romanesti. In ultimii 10 ani, profesorul britanic Simon Parker a ajutat peste 40 de elevi romani sa obtina un loc la universitatile de top din Marea Britanie si SUA, tineri talentati care ar putea schimba destinul Romaniei. Visul tinerilor romani de a ajunge la o facultate in strainatate, motivati de promisiunea unei educatii de calitate, pare un obiectiv mai greu de obtinut, in special daca institutiile la care isi doresc sa aplice sunt Oxford sau Cambridge. In Romania exista, totusi, cativa consultanti cu experienta care ii pot sfatui si ajuta pe elevi sa aplice si sa intre la universitatile de top din strainatate. Unul dintre acesti profesori este Simon Parker, care s-a stabilit acum aproape 10 ani in Romania, cand a venit aici sa predea la Colegiul National "George Cosbuc" din Bucuresti. Parker este, la baza, profesor de economie, dar s-a specializat chiar in indrumarea elevilor care isi doresc sa studieze in Occident, ca o alternativa la sistemul autohton de invatamant, pentru a putea face o schimbare atunci cand se intorc in Romania, informeaza Adevarul.

Merkel opereaza corecturi in relatiile cu Rusia. Chiar daca multe raman neschimbate in relatiile germano-ruse, cancelarul Angela Merkel a dat noi impulsuri politice in timpul vizitei intreprinse la Moscova. Intalnirea cancelarului german Angela Merkel cu presedintele Rusiei, Vladimir Putin, eveniment petrecut la Moscova in cadrul consultarilor guvernamentale germano-ruse, a fost asteptata cu emotii. Asta fiindca relatiile bilaterale pareau tensionate dupa ce o rezolutie critica la adresa lui Putin, adoptata de legislativul de la Berlin cu o saptamana in urma, starnise in Rusia proteste. Rezolutia, adoptata cu voturile partidelor de la putere (CDU/CSU si FDP) si a ecologistilor din opozitie, critica intens evolutii din politica interna a Rusiei, cu precadere modul in care puterea de la Kremlin isi trateaza opozantii. Liderii de la Moscova au tratat rezolutia ca pe un afront, respingand-o in termenii cei mai categorici. Ministerul de Externe de la Moscova a mers pana intr-acolo incat a declarat ca nu mai vrea sa stea de vorba oficial cu autorul rezolutiei, Andreas Schockenhoff, chiar daca acesta ocupa functia de insarcinat al guvernului german pentru dialogul cu Rusia la nivelul societatii civile si este adjunctul sefului grupului parlamentar al Uniunii Crestin-Democrate / Crestin-Sociale, anunta Deutsche Welle.

"Nasii" tot iau spagi, dar isi aleg "chiorii" cu grija. Trimiterea in judecata, de luna trecuta, a peste 70 de controlori si inspectori CFR nu a speriat prea tare. Reporterii "Adevarul" au testat corectitudinea "nasilor" cu camera ascunsa. Singura schimbare e ca acestia iau spaga cu mai multa atentie. Cea mai mare actiune a procurorilor impotriva coruptiei din CFR a avut loc la sfarsitul lunii trecute. Pana atunci, in 22 de ani, procurorii mai prinsesera sporadic controlori luand mita de la calatori clandestini. Investigatiile aprofundate din urma cu trei saptamani au scos insa la iveala o adevarata retea nationala de spagi. Dintre cei 70 de sefi de tren, insotitori de garnitura si revizori retinuti de procurori, niciunul nu a fost arestat. Credeti ca cei neprinsi au renuntat la narav? Nu. Reporterii "Adevarul" au mers cu trenul pe mai multe rute pentru a verifica efectul acestei actiuni fara precedent a procurorilor. Rezultatul? "Nasii" continua sa ia spaga, dar sunt mult mai atenti de la cine iau si se uita circumspect imprejur. Mai mult, coruptia din CFR i-a inspirat pe cei de la firmele private de transport feroviar. "Vrei sa mergi cu 'nasu'? Noi iti dam ocazia", este sloganul unei astfel de companii private.

Imperiul baronului de Teleorman se intinde pe doua strazi. Secretarul general al PSD a strans o avere fabuloasa din leafa de bugetar: domeniul familiei Dragnea se intinde pe 7.000 de metri patrati, are piscina de lux, casa de oaspeti si terenuri de tenis Conacul baronului PSD Liviu Dragnea se afla intr-o curte de 6.895 de metri patrati, mult mai mare decat un teren de fotbal. Jurnalistii de la B1TV au reusit sa prezinte imagini cu domeniul presedintelui Consiliului Judetean Teleorman, care se intinde pe doua strazi, in mijlocul orasului Alexandria. Vazut din aer dimensiunile imperiului capata proportii colosale. Liviu Dragnea a cumparat prima parte din acest domeniu in anul 2002. De atunci a tot alipit patru curti vecine, ajungand la dimensiunea de 7.000 mp. Pe 23 martie 2011, Dragnea i-a donat fiului 2.859 de mp, cladire plus constructie, astfel ca in declaratia sa de avere mai apar doar 4.036 de mp. Ca sa evite trecerea suprafetei conacului din Alexandria, Dragnea a scris in declaratia de avere ca este in constructie. Din imagini se vede ca este construit deja! In curtea casei se gaseste o piscina executata la comanda, cu elemente decorative, jacuzi incorporat, dar si un sistem de iluminat subacvatic. Langa piscina se gaseste o casa de oaspeti si un teren de tenis, informeaza EVZ.

Statul nu stie cat il va costa despagubirea fostilor proprietari. Pana la sfarsitul anului, Guvernul vrea sa calculeze suma totala ce ar trebui acordata ca despagubiri fostilor proprietari deposedati de regimul comunist. In functie de impactul bugetar, statul va stabili in ce masura compensatiile vor fi sau nu plafonate. Proiectul de lege privind limitarea despagubirilor si restituirilor pentru fostii proprietari va fi modificat si va avea o forma finala abia dupa ce se va face o evaluare corecta a impactului asupra bugetului pe care il va produce acest proiect. Dupa hotararea-pilot a CEDO din octombrie 2010, statul roman a fost obligat sa rezolve in 18 luni problema restituirii proprietatilor nationalizate in timpul comunismului. Termenul a expirat in septembrie anul acesta, dar Guvernul Ungureanu a cerut o amanare de sase luni pentru luarea unei decizii finale. In primavara acestui an, un proiect de lege care limita acordarea despagubirilor la 15% a circulat in mass-media, iar fostul ministru al Finantelor Publice, Bogdan Dragoi, a justificat atunci aceasta plafonare din cauza efortului bugetar urias, estimat la 16 miliarde de euro, la care s-ar fi ajuns, daca toate notificarile ar fi fost solutionate. Un membru al comitetului interministerial care lucreaza la actualul proiect de lege, secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Ovidiu Putura, sustine ca cifra de 16 miliarde euro nu este reala, aceasta fiind mult mai mica, scrie Romania Libera.

Cum ajungi pe Marte in 2023 si unde poti aplica pentru jobul de astronaut "martian". De proiectul Mars One s-ar putea sa fi auzit, dar v-ati gandit cum puteti ajunge pe Marte in 2023? Pentru ca da, este posibil pentru oricine sa se inroleze in acest proiect, desi eligibilitatea nu este sigura. Cu toate acestea, ca in romanele SF, puteti visa ca peste 11 ani veti calca acolo unde merg momentan rotile robotului Curiosity. Mars One este o companie olandeza care a anuntat in aceasta vara ca planuieste sa trimita un satelit de comunicatii pe planeta Rosie pana in 2016 si dupa alte etape sa trimita un om acolo, pentru ca in 2025 pe Marte sa existe deja patru-cinci astronauti care sa pregateasca terenul pentru o colonie. Proiectul a fost pornit de catre un om de afaceri olandez care a gandit totul ca pe un mare reality show. Toata misiunea va fi monitorizata, incepand cu momentul selectiei astronautilor si pana la primii pasi pe Planeta Rosie. Astronautii care vor fi trimisi pe Marte vor fi nevoiti sa fie cei mai buni, dar nu dupa criteriile standard, ci dupa o serie de criterii combinate, cum ar fi inteligenta, stabilitatea mintala, cea psihica, dar si sanatatea fizica. Pentru ca trebuie mentionat, cei care se vor duce pe Marte nu se vor mai intoarce niciodata. De asemenea, nu exista un gen preferat, dar exista o varsta minima pentru cei care vor sa aplice. Dupa 21 de ani, orice persoana din lume poate aplica pentru un astfel de job. Mars One va trimite, potrivit informatiilor oficiale si promisiunilor din acest moment, echipaj o data la doi ani. Continuarea in Adevarul.