Ambasadorul Israelului Dan Ben-Eliezer si ambasadorul Palestinei Ahmad Aqel au discutat, la Digi 24, despre conflictul israeliano-palestinian si probleme din Orientul Mijlociu.Intrebat daca este posibil un conflict major in Orientul Mijlociu, ambasadorul Israelului si-a indreptat raspunsul catre influenta pe care Iranul o are in zona.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cand eram in SUA spuneam ca Orientul Mijlociu nu este "Vestul Mijlociu". Totdeauna avem surprize. Ati mentionat reactoare, avem Iranul care s-a adresat intregii lumi, prin imbunatatirea capacitatilor sale nucleare si a rachetelor balistice si evolueaza catre terorismul global care este afiliat Garzii revolutionare si ati mentionat Hezbolah care e un agent al Iran, ca si Hamas care este implicat in terorismul global. Iranul si Hezbolahul sunt implicate in colaborare, in instruire, in armament, pentru a sprijini regimul lui Assad sa supravietuieasca. Si acest lucru are un impact asupra cresterii masacrelor impotriva oamenilor nevinovati. Deci aceasta este o axa a raului. De asemenea, as vrea sa reamintesc ca exista o preocupare din partea tarilor EU ca in Siria exista si arme neconventionale. Sa ne fereasca Dumezeu ca ele sa cada in mainile teroristilor. Sa speram ca nu se va intampla nimic, insa surprizele sunt surprize."

Aceeasi intrebare a fost adresata si ambasadorului palestinian. Raspunsul lui Ahmad Aquel a mers inspre sprijinul pe care SUA si statele Uniunii Europene il pot acorda.

"Cred ca ce s-a intamplat in Gaza in ultimele zile ne da indicii ca daca SUA si tarile UE vin pe o pozitie puternica pot forta o solutie pasnica in zona pentru ca zona este pregatita pentru asta. Deci in loc sa se teama ca vin intr-un conflict armat, sunt sigur ca pot veni dintr-o pozitie puternica pentru un proces de pace care sa solutioneze conflictul pe baza solutiei celor doua state. Pentru ca problema palestiana este nucleul conflictului din zona. Daca se solutioneaza aceasta problema atunci se vor rezolva toate problemele din zona."