"Daca astazi ar fi trait dramaturgul Eugene Ionesco, unul dintre cei care au pus bazele miscarii cunoscute ca teatrul absurdului si o figura principala a culturii romanesti, poate ar fi scris o piesa absurda despre tara sa natala - cu stiinta in unul din rolurile principale." Asa deschide publicatia Nature un material dedicat mediului stiintific si academic din Romania, in contextul alegerilor, publicat miercuri pe site-ul sau.

Fragmente din editorialul Nature:

  • Romania ramane unul dintre copiii-problema in Uniunea Europeana. A strans o datorie istovitoare deceniul trecut, iar in ultimele luni s-a indepartat in mod ingrijorator de la principiile democratice. Insa inainte de aderarea din 2007, tara a inceput sa dezvolte un cadru pentru o baza stiintifica serioasa, liderii considerand ca este un lucru important prin care se putea repara raul cauzat de cei 40 de ani de dictatura comunista.
  • Actualul guvern condus de Victor Ponta este la putere de mai putin de un an, insa a provocat un regres al multor pasi pozitivi facuti in trecut. Daca Uniunea Social Liberala castiga majoritatea absoluta, asa cum arata predictiile, este posibil sa dezmembreze si mai multe institutii menite sa asigure meritocratia privind numirile in functii si finantarile din mediul academic, si probabil ca va inlatura si sistemul de control care a ramas contra coruptiei academice.
  • Controlul este esential nu in ultimul rand pentru a "curata" guvernul Ponta. In ultima saptamana, site-ul Integru.org a publicat doua noi cazuri de acuzatii de plagiat si un caz de manipulare de date care o implica pe ministrul educatiei Ecaterina Andronescu, la vremea respectiva chimist la Universitatea Politehnica din Bucuresti. Aceasta neaga acuzatiile.
  • Desi pare greu de crezut, avand in vedere timpul scurt petrecut la guvernare, Andronescu a fost cea de-a treia nominalizare a lui Ponta pentru functia de ministru, si cel de-al treilea acuzat de plagiat (publicatia aminteste cazurile Corina Dumitrescu - care a pretins in mod fals ca a studiat la Universitatea Stanford, Ioan Mang - acuzat de plagiat in lucrarile academice de informatica).
  • Absurditatea a atins apogeul in luna iunie, cand Nature a dezvaluit ca insusi Ponta si-a plagiat teza de doctorat din 2003. 
  • Cei acuzati neaga aceste fapte, afirmand ca sunt motivate politic. Intr-o dezbatere televizata din 2 decembrie, in care a fost confruntata cu dovezile Integru, Andronescu a raspuns prin a repeta, emotionat, sloganul sau electoral improbabil: "Dreptate pana la capat". 
  • Cei care incearca sa inteleaga pe deplin nivelul la care sistemul stiintific romanesc esueaza trebuie sa o faca asa cum ar face-o intr-o sala de teatru - suspendand neincrederea. Insa trebuie totodata sa reflecteze asupra provocarii construirii unui stat democratic puternic pe cenusa unei dictaturi corupte.
  • Cel de-al doilea candidat in alegeri este o coalitie condusa de Democrat-Liberali. Ei au fost responsabili pentru aducerea unor legi si structuri exemplare pentru stiinta, pe care Ponta acum le dezmembreaza. Insa coalitia lor de guvernamant a fost totodata responsabila pentru un program de austeritate care a prevazut o taiere a salariilor cu 25% in 2010.
  • Coalitia s-a prabusit in februarie anul acesta si continua sa se chinuie sa isi revina. Insa multumita in buna parte razboiului foarte public impotriva coruptiei din mediul academic in guvern, ar putea inca sa fie prevenita castigarea de catre USL cu o majoritatea absoluta a alegerilor.
  • Poate problema integritatii academice sa influenteze alegeri generale? Ar fi poate incredibil, insa nu si absurd.

Nature a criticat la inceputul lunii noiembrie sistemul de supraveghere in cercetarea romaneasca si a acuzat-o pe Ecaterina Andronescu de girare a unei cereri de finantare in valoare de jumatate de milion de euro bazata pe plagiat. Revista afirma ca, dincolo de acest fapt, ministrul a intarziat cercetarea mai multor acuzatii de plagiat, inclusiv pe cea adusa primului ministru Victor Ponta.