Cosmarul DD: Ponta tremura pentru mandat. Pe Diaconescu aproape l-au scos din oras in ultimele zile. Concertele "pentru popor", atacurile sistematice la adresa puterii si victimizarile ocazionate de gafele USL, care a intrat in jocul periculos al patronului OTV, l-au ridicat in sondaje pe Dan Diaconescu la Targu Jiu. Nimeni nu poate spune insa cat de mult. La alegerile locale din primavara, PP-DD a obtinut 12% in Gorj. Dan Diaconescu se afla acum la 18% in sondajele lasate intentionat sa "transpire" din zona USL. In zona ARD local se vorbeste ca DD are 25%, in timp ce Ponta ar fi scazut in ultimele doua saptamani de la 70% la 55%, dupa ce, initial era creditat cu procentaje mai mari de 80%. Dan Diaconescu anunta in urma cu doua saptamani ca avea atunci 45 de procente, si ca lupta va fi "la mustata", scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Parlamentarul care cu banii de-o Dacie "a produs" printr-o semnatura bani de-un Maybach. RL a descoperit ca deputatul Georgica a ascuns cu succes in momentul intrarii in Parlament, ca era actionar la firma Profire SRL, amanunt care nu apare in declaratiile de avere din 2008 si 2009. In plus, deputatul nu a trecut nici veniturile generate de instrainarea ulterioara a partilor sociale detinute la respectiva firma, fapt petrecut la o luna si jumatate de la inceperea activitatii parlamentare. Analizand declaratiile sale de avere, constatam ca Dumitru Georgica pare sa fi actionat ca un paravan pentru fostul director PDL al Electrica, care si-a trecut firma pe numele deputatului, in preajma datei cand partidul l-a promovat in functia de director la compania de stat. Astfel, pe 21 ianuarie 2009, Ioan Folescu iese din actionariatul profitabilei firme Potential Cons SRL, unde pana atunci fusese unic actionar, SRL-ul fiind trecut pe numele deputatului Dumitru Georgica. Conform declaratiei de avere a parlamentarului, reiese ca acesta a platit pentru pachetul de 99,51% din actiuni, suma de 18.280 lei. Cu acei bani, in 2009 deputatul Georgica si-ar fi putut cumpara eventual cel mai ieftin model de Dacia Loga, dezvaluie Romania libera.

Casele care salveaza vieti. Povestea refugiilor din Muntii Retezat si Parang. De fiecare data cand am discutat, Viorel Morar a evitat sa vorbeasca despre el si despre pasiunea sa pentru munte. Modest, m-a corectat ori de cate ori l-am intrebat ceva legat de refugiile construite de el, spunand ca "a participat" la construirea a patru refugii in Muntii Retezat si Parang. Acum mai exista doar doua dintre ele: Condor si Agatat, care pot fi folosite gratuit de orice turist. Celelalte, ridicate pe Valea Rea in Muntii Retezat, au fost distruse. refugiul condor muntii retezatDe profesie inginer de automatizari, a inceput sa mearga pe munte pe cand avea doar trei ani. Acum are 48 si face in jur de 20-30 de drumetii pe an. Despre legatura sa cu muntele, deveanul spune simplu: "Ma atrage sa ma descurc cu un briceag si o jacheta, suna a National Geographic. Sa zicem ca imi place". In 1983, Viorel a ridicat alaturi de familie si de prieteni refugiul Condor din Muntii Retezat, la altitudinea de 1780 de metri, pe traseul dintre cabana Rausor si Lacul Stevia, scrie Great News.

Cel mai vechi angajat al Institutul de Fizica a Pamantului: "M-am aruncat pe geam in '77, apoi m-am angajat aici, ca era la moda!" Adrian Grigore s-a aruncat pe geam la marele cutremur. In tinerete era pasionat de lasere, dar a ales seismologie, pentru ca era la moda. "Lucrez aici din anul 1977. Am prins cutremurul, dar nu ca angajat, pe atunci eram student. La cutremur am sarit pe fereastra. E adevarat, stateam la parter, in caminul studentesc de-aici din Magurele. La un moment dat am simtit cum a venit unda pe verticala. Atunci nu am avut nimic mai simplu de facut decat sa sar direct pe geam.", scrie Cancan.

Deputatii cehi au aprobat utilizarea canabisuluii in scopuri terapeutice. Camera inferioara a Parlamentului ceh a autorizat vineri utilizarea in scopuri terapeutice a canabisului, consumul fiind conditionat totusi de eliberarea unei retete electronice pentru a impiedica abuzul, relateaza AFP citat de Mediafax. Aceasta masura va permite folosirea canabisului medical pentru "pacienti care au nevoie si care il folosesc deja destul de des in contradictie cu legislatia in vigoare, din pacate", a afirmat unul dintre promoterii proiectului, Pavel Bem (dreapta), medic si fost primar al Praga. Conform acestuia, folosirea canabisului medical poate atenua simptomele unui numar mare de boli, printre care si cancerul, boala Parkinson, scleroza in placi, psoriasis si eczema atopica.

Teroristii veseli: Ramzan, cel mai popular baiat. Ca si in cazul 9/11, studentul pakistanez arestat pentru legaturi cu Al Qaeda era integrat perfect in stilul de viata occidental Ramzan era casatorit in Romania si avea un copil. Vesel, prietenos, serviabil. Si totusi, prins de SRI Adeel venise de numai doua luni in Romania si avea abia 19 ani. Benefecia de o bursa a Uniunii Europene In cei patru ani petrecuti in Romania, Ramzan Muhammad, unul din cei doi pakistanezi acuzati de aderare la structuri teroriste, si-a facut destui prieteni. A invatat limba romana, s-a casatorit, a inceput si un doctorat, iar in cercurile studentesti a devenit cunoscut pentru abilitatile sale in bucatarie. Acoperirea perfecta pentru a sprijini grupari afiliate la ideologia Al Qaeda. Vestea deciziei Curtii de Apel Bucuresti, care a hotarat expulzarea studentilor sibieni Ramzan Muhammad (30 de ani) pe motiv ca ar fi lucrat pentru grupari teroriste care planificau un atentat in Romania, i-a surprins pe cei care-l au apucat sa-l cunoasca. "Ramzan, cel cu gatitul? Si imi parea atat de inocent", spune una din studentele venite din Asia la Sibiu, prin programul international Erasmus Mundus, scrie EVZ.ro

Cronica unui sat de sasi ardeleni. Un taran sas, Andreas Seiler, din comuna Laslea, judetul Sibiu, ce avea misiunea din partea bisericii sa tina registrul deceselor, a consemnat in plus o serie de intamplari si fenomene ce au avut loc in sat de-a lungul anilor 1900-1945. A fost un inceput de secol cu multe probleme de viata pentru oameni, jurnalul fiind - credem - o sursa de informatii extrem de utile pentru cei care studiaza trecutul mai indepartat al Romaniei. Climateric, anul 1904, ce deschide cronica, a fost unul fara zapada si fara ploaie, ceea ce a produs o seceta cumplita, astfel incat, spune cronicarul, atat iarba, cat si cucuruzul au ars ca de foc, iar apa din izvoare a secatuit pana la ultima picatura. Noroc cu graul, ca s-a copt mai timpuriu si le-a salvat hrana. Pastorul dr. Victor Toth a consultat un vechi registru si a constatat ca o seceta asemanatoare a mai fost doar cu 130 de ani inainte, scrie Romania libera.