Inflatie de parlamentari. Pe alesi nu-i mai incape Casa Poporului. Parlamentul rezultat in urma alegerilor de duminica va fi unul dominat masiv de USL. Dupa calculele facute de secretarul general al PSD, Liviu Dragnea, din numaratoarea paralela reiese ca Uniunea are 346 de mandate. Procentul total de mandate detinute de USL este greu de calculat pentru ca nu se stie cati parlamentari vor fi. Singura certitudine este ca vor fi mai multi decat in actuala legislatura, pentru ca, in judetele in care Uniunea a castigat toate colegiile, se vor infiinta noi locuri, astfel incat si Opozitia sa fie reprezentata. Dragnea, a declarat ca viitorul Legislativ va avea probabil 550 de parlamentari, cu 80 in plus fata de actualul Parlament, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Din garsoniera in Casa Poporului. Cum a trecut Dan Diaconescu de la rolul de bufon de televiziune la cel de lider politic. Oameni cu carte ne explica felul in care Dan Diaconescu a trecut de la rolul de bufon de televiziune la cel de lider al celei de-a treia forte politice a tarii. "Daca Ceausescu ar fi facut talk-show-uri, ar fi trait si azi", spune Dan Diaconescu de cate ori are ocazia. Stie asta din propria-i experienta. In oglinda, daca nu ar fi facut talk-show-uri, Dan Diaconescu nu ar fi existat. Azi este liderul celei de-a treia forte politice, dupa rezultatele alegerilor parlamentare de duminica. 14% din cei prezenti la urne au votat candidatii Partidului Poporului Dan Diaconescu. Au votat, de fapt, DD, nu PP. Traseul fulminant al lui Dan Diaconescu de la omul-televiziune la omul-partid este explicat de sociologi in termeni simpli: "A stiut sa comunice", anunta Adevarul.

Impostorii politici din sectiile de votare. Partidele politice au avut mii de ochi in sectiile de votare prin prezenta la procesul electoral a unor asa-zisi observatori independenti. In realitate, acestia au fost trimisi pe teren de ONG-uri afiliate unor partide politice. Sa observe atent, sa conteste nereguli si ilegalitati, sa sesizeze membrii biroului electoral. Pe scurt, acesta este rolul unui observator intern desemnat de organizatii non-guvernamentale pentru urmarirea procesului electoral. Observatorul trebuie sa fie independent si nepartinic. Ii este interzisa de lege afilierea politica. Trebuie sa vegheze la un proces electoral corect si democratic si sa denunte acele fapte care incalca legea, indiferent de apartenenta politica a celui care calca stramb. Acest rol este in mod clar deturnat daca organizatia din care face parte observatorul este apropiata de un anumit partid politic. Cu toate acestea, mii de observatori interni, independenti doar cu numele, au impanzit sectiile de votare. Numai in Bucuresti, mai multe ONG-uri care si-au acreditat observatori au legaturi stranse cu partide politice, informeaza Romania Libera.

DW: O victorie pirica. USL a castigat clar alegerile legislative de la 9 decembrie. Dincolo de constatarea unei foarte reduse prezente la vot s-au pus, din capul locului, cateva intrebari cheie. Cat de amplu e, de fapt, acest triumf? Si ce va face USL cu el? Va schimba constitutia? Isi va putea continua opera de punere pe butuci a statului de drept? Cu un procentaj de voturi estimat de exit-polluri intre 55 si 60 la suta USL a invins clar si categoric Alianta Romania Dreapta a carei zestre de sufragii reprezenta, duminica seara, doar circa 18-20 la suta din total. Conform primelor sondaje, UDMR se alegea cu peste 5 la suta, iar populistul PPDD, inregistra un mare, desi asteptat succes, obtinand, la prima sa intrare in competitia pentru forul legislativ, un foarte prezentabil 12-14 la suta. S-au detectat, in aceste rezultate, motive de sperante pentru toti. USL si-a indeplinit scopul de a obtine peste 50 la suta din sufragii, iar liderii ei si-au frecat mainile de bucurie, cu un Ponta invingator la Targu Jiu, care s-a declarat gata sa conduca in continuare guvernul. Integral in Deutsche Welle.

Vot masiv pentru minerit in Apuseni. Multi oameni din cele 35 de localitati in care s-a organizat referendumul local pentru minerit in Muntii Apuseni si pentru mineritul de la Rosia Montana au mers duminica la vot. In Rosia Montana, prezenta la vot a fost de 66,06%. S-au pronuntat cu "DA" 78,75%, cu "NU" 19,44%, iar 1,80% au fost voturi nule." La referendum am obtinut o victorie zdrobitoare in favoarea repornirii mineritului! Mesajul nostru este acesta: oricine face guvernul trebuie sa tina cont de vointa oamenilor, trebuie sa faca de urgenta ceva, trebuie sa ia masuri cat mai repede ca sa reporneasca mineritul in Apuseni", a declarat Cristian Albu, presedintele Sindicatului Viitorul Mineritului din Rosia Montana, anunta EVZ.

Spitalul Tichilesti, acasa la ultimii leprosi din Romania. Acolo unde nimeni nu alege. Duminica am fost la Spitalul Tichilesti, judetul Tulcea, sa ii intalnim pe ultimii bolnavi de lepra din Romania. 9 decembrie 2012. Zi mare: ziua alegerilor noastre parlamentare! Pana si viitorul incepe din nou acum. Mofturi! Vrem o schimbare, asa ca incepem cu omul din oglinda. Suntem reporteri de nisa: vom merge, asadar, la Spitalul Tichilesti, in ultima leprozerie din Romania. Da: i-am preferat pe cei cu lepra celor la costum. Ipohondri, cu sistemul imunitar slabit si cu imaginatia bolnava, de nu ne-ar ajunge paginile reputatului cotidian central sa ne enumeram toate maladiile reale si fictive, pornim la drum, ca si cum ne-ar fi ultimul. Ne e frica, dragi cititori, ne vedem deja mutilati de ciuma alba, cu starea epidermei tot mai precara, dar nu ne vom opri. Aceasta este povestea unei calatorii la capatul careia am gasit natura umana desfacuta in emotiile sale primare: in iubire si in credinta, dar si in teama de izolare si abandon, in disperare si mila, dar mai presus de orice in infinita capacitate a omului de a supravietui chiar si in indiferenta, informeaza Adevarul.

Trei scenarii despre viitorul premier. Cine castiga si cine pierde daca presedintele il desemneaza pe Victor Ponta in fruntea Guvernului. Victoria coplesitoare a USL ii lasa presedintelui Traian Basescu destul de putine optiuni pentru nominalizarea prim-ministrului, chiar daca in perioada campaniei electorale spunea ca nu poate trece peste propriile sentimente. E posibil insa ca negocierile sa se amane pana dupa convocarea Parlamentului, potrivit unor surse bine informate. Deci este posibil ca dupa 20 decembrie sa inceapa tratativele pentru numirea premierului, cand toate partile stiu exact pe ce mizeaza, scrie Romania Libera.