O poveste nespusa pana acum. Pe 11 decembrie 1987, in urma cu exact 25 de ani, trei studenti s-au ridicat impotriva lui Ceausescu. Marturia lui Mihai Torjo. La 15 noiembrie 1987, muncitorii brasoveni de la intreprinderea de autocamioane "Steagul Rosu" au declansat un protest dur la adresa regimului comunist. Cladirea Comitetului Judetean de Partid a fost devastata, iar de la revendicarile economice s-a ajuns rapid la scandari impotriva lui Ceausescu. Interventiile Securitatii si masurile de represiune luate in zilele urmatoare i-au infuriat si mai mult pe brasoveni. Cativa tineri au pactizat cu muncitorii care starnisera revolta. La 22 noiembrie 1987, Catalin Bia, Lucian Silaghi si Horia Serban, studenti ai Facultatii de Silvicultura, au confectionat o pancarta pentru care au fost arestati si anchetati. Speriati de zvonurile ce circulau prin orasul de sub Tampa, cei trei cereau: "Muncitorii brasoveni nu trebuie sa moara!". Apoi, pe 11 decembrie 1987, Marin Brancoveanu, Marian Lupou si Mihai Torjo, studenti ai Facultatii de Mecanica, toti din Zarnesti, s-au solidarizat la randul lor cu protestul din 15 noiembrie. Dupa 25 de ani, Mihai Torjo, unul dintre curajosii studenti, relateaza ziarului "Adevarul" desfasurarea unui protest anticomunist mai putin cunoscut.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Baronii penali dau din coate sa intre in noul guvern al USL. Celebrul Relu Fenechiu, dar si alte personaje suspecte de fapte de coruptie sau cu serioase probleme de integritate, au inceput campania de autopromovare in viitorul guvern Ponta. In campania electorala, Crin Antonescu l-a gratulat pe Relu Fenechiu cu apelativul de "ministru", ignorand faptul ca acest personaj a fost trimis in judecata de catre DNA. Si Varujan Vosganian a anuntat, incantat, ca Antonescu il va pune 100% ministru, iar Victor Ponta pare sa o sustina pe Ecaterina Andronescu sa pastreze portofoliul Educatiei, ca o forma de solidaritate intre plagiatori. "Asa suntem noi, plagiatorii, mai votati", i-a spus Ponta lui Andronescu, intr-o sedinta de partid, anunta EVZ.

OSCE critica sistemul electoral romanesc si masurile luate de Guvernul Ponta. Ambasadorul Andreas Nothelle, reprezentantul misiunii Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) la alegerile parlamentare din Romania, a acordat un interviu ziarului "Romania libera", in care a criticat sistemul electoral romanesc in ceea ce priveste distributia locurilor, Guvernul - pentru o serie de ordonante de urgenta controversate, si a remarcat partizanatul presei romanesti. Andreas Nothelle a explicat pentru Romania Libera care sunt punctele slabe ale sistemului electoral, asa cum a amintit OSCE in raportul dat, luni, publicitatii: "Sistemul electoral actual creeaza contradictii, de exemplu, sunt alocate locuri pentru candidatii de pe locul al doilea de la partidele mai mari, in timp ce candidatii partidelor mici care s-au situat primii in preferintele alegatorilor s-ar putea sa nu primeasca locuri in Parlament si, de asemenea, complexitatea sistemului de distribuire a locurilor este greu de inteles pentru alegatori, care nu mai inteleg care sunt efectele voturilor lor". Integral in Romania Libera.

DW: Al doilea tur al referendumului de demitere. Au existat de-a lungul timpului nenumarate situatii in care PDL, care deplange astazi valul de resentiment popular, ar fi avut ocazia sa-si manifeste inteligenta, curajul si responsabilitatea politica. Fostul ministru al culturii Teodor Paleologu spunea intr-o emisune de televiziune ca alegerile au parut sa fie turul al doilea al referendumului din vara. El regreta acest lucru, dar observatia ramane valabila indiferent de modul in care este valorizata: votul din 9 decembrie a fost in buna masura indreptat impotriva presedintelui Traian Basescu. Multi se intreaba care sunt adevaratele cauze ale infrangerii suferite de ARD si nu intamplator cele mai lucide comentarii "din interior" au apartinut unui om care nu a mai candidat, scrie Deutsche Welle.

Viata lui Ceausescu: Cinci dintr-o lovitura - Chivu Stoica, Draghici, Apostol, Barladeanu si Moghioros. Ca viteazul din poveste, in decembrie 1967, Ceausescu a scapat de cinci dintre "baronii" lui Gheorghe Gheorghiu-Dej. Era doar prima miscare din "tactica din doua mutari" prin care si-a anihilat competitorii si dizgratiatii. In decembrie 1967, Ceausescu a cumula functiile supreme in partid si stat. Pentru toti ceilalti a ramas valabila interdictia cumulului de functii. Prin aceasta, micsoreaza fitilul puterii unora dintre potentati, pregatindu-se sa-l stinga. Asa se face ca, dupa demisia din fruntea Consiliului de Stat, pe Chivu Stoica l-a "promovat" in 8 decembrie 1967, secretar al Comitetului Central (CC). Locul devenise vacant, la partid, prin trecerea lui Draghici ca vicepresedinte la Guvern. Ceausescu reusise sa se debaraseze de doi insi periculosi pintr-o singura miscare. Era doar prima etapa a tacticii celor doua mutari. Intai, te "promova" intr-un post mai mult decorativ decat important, a explicat Stefan Andrei strategia, apoi te trecea, definitiv, pe linie moarta. Aceasta tactica de sahist a folosit-o pana la capat cu competitorii si dizgratiatii, anunta Adevarul.

OSLO: Parcul Vigeland, viata in pielea goala! In zona centrala a capitalei Oslo, cel mai mare parc este Frognerparken (320 ha), fiind o destinatie foarte populara in randul localnicilor si turistilor care vin aici sa se plimbe si sa faca sport. In zona vestica se afla concentrate facilitatile sportive: stadion, lant de bazine, terenuri de tenis. Intre hotarele sale gasim VIGELAND-SPARKEN - un coplesitor si plin de dramatism muzeu in aer liber. Sculptorul norvegian Gustav Vigeland (1869-1943) realizeaza o fresca a umanitatii si o alegorica reprezentare a ciclului vietii. Cele 212 sculpturi imense din granit si bronz ilustreaza diverse ipostaze ale conditiei umane, de la varsta copilariei pana la cea a batranetii (indragostiti inlantuiti, parinti jucandu-se cu copii lor, senine cupluri in varsta, oameni luptandu-se, iubindu-se, suferind, invatand, mancand sau dormind). Sculpturile sunt grupate in 5 sectiuni, pe o lungime de 850 metri. Piesa de rezistenta a ansamblului este "Monolitul" " sculptura cu o inaltime de 14.12 metri, realizata dintr-un singur bloc de granit din care se evidentiaza 121 de figuri umane inlantuite in lupta pentru existenta. Alte sculpturi: "Baietelul furios", "Ceasul solar", "Roata vietii". Integral pe Infoinsider.ro.