Presa din Romania despre guvernul Ponta 2

ActualitateFoto: Colaj foto

Baronii, la Bucuresti pentru impartirea prazii, titreaza EVZ. Baronii locali care, dupa un an de alegeri la foc continuu, au un cuvant de spus in formarea Cabinetului, tin aproape. Este cazul primarului Constantei, Radu Mazare, care, alaturi de presedintele CJ Constanta, Nicusor Constantinescu, se afla la Bucuresti pentru negocieri privind componenta guvernului. Mazare a spus clar ce-si doreste: "Discutam de secretarul de stat de la Transporturi, Valerica, un baiat care a performat (Valentin Preda - n.r.) si, evident, Turismul. Nu cred ca despre Turism, dupa 12 ani in care m-am ocupat, poate sa vina altcineva din Romania ca ar fi in stare sa faca mai bine? Vrem secretar de stat, aici nu e cazul sa fie ministru plin", a comandat Mazare, citat deEVZ.ro. A inceput marea imparteala a portofoliilor intre membrii USL, scrie si Romania libera.Imediat dupa desemnarea lui Victor Ponta pentru functia de prim-ministru si eliminarea UDMR din schema viitorului Executiv, partidele din interiorul USL au inceput sa-si imparta functiile de ministri si secretari de stat. Satisfacerea pretentiilor clientelei de partid si neincrederea dintre PSD si PNL risca sa faca din Guvernul Ponta 2 unul dintre cele mai stufoase guverne postdecembriste. Primarul Constantei si-a impus un secretar de stat in Ministerul Turismului. Dupa intalnirea dintre liderii PSD si cei ai PNL, Radu Mazare a anuntat ca si-a indeplinit obiectivul. Mirela Matichescu va primi un post de secretar de stat. Aceasta ar urma sa-l inlocuiasca pe actualul secretar de stat Cristian Barhalescu, propus tot de PSD Constanta. Radu Mazare s-a aratat nemultumit de activitatea lui Barhalescu, scrie Adevarul.

Dw: Basescu, Ponta si saltul peste umbra proprie. Traian Basescu n-a avut loc de intors. Electoratul i-a confiscat spatiul de manevra, pe care, in conformitate cu litera Constitutiei, presedintele fara indoiala nadajduia sa-l mai poata utiliza, in interesul natiunii, dupa 9 decembrie si pe care l-ar fi pastrat in conditiile unei victorii la mustata a USL. Acest spatiu a disparut odata ce majoritatea alegatorilor prezenti la urne a transat scrutinul clar si fara echivoc in favoarea USL. Ca va fi o majoritate parlamentara controlata de penali, de turnatori si securisti si dominata copios de politicieni-afaceristi dubiosi, de plagiatori, de fii si rubedenii de nomenclaturisti nu schimba cu nimic situatia... Ca Basescu a sarit peste propria sa umbra, a facut abstractie de animozitatile dintre el si primul-ministru si a admis desemnarea lui Ponta in functia de sef al guvernului nu e doar o proba de flexibilitate a sefului statului, ci, inainte de orice, un semn de respect fata de electorat, scrie Deutsche Welle.

Sindicatele ameninta cu proteste: "Asteptam angajari si drepturi salariale". Sindicalistii sunt nemultumiti de masurile de austeritate anuntate de Guvernul Ponta, printre care majorarile de taxe si "inghetarea" unor drepturi fi nanciare. Ei cer majorarea pensiilor si salariilor de la 1 ianuarie 2013 Dupa alegeri, sindicatele se asteptau la masuri sociale masive. Cum la orizont se intrevad doar masuri de austeritate, ar putea izbucni ample miscari de protest Desi sindicalistii asteptau masuri sociale dupa alegeri, Executivul a trecut la taieri si la masuri de austeritate pentru care blamau pana mai ieri guvernul Boc. Primele masuri care au inflamat sindicatele sunt majorarea taxelor locale cu 16%, suprimarea tichetelor de masa si inghetarea angajarilor in sistemul bugetar, scrie EVZ.ro

Comisia de la Veneţia: puciştii din iulie sunt vinovaţi pentru toate capetele de acuzare. Revocarea Avocatului Poporului şi a preşedinţilor celor două Camere, folosirea ordonanţelor de urgenţă pentru a lipsi de puteri Curtea Constituţională şi pentru a anula cvorumul la referendumul pentru demiterea preşedintelui, precum şi suspendarea în sine, chiar dacă aceasta a fost confirmată ulterior de o largă majoritate – toate aceste acţiuni au fost considerate ca încălcând principiile constituţionale şi ale statului de drept de către Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept, cunoscută şi sub numele de Comsia de la Veneţia. Raportul final trece în revistă cu minuţiozitate, în succesiunea lor, evenimentele petrecute astă vară, evidenţiază principalele carenţe pe care deciziile luate le au din punctul de vedere al statului de drept, scrie Adevarul.

Gitenstein: Numarul parlamentarilor romani e urias, sunt mai multi decat in Congresul SUA. Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat ca in noul Legislativ de la Bucuresti sunt mai multi parlamentari decat membrii Congresului SUA, ceea ce reprezinta o cifra uriasa, adaugand ca spera ca si calitatea democratiei sa fie mai ridicata. "Veti avea in Parlament mai multi oameni decat avem noi in Congres. E urias. Sunt multi oameni", a afirmat ambasadorul SUA intr-un interviu difuzat, luni seara, de Digi 24, inregistrat inainte de finalul mandatului sau pe 14 decembrie. Intrebat daca un numar mai mare de parlamentari nu asigura si o mai buna calitate a democratiei, Gitenstein a raspuns, razand, ca spera ca acest lucru sa se intample in Romania, citeaza Romania libera.

Enigma vizitei lui Ceausescu la Teheran. Ion Stoian, ultimul ministru de Externe comunist, l-a insotit pe Ceausescu in ultima sa vizita in strainatate. El explica pentru "Adevarul" de ce in 18-20 decembrie 1989, cand Timisoara era in fierbere, presedintele Romaniei s-a dus in Iran "Adevarul": In 18- 20 decembrie 1989, cand la Timisoara se murea pe strazi, Nicolae Ceausescu a facut ultima sa vizita in strainatate. In capitala Iranului, la Teheran, la invitatia presedintelui iranian Ali Akbar Hashemi Rafsanjani. Avand in vedere enigmele evenimentelor in curs, presa atribuie inca acelei vizite cauze si efecte fantastice. Ce-a fost asa de extraordinar acolo incat n-a amanat-o Ceausescu? Ion Stoian: Sa stiti ca nu am adus niciun terorist de acolo, cum s-a scris. Toti cei din avion au fost sub semnatura mea, a lui Nicolcioiu (seful Protocolului - n.red.) si a lui Neagoe (seful Directiei a V-a - n red.). Eu sunt autorul vizitei lui Ceausescu in Iran, ma aveti in fata.