Retrospectiva anului 2012. Dezastrele naturale care au facut mii de victime si au provocat pagube imense in intreaga lume. Calamitatile naturale nu au lipsit in anul care tocmai se incheie, iar zecile de cutremure, furtunile, ploile torentiale, care au provocat inundatii si alunecari de pamant, au lasat in urma sute de victime si pagube de sute de milioane de dolari. Va prezentam mai jos cele mai importante dintre dezastrele ce au afectat lumea in 2012. Uraganul Sandy, care a lasat in urma mai bine de 250 de morti in zona Caraibelor si SUA, la finalul lunii octombrie, va intra in istoria meteorologiei pentru ca s-a transformat in cea mai devastatoare furtuna atlantica. Ca uragan, Sandy nu a depasit niciodata categoria 2 (din 5) pe scara Saffir-Simpson, desi a lovit cu furie Jamaica, Haiti, Republica Dominicana, Cuba si Bahamas. Va intra, insa, in istorie pentru ceea ce s-a intamplat imediat dupa ce si-a pierdut din forta de uragan, cand a ajuns pe continent deasupra New Jersey, nord-estul SUA, amestecat deja cu un front rece, care l-a ajutat sa se transforme intr-o superfurtuna cu diametrul de peste 1.500 de kilometri, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Alexandru Vaida Voevod, intre masonerie si mirajul regalitatii. Fostul lider al PNR a ajuns in conflict deschis cu Iuliu Maniu pentru ca Alexandru Vaida Voevod a fost fascinat si atras de personalitatea Regelui Carol al II-lea. Una dintre cele mai ilustre personalitati ale Romaniei interbelice a fost clujeanul Alexandru Vaida Voevod. El a fost de trei ori prim-ministru al Romaniei Mari, de mai multe ori ministru, ministru de stat pentru Transilvania, membru al Consiliului Dirigent si consilier regal. De asemenea, el a fost membru al Parlamentelor din Bucuresti si din Budapesta si al Marii Adunari Nationale, care a proclamat Unirea Transilvaniei cu Romania la 1 Decembrie 1918. Insa Alexandru Vaida Voevod a intrat in istorie prin faptul ca el a fost deputatul care a citit, in octombrie 1918, in Parlamentul din Budapesta, Declaratia de independenta a natiunii romane din Austro-Ungaria, prin care romanii din Dubla Monarhie au notificat intregii lumi decizia de a-si lua soarta in propriile lor maini, anunta Romania Libera.

Apoteoza lui Ceausescu - 21 august 1968. Condamnarea invaziei Cehoslovaciei l-a transformat pe Ceausescu intr-un erou. Pentru prima data in istoria Tratatului de la Varsovia, un fapt dictat de Moscova crea opozitie deschisa din partea altui stat membru al aliantei. Moment deosebit a fost vizita delegatiei romane de partid si de stat la Praga pentru semnarea tratatuui de prietenie si asitenta mutuala cu Cehoslovacia (15-17 august 1968). Dubcek i-a informat, cu optism, pe liderii romani despre bunul mers al reformelor si sfarsitul diseniunilor cu "cei cinci" ( Leonid Brejnev, Wladyslaw Gomulka, Todor Jivkov, Janos Kadar si Walter Ulbricht). La Praga, Ceausescu, Maurer si Manescu au fost protagonistii unei conferinte de presa Ziaristii l-au intrebat pe Ceausescu in ce situatii pot interveni trupele Tratatului de la Varsovia intr-o tara din alinata. Exclusiv in cazul atacului unei tari imperialiste, a fost raspunsul. Va reinvia Mica Antanta? Romania nu doreste sa-si limiteze relatiile doar la cateva dintre statele socialist europeane, a zis Ceausescu, informeaza Adevarul.

Regionalizarea: un proiect mult intarziat. Regionalizarea sau reimpartirea administrativa a tarii este o reforma legata intim de modul insusi in care romanii inteleg viitorul nu doar al Romaniei, ci si al Uniunii Europene. In sedinta de guvern de astazi, ultima din acest an, prim-ministrul Victor Ponta a reamintit ca in anul 2013 va fi abordata reorganizarea regionala a tarii. Reluarea acestui mesaj in partea introductiva a sedintei de guvern, la care asista si presa, ar putea fi indiciul ca ne gasim in fata unei hotarari politice reale. O anumita indoiala persista, desigur, caci de prea multe ori s-a vorbit fara sa se faca nimic. In plus, subiectul este extrem de dificil si, asa cum am mai vazut in trecut, proiectul ar putea fi abandonat la primele obstacole. Esecul recent al presedintelui Traian Basescu pe terenul acestei reforme ar trebui de asemenea sa dea de gandit, scrie Deutsche Welle.

Ce au facut romanii de Craciun: Au cheltuit putin si au petrecut acasa, cu familia. In acest an, romanii si-au petrecut Craciunul in tara, acasa, in mijlocul familiei, cu cheltuieli mai degraba modice, dar respectand traditiile. Nici pentru Revelion situatia nu se schimba foarte mult pentru ca cei mai multi romani spun ca-si vor petrece noaptea dintre ani acasa, arata un studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie. Doar un roman din o suta si-a petrecut Craciunul intr-un concediu in strainatate. Aproximativ 88% dintre cei care au ramas in tara au optat sa stea acasa, iar 8% au mers in vizite. Familia a fost compania preferata pentru petrecerea serii de Ajun, 88% dintre participantii la studiu au fost de Craciun alaturi de aceasta, iar 4% au petrecut sarbatoarea in compania prietenilor. 6% dintre respondenti au declarat ca au petrecut singuri seara de Ajun, anunta EVZ.

Super-cablul submarin de jumatate de miliard de euro care va lega Romania de Turcia. Retelele de electricitate ale Turciei si Romaniei vor fi conectate printr-o magistrala cu o capacitate de 800 MW. Insa nu e vorba de o retea de fire de inalta tensiune cocotate pe stalpi, ci de un super-cablu, ce va fi intins de roboti pe fundul Marii Negre. In urma cu aproape 9 ani, experti energeticieni din Romania si Turcia se asezau intaia oara la masa, pentru a discuta un proiect futurist de interconectare a retelelor lor electrice. E vorba de o magistrala submarina de transport al electricitatii. ldeea a plecat de la ministerele de resort ale celor doua tari, care au mandatat si incurajat cele doua companii nationale de transport a electricitatii sa conlucreze pentru a realiza studiile preliminare necesare fundamentarii unui astfel de proiect, informeaza Romania Libera.