Planurile partidelor pentru 2013: pentru cine pregatesc ghilotina. Presedintele PSD Victor Ponta si liderul PNL Crin Antonescu vor sa-i decapiteze pe rivalii din partid la congresele din 2013, in timp ce Vasile Blaga ar putea fi schimbat de la sefia PDL. Cele trei mari partide, PSD, PNL si PDL se vor intruni in congrese extraordinare, in prima jumatate a anului 2013, pentru a-si clarifica situatia interna dupa agitatul an politic 2012. Primii care se vor intruni in congres vor fi liberalii, chiar la inceputul acestui an. "Doresc sa propun un congres extraordinar al PNL cat mai curand. Luna ianuarie e dedicata dezbaterii bugetului. Poate in februarie", a anuntat Antonescu, in ultimele zile ale anului 2012. "E nevoie de un astfel de congres, in opinia mea, opinie care poate fi impartasita sau nu de colegi, nu din cauza ca unii pareau pana mai ieri nerabdatori sa il aiba, pentru ca aceia nu mai sunt atat de nerabdatori, ci pur si simplu pentru ca PNL a incheiat o etapa", a subliniat Antonescu, cu trimite direct catre cotestatarii din interiorul PNL, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Interviu exclusiv cu Victor Atanasie Stanculescu: "Elena Ceausescu nu mi-a spus niciodata Victoras!" Stanculescu se exprima in parabole din Confucius si La Fontaine. Din aceste citate el transmite un mesaj foarte clar: e mai bine sa taci. Cum ati suportat priva tiunile vietii in penitenciar? Poate un pahar de vin rosu, din cand in cand, as fi baut. Nu face bine la tensiunea dumneavoastra, domnule general.. In orice caz...pentru protectia mea a fost buna inchisoarea asta... Cum asa? Pai nu am baut, nu am...cum se zice in Biblie, nu am preacurvit. Se stie ca nici inainte nu ati facut excese... Da, asa este, am fost destul de echilibrat. Integral in EVZ.

Vezi ce modificari aduce noul cod rutier. Biciclistii si motociclistii, cei mai afectati. Noul Cod Rutier a intrat in vigoare la 1 ianuarie si aduce o serie de modificari importante de care acestia trebuie sa tina seama in cel mai scurt timp. Una dintre cele mai importante schimbari vizeaza biciclistii, care vor fi obligati sa nu se amestece in trafic. Astfel, daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata bicicletelor, acestea vor fi conduse numai pe pista respectiva. Altfel, biciclistii vor primi amenzi. Soferii vor trebui sa fie mult mai atenti, deoarece Codul Rutier va mai include in categoria contraventiilor care vor fi sanctionate cu amenzi din clasa a III-a (de la 6 la 8 puncte, plus amenda) si "nerespectarea normelor privind circulatia bicicletelor". De asemenea, se impune obligativitatea detinerii unui permis pentru mopede, scutere, ATV-uri, vehicule a caror viteza maxima nu depaseste 45 km/h, iar capacitatea cilindrica nu este mai mare de 50 de centimetri cubi. Aceasta modificare vizeaza cu precadere acele autoturisme de marimea unui Tico si care poarta denumirea generica MC 1 si MC 2, informeaza Romania Libera.

DW: Modificarea Constitutiei impreuna cu Comisia de la Venetia. Ar fi momentul ca politica romaneasca sa profite de ocazia buna care i se ofera de a regandi Constitutia in toate conexiunile sale interne si de a nu se multumi cu cateva reparatii de urgenta. Analiza pe care a facut-o Comisia de la Venetia diferitelor aspecte juridice legate intim de criza politica din vara anului trecut a fost exploatata de ambele tabere. Partida prezidentiala a salutat concluziile severe privind utilizarea abuziva a ordonantelor de urgenta in materie constitutionala, in timp ce adversarii presedintelui au subliniat recomandarea Comsiei privind eliminarea cvorumului la referendum. Comisia a avut insa tactul de a nu publica aceste analize inainte de alegeri tocmai pentru a nu stimula utilizarea lor retroactiv-electorala. Valoarea principala a acestei consultari juridice se refera cu siguranta la viitor, scrie Deutsche Welle.

In 2013 platim cea mai mare factura la FMI: 5,2 miliarde de euro. Partea Guvernului Ponta este de peste un miliard de euro. Banca Nationala a Romaniei trebuie sa ramburseze in acest an catre FMI 3,9 miliarde de euro, iar Guvernul USL va scoate din vistieria statului un miliard de euro pentru rata catre finantatorii externi. Cea mai mare parte a imprumutului de aproape 12 miliarde de euro luat de Romania in 2009 de la Fondul Monetar International (FMI) trebuie rambursata in acest an. Banca Nationala a Romaniei (BNR), care a dat inapoi anul trecut aproape 2 miliarde de euro, are de rambursat 3,9 miliarde de euro in 2013, iar Ministerul Finantelor, care anul trecut a fost scutit de plata ratelor, trebuie sa scoata din vistierie aproximativ un miliard de euro. La toate acestea se adauga dobanzi de peste 300 de milioane de euro. Daca in 2012 Romania s-a descurcat sa plateasca ratele catre FMI, ceea ce va urma pana in 2015 este incert. Anul acesta va trebui sa rambursam in total 5,1 miliarde de euro (principal plus dobanzi), dupa care, in 2014, alte 4,7 miliarde de euro, anunta Adevarul.

Ce a mostenit Guvernul Ponta 2 de la Guvernul Ponta 1. Restante ale anului precedent sau teme noi lansate in dezbatere de actualul premier trebuie rezolvate in 2013 de Executivul instalat la finalul lunii decembrie. Guvernul Ponta 2 mosteneste de la Guvernul Ponta 1 o agenda incarcata si cu multe teme sensibile. Definitivarea bugetului de stat si schimbarea taxei de prima inmatriculare sunt prioritatile imediate ale actualului Guvern. Alte teme presante privesc absorbtia fondurilor europene, situatia imobilelor nationalizate si adoptarea unei noi Legi a Sanatatii. Bugetul de stat. Anul 2013 gaseste Romania fara buget, desi acesta ar fi trebuit sa fie gata inca din toamna anului trecut. Premierul Victor Ponta a declarat insa ca proiectul de buget pe 2013 va suferi modificari si in functie de negocierile cu FMI, programate la inceputul acestei luni, astfel ca acesta nu va fi gata mai devreme de 15 inanuarie. Programul USL prevede revenirea TVA de la 24% la 19%, in decursul a patru ani de mandat, precum si trecerea de la cota unica de impozit pe venit, de 16%, la una progresiva. In program nu exista insa precizari cu privire la calendarul reducerii taxelor, informeaza EVZ.

Romanul care a invins asprimea Himalayei. Timisoreanul Horia Colibasanu este, poate, cel mai cunoscut alpinist roman. In anul 2008, el a primit medalia de aur Meritul Sportiv din partea guvernului Navarrei si a fost nominalizat la Premiul Printului de Asturia, pentru un gest cu adevarat eroic, care a starnit simpatia comunitatii internationale. Horia Colibasanu a renuntat la ascensiunea pe varful Annapurna, in incercarea de a salva viata alpinistului spaniol Inaki Ochoa de Olza. Incercarea lui Horia Colibasanu, medic de profesie, a fost o adevarata epopee. Chiar daca nu a reusit sa-l salveze pe spaniol, altruismul lui Horia Colibasanu, care si-a riscat viata, l-a transformat pe timisorean intr-o celebritate de nivel mondial. In acest an, el a incercat sa cucereasca varful Kangchenjunga. Este vorba de cel de-al treilea munte ca inaltime din lume, de 8.583 de metri, si, totodata, cel mai greu varf de escaladat. Horia Colibasanu, care a facut parte dintr-o misiune de salvare a altor doi alpinisti spanioli, prinsi de o avalansa, a reusit sa salveze doua vieti, dar a trebuit sa se opreasca la mai putin de 150 de metri departare de Kangchenjunga, un munte socotit sacru de unele populatii din Himalaya. In martie insa, Horia Colibasanu va reveni pe Acoperisul Lumii, scrie Romania Libera.

Comunistii au vrut sa interzica salutul "Buna ziua". Ion Cristoiu diseca detaliile absurde ale comunismului in noua revista "Historia Special". Salutul "Buna ziua" era considerat neproductiv si s-a luat in calcul interzicerea lui. Inasprirea luptei de clasa din anii 1947-1953 a fost intoarsa pe toate fetele de Ion Cristoiu in primul numar al revistei "Historia Special". Cristoiu a documentat vreme de 10 ani acest fenomen din perioada grea a stalinismului romanesc, in care, spune el, "literatura, arta, presa au exprimat ca niciodata in istoria tarii mecanismele politice. Astfel, o carte despre literatura si arta anilor 1947-1953 se dovedeste a fi o carte despre politica PCR in general". Munca titanica pe care a depus-o in Biblioteca Academiei Romane a avut ca rezultat o carte de 2.000 de pagini, pe care conducerea comunista din anii '80 a refuzat sa o publice. Fragmente din aceasta carte fac subiectul revistei "Historia Special". Cei care cred ca este inca un raport de condamnare a comunismului sunt in eroare, anunta Adevarul.