Amintiri din epoca de aur. O Dacia cu numar "mic" inchidea gura oricarui militian. Intr-o duminica, prin aprilie 1983, mergeam spre Snagov. Inainte sa o luam la dreapta ne-a oprit un militian. In zona tocmai se pusese un indicator cu o restrictie de viteza. Era putin vizibil, nici un sofer nu stia de el. Se stransesera cam sapte Dacii si ne tocmeam. La un moment dat a mai venit una, neagra cu 1-B- 220, parca. L-a oprit si pe el. Noi toti am amutit sa vedem ce se intampla. Soferul a dat geamul jos, a zis ''Ba, ce 'sti niebun la cap!'' si a plecat cu scartaituri de roti. Ne-a iertat pe toti. Numarul pe care il aveai la Dacie juca un rol destul de important. 1-B cu trei cifre te plasa direct intre primii oameni din tara. Acest numar tinea loc de orice. Cucereai Bucurestiul si provincia cu el, relateaza EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Distanta dintre viata si moarte in spitale: am dat 300 de lei spaga pentru o punga de sange. Criza sangelui din spitalele romanesti poate fi ocolita cu ajutorul unei spagi de cateva sute de lei. Cu acesti bani poti cumpara fie cateva unitati pentru un anume pacient, fie o pozitie mult mai buna pe lista de asteptare cu persoanele care au nevoie urgenta de sange. Nu trece o saptamana fara sa aflam noi informatii despre criza de sange din spitale: medicii apeleaza la rudele pacientului pentru donare, operatii importante sunt amanate pentru ca nu exista suficiente unitati la centrele de transfuzii, se fac apeluri disperate catre donatori. Integral in Romania Libera.

Harta batranetii si a tineretii din Romania. In prezent, populatia peste 65 de ani reprezinta 15% din numarul total de locuitori ai tarii. Un procent enorm, in conditiile in care specialistii vorbesc deja de o populatie imbatranita demografic atunci cand ponderea varstnicilor depaseste 12%. Curentul imbatranirii a cuprins Romania dupa '90, cand ''dezlegarea'' la avorturi a facut ca natalitatea sa scada la jumatate imediat dupa Revolutie. Tendinta a continuat in anii urmatori, iar efectele se vad astazi, o data cu imbatranirea masiva a populatiei nascute in anii '50-'60, cand natalitatea era in floare. Deficitul a fost adancit si de migratia tinerilor in strainatate, adica exact acel segment care ar trebui sa asigure cresterea demografica, informeaza EVZ.

Numirea sefilor Parchetului General si DNA. Cand a fost de acord Ponta cu Basescu privind succesorul lui Morar. Presedintele Traian Basescu si ministrul Mona Pivniceru au o disputa juridica privind numirile procurorului general si a sefului DNA. Traian Basescu sustine ca, potrivit Constitutiei, Consiliul Superior al Magistraturii ar trebui sa ii propuna cele doua nume. In replica, Mona Pivniceru sustine ca legislatia este destul de clara si nu lasa loc de interpretari: procurorul general si seful DNA sunt numiti de presedinte la propunerea ministrului Justitiei, cu avizul CSM. Totodata, Victor Ponta il acuza pe Traian Basescu de inconsecventa pentru ca cere schimbarea procedurii, dar chiar el declara public, in mai 2012, ca procurorul general si seful DNA trebuie numiti de CSM, iar in 2005 a atacat legea la Curtea Constitutionala tocmai in acest sens. Integral in Gandul.

Cum renasc statiunile din Transilvania cu bani europeni. In urma cu nici un deceniu, pareau condamnate la o degradare lenta si ireversibila. Multe dintre statiunile din Carpatii Orientali sau din Muntii Apuseni erau presarate cu vile lasate in paragina ori transformate in ruine ca rezultat al interminabilelor procese de retrocedare sau a unor privatizari dubioase. Putinii turisti care alegeau aceste statiuni erau cei care plateau bilete low-cost, pentru pensionari, pentru sejururi oferite de hoteluri comuniste, prafuite si in baile carora apa picura neintrerupt din robinetele instalate pe vremea lui Nicolae Ceausescu, informeaza Romania Libera.

DW: O tema de gandire pentru Comisia Europeana. In privinta procurorilor sefi, Presedintele pare sa adopte punctul de vedere al PSD din 2005, iar USL (PSD) - opinia Presedintelui din aceeasi perioada : iata o simetrie care da de gandit. Politica romaneasca se gaseste din nou in impas. Presedintele, Traian Basescu, a amanat o decizie in privinta sefilor de parchete propusi de ministrul de Justitie, Mona Pivniceru, incercand totodata sa declanseze o noua disputa juridica asupra unei teme care parea sa fie de multa vreme clarificata. Cine ar trebui sa-i propuna pe sefii parchetelor, Ministrul de Justitie sau CSM? Continuarea pe Deutsche Welle.

Mortii nimanui. Unde ar putea ajuta Biserica. Intr-o zi geroasa de februarie, Marcel Ionita, 50 de ani, un agent de paza din Bucuresti, si-a luat cortul si a urcat pe munte. A campat intr-o poiana din statiunea Busteni, intr-o zona izolata. Se intampla in iarna lui 2011, cand s-a certat cu sotia si, de suparare, a plecat in munti. Si-a luat cu el alcool si somnifere, doua ajutoare de nadejde la care apela ori de cate ori era mahnit. Patru luni mai tarziu, Marcel a fost gasit mort in cortul sau. A murit de frig sau poate din cauza combinatiei de alcool si medicamente; medicii de la Serviciul de Medicina Legala Prahova nu au putut stabili cauza cu exactitate, relateaza Romania Libera.

Cum era sarbatorita ziua de nastere a Elenei Ceausescu. 7 ianuarie - ziua in care tovarasa Elena Ceausescu, ''inalta doamna a tarii'', isi sarbatorea cu mare fast ziua de nastere, in perioada comunista. Cunoscuta sub apelative ca ''tovarasa academician doctor inginer'', ''savanta de renume mondial'' sau ''inalta doamna a tarii'', Elena Ceausescu isi sarbatorea in fiecare an ziua de nastere cu mare fast. Din toate judetele tarii incepeau sa soseasca la Comitetul Central al Partidului telegrame si scrisori de felicitare. Despre cum era sarbatorita in familie isi aminteste Camil Roguski, arhitect al lui Nicolae Ceausescu intr-un interviu publicat in 2007 in ziarul Cronica Romana. Continuarea in Adevarul.