Adrian Nastase ar putea fi eliberat mai devreme. Avocati: "Inainte de sfarsitul acestei luni se va pune problema eliberarii". Avocatii lui Adrian Nastase au explicat ca activitatile intelectuale desfasurate de fostul premier in inchisoare i-ar putea aduce acestuia o reducere a pedepsei. Ion Cazacu a explicat ca inainte de finalul lunii ianuarie Comisia de eliberari conditionate se va intruni si va decide daca activitatea lui Nastase este eligibila pentru o reducere a pedepsei. "Inainte de sfarsitul acestei luni se va pune problema eliberarii lui Adrian Nastase. Comisia din penitenciar care se ocupa de eliberarile din penitenciar inainte de termen, de eliberarile conditionate, trebuie sa adauge si zilele pe care detinutul le-a castigat prin munca . Concluziile comisiei pentru eliberarea inainte de termen sau pentru respingerea cererii de eliberare inainte de termen, sunt trimise instantei de executare, in speta Tribunalul Bucuresti, care hotaraste printr-o sentinta", a explicat avocatul lui Adrian Nastase, Lucian Bolcas, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Miza de milioane a privatizarii cinematografelor. Dan Voiculescu a luat si el un cinema pe nimic. Pe sute de mii de metri patrati de teren se intind cinematografe, case si depozite lasate in paragina, dar care sunt amplasate in zone centrale ale oraselor si ale Capitalei. Pe toate acestea au pus ochii primarii din aproape toata tara. Este patrimoniul Regiei Autonome a Distributiei si Exploatarii Filmelor (RADEF) Romaniafilm, ramas dupa "devalizarea" care a avut loc in perioada 2005-2009, cand o mare parte din cladiri si terenuri au ajuns magazine, cluburi sau sali de joc. Guvernul Tariceanu decisese, in 2005, trecerea lor in subordinea primarilor, care, insa, nu au mai tinut cont ca nu puteau schimba destinatia spatiilor. "Bataia de joc" a fost oprita in 2011, cand Guvernul Boc a emis o Ordonanta de Urgenta ce prevede stoparea predarii spatiilor catre edili, tocmai pe motiv ca acestia nu au respectat legea si au transformat cinematografele in spatii comerciale, anunta EVZ.

Pentru revocarea incomozilor din CSM, USL i-a aruncat si pe baronii locali in razboiul de subordonare a Justitiei. Gruparea ministrului Justitiei, Mona Pivniceu, va boicota miercuri, ca si vinerea trecuta, alegerea vicepresedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, castigand astfel timp pentru organizarea revocarii Oanei Haineala, presedintele nou ales al CSM , a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet, candidati la vicepresedintie, partizani activi ai independentei Justitiei. In "razboi" a intrat si artileria grea a USL: baronii locali, alaturi de doua organizatii profesionale - Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania si Asociatia Magistratilor din Romania- spun surse Rl, confirmate de magistrati din teritoriu . Razboiul USL pentru controlul CSM si subordonarea Justitiei a mai deschis un front, pe langa cel existent deja in interiorul CSM ( reprezentat de gruparea Mona Pivniceru) si anume : baronii locali au inceput negocierile sau amenintarile, dupa caz, pentru a-i determina pe judecatorii si procurorii locali sa inceapa adunarile de revocare din CSM a noul presedinte Oana Haineala, a Alinei Ghica si a lui Cristi Danilet, ultimii doi candidati la functia de vicepresedinte, informeaza Romania Libera.

DW: Ce tip de presedinte ii va urma lui Traian Basescu? Partidele politice par nelinistite cu privire la candidatii lor in alegerile prezidentiale, dar nu par in schimb sa acorde atentie tipului de presedinte pe care doresc sa-l promoveze. Pentru PDL nu este deloc prematur sa se gandeasca la alegerile prezidentiale, desi mai sunt aproape doi ani pana atunci, deoarece construirea unei candidaturi ia timp. Cristian Preda si apoi Razvan Mihai Ungureanu au cerut public aliantei din care fac parte sa ia cat mai curand o hotarare. Cei doi au, teoretic dreptate, atata doar ca in randurile lor nu exista nicio figura politica mai bine profilata. Cine ar putea candida din partea ARD (PDL)? Potrivit unor informatii neoficiale de la inceputul anului trecut, dar reluate cu insistenta, PDL ar fi urmat sa sustina candidatura lui Razvan Mihai Ungureanu, pe care presedintele Basescu l-ar fi ales ca succesor. Dar situatia s-a complicat. Dupa scurta sedere la Palatul Victoria si dupa tot anul care s-a scurs, Razvan Mihai Ungureanu nu a castigat in popularitate si incredere publica, ci dimpotriva, a pierdut. Sondajele de opinie, atat cele realizate la nivel national de sondorii consacrati, cat si cele realizate pe site-uri in grupuri omogene de simpatizanti, nu ii acorda fostului premier mari sanse. De fapt pentru cei care considera sondajele un instrument de lucru serios, Mihai Razvan Ungureanu nu trece drept un candidat plauzibil, scrie Deutsche Welle.

Cum a compromis Ceausescu ultima consfatuire comunista internationala. In confruntarea dintre Moscova si Pekin strategiile lui Ceausescu tin de echilibristica pasarii pe sarma. De dragul prieteniei cu China, a stricat unitatea conferintei comuniste internationale din iunie 1969. Ca o ironie a sortii, in ultima sa intatlnire cu Gorbaciov, Ceausescu a propus intalnirea partidelor comuniste si muncitoresti ca sa discute viitorul socialismului. "A fost candva" o atitudine prielnica si spirit favorabil pentru aceste intalniri, i-a reamintit Gorbaciov bravura din 1969. Acum e prea tarziu, tocmai "pentru ca tovarasul Ceausescu si Berlinguer au fost impotriva candva", l-a refuzat liderul sovietic, la 4 decembrie 1989. In conflictul chino-sovietic, viitorul strategiei romanesti de-a impaca si capra si varza se prefigura sumbru. Din primavara lui 1969, disensiunile dintre cele doua super-puteri comuniste degenerasera in conflicte armate la granita. Cum liderii chinezi dezavuasera public interventia "fascista" in Cehoslovacia, condamnarea Chinei pentru atacul asupra granicerilor sovietici devenise obligatie de onoare a "celor cinci". In evaluarile partenerilor din Tratat, Ceausescu e o mana cereasca pentru chinezi, anunta Adevarul.

Amintiri din Epoca de Aur. S-a bagat paine pe cartela! Cititorii Evz au tratat cu mult interes rubrica "Amintiri din Epoca de Aur". Deja am primit la redactie mai multe corespondente cu amintiri interesante dar si cutremuratoare (mai ales pentru cei tineri). Ne-a surprins faptul ca doua dintre ele, chiar primele, aveau aceeasi tema: cartela de paine. Fara sa stie unul de celalalt, Razvan Dragomir din Sibiu si Constantin Tapus din Targu Jiu au abordat acest subiect, dar in mod diferit. Razvan Dragomir ne-a povestit cum cumpara paine in copilarie, iar Constantin Tapus ne-a trimis chiar cartela sa de paine. El ne-a mai expediat si prima pagina din dosarul de securitate, in care era urmarit. Acesti doi cititori ne-au amintit ca in perioada respectiva hrana era o problema. Iata, painea, un aliment de baza, se putea cumpara doar cu cartela si nici atunci nu erai sigur ca poti sa prinzi. Pentru ca, dupa o lunga coada, marfa se termina chiar in fata ta. Dar daca prindeai, mancai mai putin, sau aveai o relatie si puteai cumpara mai multe paini, eventual pentru rudele de la tara, unde nu se gasea de loc, riscai sa fi controlat, intrebat si tras la raspundere. Era interzis sa detii mai multe paini. Integral in EVZ.

Bani pentru asfalt: Dan Sova va ramane la mana lui Relu Fenechiu. Succesul repurtat de PSD, anume improprietarirea sa cu un Departament al "proiectelor de infrastructura si investitiilor straine", responsabil de autostrazile din Romania, este unul relativ. Bifa pe grosul contractelor acestuia, adica pe cele finantate de UE, va veni de la liberalul Relu Fenechiu. Ministerul Transporturilor si Infrastructurii este cuprins de nedumerire si haos dupa ce ordonanta de urgenta emisa de Guvern la data de 22 decembrie prevede transferul Companiei Nationale de Drumuri si Autostrazi din Romania (CNADNR) in cadrul unui nou infiintat Departament pentru Proiecte de Infrastructura si Investitii Straine (DPIIS) condus de pesedistul Dan Sova, subordonat Secretariatului General al Guvernului (SGG). Nimeni din minister nu stie ce se va intampla. "Deocamdata nu s-a schimbat nimic si nimeni nu stie prea multe", ne-a declarat ieri un functionar public al Ministerului Transporturilor, scrie Romania Libera.