​​Nepotism, nerespectarea regulilor de desfasurare a concursului si absenta unor explicatii oficiale coerente caracterizeaza desemnarile facute de Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural Roman, pentru o serie de posturi de conducere la filialele ICR din strainatate. Infiintarea unor filiale ICR la Craiova si Targu-Jiu, Cluj si Baia-Mare, sunt alte cateva dintre realizarile administratiei Marga dupa patru luni de la numirea in fruntea ICR, atunci cand nici nu s-a prezentat la audierile din Parlament.

Andrei Marga, presedintele Institutului Cultural RomanFoto: PNL

Concursul pentru desemnarea mai multor director adjuncti si referenti la filialele ICR din strainatate a incalcat mai multe reguli stabilite chiar prin regulament. Proba scrisa prevazuta de regulament nu a mai avut loc, iar numirile au fost facute cu zece zile inainte de termenul anuntat chiar de catre ICR.

De dosarele candidatilor s-au ocupat chiar participanti la concurs. Este cazul Denissei Ionescu care a fost desemnata referent la ICR Praga, fiind in acelasi timp, conform unor declaratii obtinute de Adevarul, cea care s-a ocupat de organizarea concursului.

Nici regula independentei politice nu a fost respectata, la Varsovia fiind trimis vice-presedintele Partidului Conservator din diaspora, Bogdan Nicolae Ionescu. Trei dintre cei numiti in alte posturi din strainatate au fost colaboratorii sau subordonatii lui Andrei Marga in cadrul Universitatii din Cluj. In pozitia de director adjunct la ICR New York a fost desemnata Mihaela Cropsey a carui sot, republicanul Seth Cropsey, a obtinut doctoratul la Universitatea Babes-Bolyai din Cluj. Conducatorul sau de doctorat a fost chiar Andrei Marga, conform dovezilor publicate de Evenimentul Zilei.

Componenta comisiilor de evaluare a candidatilor nu a fost inca facuta publica. La solicitarea cotidianului Adevarul, conducerea ICR a oferit urmatoarea explicatie: “Comisiile au fost stabilite in conformitate cu legea.”

Un articol din Evenimentul Zilei semnaleaza si ca in pozitia de secretar general adjunct al ICR, Andrei Marga si-ar fi numit propria nepoata, Eunicia Maria Trif. Aceasta ar fi fost si doctoranda lui Andrei Marga.

Deocamdata, Andrei Marga si conducerea ICR nu au oferit explicatii punctuale pentru neregulile semnalate. Un comunicat publicat pe site-ul ICR precizeaza ca „insinuarile unora insulta inteligenta celor care pot foarte bine sa inteleaga care este procedura mai obiectiva dintre un concurs de dosare cu o comisie numeroasa si o numire directa, facuta de catre un singur om. ICR a preferat, a practicat de aceasta data si va practica si de acum incolo concurs deschis.”

Infiintarea unor noi filiale ale ICR in mai multe orase din Romania este o alta realizare a epocii Marga. Desi Institutul Cultural a fost creat si prin traditie este menit promovarii culturii romane in afara Romaniei, Andrei Marga a decis infiintarea unor filiale in mai multe orase din Romania.

Daca initial s-a lasat sa se inteleaga ca aceste filiale vor aparea doar in orasele principale ale centrelor istorice, la inceputul lui 2013 s-a anuntat deschiderea de filiale noi la Craiova si Targu-Jiu (distanta dintre cele doua orase fiind de doar 100 km), la Cluj si Baia-Mare, in Arad sau in Tulcea. Cheltuielile provocate de aceste noi filiale sunt imposibil de inteles nu doar din perspectiva utilitatii lor diplomatice, dar si a pozitionarii geografice. Nu mai putin de 13 persoane au primit functii de conducere in cadrul acestor noi filiale.

Andrei Marga a replicat acestor acuzatii printr-un comunicat postat pe site-ul ICR, al carui continut complet il reproducem in continuare: "Observ ca unele persoane nu au de lucru si inventeaza fapte care nu exista. Cea mai noua inventie este aceea ca as avea vreo nepoata in cadrul Institutului Cultural Roman. Precizez ca NU am nicio nepoata in Institutul Cultural Roman si ca NU am avut nicio ruda in institutiile pe care le-am condus: Universitatea „Babes-Bolyai“, Ministerul Educatiei Nationale si Ministerul Afacerilor Externe."