Oprescu redeseneaza Primaria Capitalei. Parcarile ar putea fi administrate iarasi de o firma privata. O parte a Primariei Capitalei va fi reorganizata. "Marea reforma" a fostului primar Adriean Videanu nu mai este pe placul edilului-sefi, Sorin Oprescu, care a incercat si el creionarea institutiei in 2010: a eliminat posturile vacante. Noua organigrama ar urma sa fie gata pana la sfarsitul acestei luni. Directii transformate in servicii, administratii cu o noua organigrama sau externalizarea unor servicii. Asta se discuta in aceste zile la etajul 14 din sediul Primariei Capitalei, in biroul primarului general Sorin Oprescu. Edilul-sef vrea un departament "scos din afara institutiei", care sa se ocupe de parcarile Municipalitatii. Si in cazul podurilor sau a pasajelor s-ar putea lua decizia externalizarii serviciului, sustin surse din cadrul Primariei. Edilul-sef al Capitalei a mai redesenat in 2010 organigrama institutiei, atunci cand a redus posturile din Primaria Capitalei cu aproximativ 19%, renuntand la 268 de functii vacante si ramanand cu 1.354, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Rusia ar putea ceda Transnistria Ucrainei. Ucraina si Federatia Rusa examineaza posibilitatea infiintarii unui spatiu economic liber in zona regiunii Odesa si a Transnistriei - scrie presa ucraineana. O discutie pe aceasta tema a avut loc intre sefii diplomatiei de la Kiev si Moscova. Ministrii de externe rus si ucrainean, Serghei Lavrov si respectiv Leonid Kojara au discutat, zilele trecute, cand s-au intalnit la Cernauti, despre crearea unui unui spatiu economic liber in zona regiunii Odesa si a Transnistriei - scrie publicatia ucraineana "Korrespondent". Este vorba despre un proiect prezentat la sfarsitul anului trecut la Ministerul de Externe al Rusiei si la Administratia Prezidentiala a Ucrainei de catre fostul presedinte al Sovietului Suprem al Transnistriei, Grigore Maracuta. Proiectul respectiv prevede crearea unui spatiu economic liber in zona regiunii Odesa si a Transnistriei, ceea ce inseamna, de fapt, "revenirea regiunii transnistrene la Ucraina" - subliniaza ziarul, anunta Adevarul.

Interviu cu Severin despre pericolul de puscarie: La ora actuala in Romania nimeni nu mai e sigur ca scapa de justitie, de justitia corecta. Dupa ce justitia austriaca l-a condamnat pe nefericitul europarlamentar implicat scandalul "Lobby la Parlamentul European", l-am intervievat pe Adrian Severin, ca sa aflam daca ii este frica de celula, dar si despre justitie in sens mai larg. Fostul europarlamentar Ernst Strasser a primit o condamnare de 4 ani cu executare, urmare a incidentului in care ati fost si dumneavoastra implicat. Credeti ca exista vreun risc cat de mic sa aveti parte de un proces care sa se lase cu condamnare in ce va priveste? Lumea speculeaza, dar speculatiile acestea, dupa parerea mea, sunt regretabile. Iar daca se doreste specularea pe baza unor comparatii mai mult sau mai putin fortate, atunci se poate face o comparatie cu cazul colegului Pablo Zalba Bidegain, colegul spaniol pe care autoritatile spaniole l-au scos din cauza imediat dupa ce acuzatiile au fost formulate la adresa lui de catre jurnalistii britanici. Deci tot atat de departe poate fi cazul meu de cazul domnului Strasser, cat si de cazul domnului Zalba, sau tot atat de aproape. Integral in Romania Libera.

DW: Criza din Justitie continua intr-o forma agravata. Alegerea unui procuror in fruntea CSM a fost resimtita nu ca o inovatie oarecare, ci ca o provocare la adresa statutului judecatorului, in cadrul sistemului judecatoresc din Romania. Dupa alegerile controversate de la CSM din data de 4 ianuarie s-au intrunit mai multe adunari generale ale judecatorilor de la diferite instante din tara, care au votat in favoarea revocarii din CSM a judecatorului Cristi Danilet si a judecatoarei Alina Ghica. Cei doi judecatori sunt acuzati de colegii de magistratura ca ar fi introdus considerente politice manifeste in activitatea CSM. Simultan, seful parchetului general, Daniel Morar, a convocat o adunare a procurorilor sefi la capatul careia a fost exprimata ingrijorarea ca noul guvern ar intentiona sa limiteze independenta procurorilor. Din Comunicatul Ministerului Public s-a inteles ca procurorii se tem ca Guvernul, profitand de controversele create in jurul alegerii unei procuroare in fruntea CSM, va opera modificari legislative in detrimentul acestei categorii de magistrati. Primul ministru, Victor Ponta, a declarat imediat ca nu intentioneaza sa diminueze statutul de independenta al procurorilor, dar criza e departe de a se rezolva, scrie Deutsche Welle.

Primul zbor spatial din 2013. Astazi 15 ianuarie 2013 o racheta ruseasca Rockot Breeze KM, plecata la ora 16:24 UTC de la hangarul 133 al bazei spatiale din Plesetsk, a plasat pe orbita un trio de sateliti militari pentru fortele armate ruse. Separarea celor trei sateliti, cu indicativele Cosmos 2482, Cosmos 2483 si Cosmos 2484, a survenit corect la ora 18:09 UTC, fiind ulterior confirmata de agentia spatiala rusa Roskosmos. Satelitii au fost construiti de NPO Prikladnoi Mekhaniki (NPO PM), cantaresc 225 de kg si zboara intr-o orbita 1400 km x 1414 km x 82.6 grade. Destinati comunicatiilor militare, ei au la baza platforma Strela 3M, cea mai noua versiune a standardului Strela. Reteaua Strela a fost initiata in 1970. Strela presupunea sateliti plasati la 800km altitudine in 3 planuri orbitale diferite cu inclinatia de 74 grade fata de ecuator si separati la 120 de grade in interiorul planului orbital, anunta Spacealliance.ro.

Romania "descoperita". Noul acord cu FMI, in pericol. Discutiile dintre FMI si autoritati demarate astazi se anunta destul de tensionate. Fondul Monetar ar putea cere Guvernului ca, pentru a incheia un nou acord de finantare, sa vina cu rezultate concrete in privatizarea companiilor de stat, pana in martie, au declarat surse pentru EVZ. In caz contrar, noul acord cu Fondul pe care autoritatile doresc sa il incheie va fi sub semnul intrebarii. Pana acum, autoritatile nu au reusit sa realizeze nicio privatizare. Doar cateva companii au acum manageri privati, desi numarul lor trebuia sa fie de cateva zeci. Totodata, tinta ambitioasa anuntata de Guvern pentru cresterea economica in acest an, de 1,8%, nu va corespunde, cel mai probabil, cu cea a FMI. Gheorghe Ialomitianu, fost ministru de Finante in cabinetul Boc, spune ca targetul este aproape imposibil de atins deoarece cresterea cheltuielilor sociale, cu pensiile si salariile, se face cu reducerea fondurilor de la investitii, informeaza EVZ.

Cum a intrat bomba de la Piatra Neamt in Romania. Atentatul cu bomba ratat de la Piatra Neamt a socat opinia publica din Romania prin gravitatea daunelor care ar fi putut aparea daca explozibilul ar fi fost detonat. Anchetatorii implicati in atentatul de la Piatra Neamt au insistat sa mediatizeze faptul ca situatia a fost sub control in fiecare minut si ca toti conspiratorii au fost urmariti pas cu pas, din momentul in care au pus la cale actiunea criminala. Pe de alta parte, expertii DIICOT, SRI, DGIPI sau ai Politiei implicati in acest caz au expediat in termeni vagi partea "tehnica". Inca din primele ore ale zilei de vineri 11 ianuarie, au fost lansate informatii potrivit carora atentatorii au incercat sa-l omoare pe interlopul nemtean Bogdan Mararu cu un explozibil foarte periculos, de tip C4, aflat doar in dotarea Armatei, scrie Adevarul.

Creste prapastia de dezvoltare dintre romani si romani. SAR acuza Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS) ca in ultimul Raport Strategic National incearca "sa denatureze sau sa ascunda" faptul ca din 2004, de cand Romania lucreaza cu fonduri europene, disparitatile de dezvoltare dintre regiunile Romaniei au crescut cu 36%. Daca nu va fi stopata, aceasta tendinta va ameninta coeziunea interna dintre regiunile Romaniei, cu consecinte economice si politice greu de prevazut. ACIS a publicat proiectul Raportului Strategic National 2012 (RSN 2012) saptamana trecuta spre dezbatere publica pana vineri, 19 ianuarie, urmand ca ulterior acesta sa fie transmis Directiei Generale pentru Politica Regionala si Urbana al Comisiei Europene. In conditiile in care actualul guvern si-a propus, printre prioritati, regionalizarea Romaniei, este important ca acest raport sa contina date relevante, care sa descrie corect realitatea dezvoltarii economice a euroregiunilor, care sa stea la baza viitoarelor politici regionale. Or, avertizeaza SAR, tocmai acest lucru nu se intampla, tendinta RSN 2012 fiind mai curand aceea de a ascunde adevarul decat de a-l pune in evidenta, anunta Romania Libera.