Reportaj incognito. Cum se vrajesc politistii ca sa-ti dea permisul si sa scapi de sefii tampiti. Cu cateva sute de lei, vrajitoarele promit ca-ti rezolva orice dorinta. "Magia" se poate face si la telefon. Alaturi de tocitul legislatiei si orele de condus, fraierii care n-au fost in stare sa-si ia permisul de sofer au "optiunea" unei sedinte de "magie alba". La o petrecere de la sfarsitul anului trecut am spus mai tare ca as vrea ca in 2013 sa iau permisul de sofer. Adevarul este ca asta am promis si la sfarsitul lui 2011! Din grupul de petrecareti se aude o voce: "Stiu eu cum se ia traseul, e la sigur!". Imediat incepe sa povesteasca, fara sa am timp sa reactionez in vreun fel. "Ma chinuiam de ceva vreme sa obtin permisul auto si nu puteam trece de traseu. O prietena mi-a recomandat un site cu vrajitoare, printre care era si ceva pentru examene", mi-a povestit Alina Popa, una dintre petrecaretele pe care o cunoscusem in aceeasi zi, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Limba romana, cosmarul copiilor maghiari din secuime. Un englez care traieste in Romania a iscat o controversa nationala: metodologia gresita dupa care copiii maghiarilor din Harghita si Covasna invata limba romana. Andy Hockley este un englez de 46 de ani care traieste de noua ani in Romania, la Miercurea Ciuc. A fost profesor de engleza in Anglia, apoi a pus pe picioare o companie, H&E Education and Management, care ofera consultanta si training educational la nivel international. In urma cu noua ani a cunoscut o romanca de etnie maghiara din Miercurea Ciuc si s-a casatorit cu ea. Are o fiica vitrega care este acum in clasa a VII-a si care se confrunta direct cu problema limbii romane si modul in care aceasta este predata copiilor care au crescut cu maghiara ca prima limba. "Problema - spune Andy Hockley - este ca limba romana nu le este predata copiilor maghiari asa cum este predata orice limba straina. Ei invata romana din manuale identice cu cele ale copiilor care au romana ca prima limba. Cu lecturi din Creanga, cu tot felul de cuvinte arhaice", anunta Adevarul.

SRI baga la apa un "personaj fabulos" demn de filmele cu agentul 007. Lunecos si abil, cotat cu o avere de cateva sute de milioane de euro, actionar la o companie cumparata de Yahoo, cu conturi in Elvetia, amenintat de vicepremier, urmarit de americani si Interpol si asociat cu FARC, expert in lupta corp la corp, fabulosul mafiot "Brendo" risca sa-si incheie cariera de lider de retea de trafic de cocaina in urma unor dovezi stranse cu ajutorul... SRI. DIICOT a cerut Tribunalului Capitalei arestarea a doi traficanti de cocaina, detinuti in Italia, pentru organizare de transporturi de ordinul sutelor de kilograme de droguri, pe relatia America de Sud - Europa de Vest, din reteaua lor facand parte columbieni, romani, bulgari si italieni, titreaza Mediafax.Politia Romana afirma ca aceasta retea avea legaturi directe cu membri FARC (The Revolutionary Armed Forces of Colombia), dar si cu membri din cadrul cartelelor columbiene, fiind cunoscuta ca una dintre cele mai active si ermetice retele de traficanti de droguri din Europa, cu membri extrem de violenti, care, sub coordonarea liderilor - inculpatii Banev Evelin Nikolov (48 de ani), zis "Brendo", si Radoslav Georgiev Atanasov (42 de ani) - a organizat transporturi de cocaina, de ordinul sutelor de kilograme, pe relatia America de Sud - Europa de Vest, informeaza Romania Libera.

O valoare politica uitata: solidaritatea colectiva. Fostii demnitari PDL se intreaba de ce au pierdut alegerile si isi ofera tot felul de raspunsuri care ocolesc mereu adevarul evident. Noul guvern a reluat promisiunea mai veche de a reduce drastic bugetul destinat locuintelor parlamentarilor din provincie. Conform unui obicei care dateaza de cel putin 20 ani, deputatii si senatorii locuiesc la hotel. Mai multe hoteluri de-a lungul anilor au gazduit parlamentari la preturi foarte ridicate, pentru ca nimeni nu a avut interesul sa negocieze. Recent, prim-ministrul Victor Ponta a reactualizat acest program de economii, anuntand o reducere a bugetului pentru cazare la aproape jumatate. In loc de 7000 de lei pe luna, costurile s-ar reduce la 4000, scrie Deutsche Welle.

Cum a primit Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, o comanda de 7 milioane de euro. In 2008, Oficiul de Cadastru Iasi cumpara o cladire-fantoma de la sirianul Michael Nseir. Dupa tranzactie, Nseir deschide un hypermarket construit de firma lui Relu Fenechiu. O ecuatie simpla: statul vinde in 2005 Moldoplast Iasi sirianului Michael Nseir pe un pret de nimic - 1 milion de euro banul jos si 3 milioane de euro preluarea unor datorii. ' La foarte scurt timp, sirianul - unul dintre cei mai bogati sirieni stabiliti in Romania, prieten la catarama cu cei mai importanti politicieni ieseni - vinde sediul administrativ al Moldoplast, o ruina, tot catre statul roman, anunta EVZ.

Ceausescu, impresionat de originea "sanatoasa" a sotilor Nixon: zarzavagiu si fiica de miner. Vizita lui Nixon in Romania din august 1970 a fost prima vizita a unui presedinte american intr-o tara comunista. Stenogramele convorbirilor strict secrete arata ca astepta importante servicii de la Ceausescu. Sute de mii de romani au iesit in strada ca sa-i aclame pe americanii atat de indelung asteptati. Vizita a fost socotita foarte importanta de ambele parti. Ceausescu a amanat din cauza ei congresul partidului. Iar Nixon, informandu-i pe politicienii americani despre calatoria la Bucuresti, insistase asupra renuntarii la "abordarea monolitica" a tarilor din lagarul comunist, conform documentelor citate de Mircea Raceanu (Istoria clauzei natiunii celei mai favorizate in relatiile romano-americane, Institutul National pentru Memoria Memoria Exilului Romanesc, Bucuresti, 2009). In viziunea presedintelui american, "o politica externa independenta" merita rasplatita. Avertisment usturator, perceput de Moscova ca atare, informeaza Adevarul.

Umbrarescu va primi 90 milioane euro pentru inca un segment din autostrada Timisoara - Lugoj. Firma Spedition UMB, detinuta de Dorinel Umbrarescu, a fost desemnata de catre Compania de Autostrazi castigatoare a licitatiei de construire a celui de-al doilea tronson al autostrazii Timisoara-Lugoj, dupa descalificarea firmei ce a avut cel mai bun pret, spaniolii de la Constructora San Jose. Potrivit surselor neoficiale din cadrul proiectului, asocierea spaniola Constructora San Jose/Sevicon Obras e Infraestructuras a fost descalificata din motive neprecizate inca de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Oferta acestor firme a prevazut un pret de 86,2 milioane euro, fara TVA, cu 2,8 milioane euro mai putin decat al doilea clasat, asocierea firmelor Spedition UMB/Tehnostrade, ambele detinute de unul din importantii regi romani ai asfaltului, Dorinel Umbrarescu. Criteriul de atribuire a acestui contract a fost pretul cel mai scazut. Folosirea acestui criteriu face ca acordarea contractului unor firme de pe locurile inferioare sa fie posibila doar daca ofertele primilor clasati sunt apreciate drept necorespunzatoare, scrie Romania Libera.