Interceptari. Puiu Popoviciu voia sa-i ia Palatul lui Gigi Becali. Fostul sef al DGIPI: "Nu vreau sef, nu mai pot sa f...t!". Omul de afaceri Puiu Popoviciu era intr-un razboi de durata cu Gigi Becali. Motivul: fi nantatorul Stelei l-a denuntat la Parchet, in 2006, atunci cand a pus mana pe aproximativ 224 de hectare de teren in nordul Capitalei. Prejudiciul: 1.000.000.000 de lei "Evenimentul zilei" dezvaluie detalii inedite din interceptarile DNA, in dosarul "Agronomie". In discutiile pe care le avea cu Cornel Serban, fostul sef al Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna (DGIPI) din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, si cu Petre Pitcovici, seful Diviziei Operatiuni din cadrul Directiei Generale Anticoruptie (DGA), omul de afaceri se interesa de situatia lui Gigi Becali. Tinta sa era sa puna mana pe palatul lui Gigi Becali de langa Guvernul Romaniei. "Este chelit rau, foarte fricos￯, explica Puiu Popoviciu intr-o discutie telefonica. Motivul: Gigi Becali s-ar fi imprumutat cu suma de patru milioane de euro, cu o dobanda de 8-9%, iar banii i-ar fi folosit in campania electorala pentru europarlamentare. Pentru aceasta suma a pus garantie palatul sau.

ActualitateFoto: Colaj foto

DW: Parteneriatul transatlantic: echilibristica pe buza prapastiei. Confruntat cu grave probleme interne, Barack Obama va fi tentat sa transfere in responsabilitatea UE numeroase chestiuni internationale pe durata celui de-al doilea mandat al sau de presedinte. Problema e ca nu se stie daca UE va fi la inaltimea asteptarilor. Va voi si va fi Uniunea Europeana capabila sa mentina prezenta ordine liberala in Europa intr-un moment in care Rusia intoarce spatele occidentului, Turcia a pierdut speranta de a mai fi admisa in UE iar periferia europeana este la pamant? A doua chestiune: Va reusi UE sa fie in afara Europei partenerul de nadejde al SUA intr-un moment in care Washington nu mai dispune nici de resurse si nu mai are nici chef s-o faca pe jandarmul mondial? Acestea doua sunt probabil marile intrebari care vor domina agenda europeana a presedintelui Barack Obama pe durata celui de-al doilea mandat la Casa Alba, scrie Deutsche Welle.

Serialul "Suleyman Magnificul", la testul istoricilor: "Cadanele nu purtau haine de inspiratie venetiana". Succesul telenovelei despre cel mai important sultan otoman ii face pe istorici sa explice ca intre viata personajului fictional si cel real exista diferente majore. "Suleyman Magnificul", serialul despre cel mai important sultan al Imperiului Otoman, a tulburat Turcia, Orientul Mijlociu si a devenit, in mai putin de un an, un fenomen in toata zona balcanica, inclusiv in Romania. Daca pariul cu publicul a fost castigat in doar cateva luni, actorii au devenit vedete regionale, hainele din serial remodeleaza tinutele tinerelor turcoaice, prezentarea romantata a glorioasei epoci a sultanului Soliman este sanctionata de istorici, de musulmanii conservatori si chiar de premierul Turciei. Unii gasesc revoltator faptul ca Soliman, musulman fiind, este prezentat mai mult in situatii bahice, scrie Adevarul.

MRU: Am vrut sa reformez RA-APPS si a aparut lista cu vita de Kobe. Miza scandalului: 200 de milioane de euro cat valoreaza imobilele de protocol. Fostul premier Mihai Razvan Ungureanu a sustinut, vineri seara, la Gandul, ca unul dintre motivele pentru care a devenit tinta politica a fost faptul ca a dorit sa restructureze RA-APPS, sugerand ca a fost chiar amenintat "sa lase lucrurile in pace". Miza, a spus el, aproape 200 de milioane de euro cat isi planificase statul sa obtina in urma licitatiilor pentru vanzarea imobilelor de protocol. Totul urma sa se intample in trei luni, lucru care a fost discutat in guvern si cu cei din SGG inca din luna februarie a anului trecut. "Au existat indemnuri prietenesti sa las lucrurile in pace. Unele au fost asa de prietenesti incat a trebuit sa sesizez organele in drept", a spus Ungureanu. El a precizat ca luna iunie era prevazuta restructurarea Regiei protocolului de stat, intr-un "departament marunt" din subordinea SGG.

Iohannis, lasat fara bani de targ dupa ce a criticat Guvernul. Fostul candidat al PSD si PNL la functia de premier al Romaniei, in 2008, primarul Sibiului, Klaus Iohannis, pare sa fi intrat in razboi cu fostii sai sustinatori. Coincidenta sau nu, dupa ce, la 8 ianuarie, Iohannis a criticat, alaturi de Emil Boc, decizia guvernului Ponta privind impozitele locale, Ministerul Turismului a taiat banii alocati pentru participarea Sibiului la Targul de Turism de la Viena. "Cu doua zile inainte de inceperea targului, ministerul i-a anuntat pe organizatori ca nu mai este dispus sa plateasca standul fiindca... nu-i bine", a declarat, ieri, Iohannis. "Organizatorii austrieci ne-au construit un stand simplu, pe banii lor, ca sa evite o situatie delicata", scrie EVZ.ro

DW: Saracii si oligarfii. Prea saraci pentru a fi bogati si prea bogati pentru a fi saraci - dilema clasei de mijloc din tari precum Romania. In 2012, releva unele studii, doar 10 la suta dintre romani puteau fi incadrati in clasa de mijloc. In primii ani de dupa evenimentele din 1989, clasa de mijloc, pilonul cel mai important al societatilor occidentale, a lipsit cu desavarsire in Romania. Situatiei oricum dificile i s-a adaugat si criza economica si financiara, care a dus la o scadere masiva a salariilor si a redus la jumatate numarul romanilor care faceau parte din si asa fragila clasa de mijloc. Insa o deteriorare a nivelului de trai a avut loc si in alte tari din sud-estul Europei. Din punct de vedere al veniturilor lunare, doar 10 la suta dintre sarbi si croati apartin paturii sociale de mijloc. Si mai putin imbucuratoare este situatia din Bulgaria, unde specialisti vorbesc despre o clasa de mijloc "invizibila". Cel mult 8 la suta dintre bulgari pot fi incadrati in definitia clasei de mijloc, releva investigatii sociologice recente, scrie Deutsche Welle.

Andronescu: liceele cu rata mica de promovare la BAC scapa de sanctiuni. Lista completa a celor mai slabe unitati. Desi tot mai putini elevi promoveaza BAC-ul, liceele cu rata de promovare mai mica de 15% nu vor mai fi sanctionate prin reducerea numarului de inscrieri in clasa a IX-a. Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, a dat un ordin in care nu mai sunt prevazute aceste sanctiuni pentru anul viitor. In metodologia pentru anul scolar 2012-2013 care determina cati elevi pot invata intr-o scoala sau intr-un liceu, la articolul 25 scrie: "Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011, vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa." In metodologia de anul viitor privind numarul de elevi din scoli, nu este prevazuta nici o sanctiune pentru liceele care au rata de promovare la BAC foarte mica. Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti, Marian Banu, a declarat pentru "Adevarul" ca daca s-ar fi aplicat sanctiunile, atunci elevii cu note foarte mici nu ar mai fi avut unde sa se duca la liceu.