Sursa "Medicul de garda": Fosta Securitate a acaparat piata medicamentelor. Dezvaluiri despre relatia importator-distribuitor- Ministerul Sanatatii, dar si despre devalizarea sistemului de sanatate de catre oamenii politici din fruntea ministerului si CNAS-ului. EVZ: Buna ziua si multumim pentru faptul ca ati acceptat sa vorbim despre modul in care sunt cheltuiti miliarde de euro in sistemul de sanatate anual. Va propun sa fie o discutie extrem de deschisa, intrucat vom pastra confidentialitatea sursei. Speram ca asa sa obtinem cat mai multe date reale. Dar mai ales vrem sa aflam cum sunt ocolite caile legale, mecanismele de control, despre cardasia care exista in sistem afectand milioane de oameni. Mai intai, as vrea sa facem o descriere a sistemului de sanatate din perspectiva sumelor care se cheltuie in fiecare an. Continuarea in EVZ.

Subiectele ZileiFoto: Colaj foto

Dan Voiculescu a fugit de dracu' si a dat de Completul 4. Cum poate el sa-si amane procesul pana se prescriu faptele. Dupa ce a evitat cat a putut Curtea Suprema de Justitie, Dan Voiculescu a nimerit cel mai dur complet al aceleiasi instante: Completul 4. Lista celor condamnati de acest complet contine nume de parlamentari si de ministri. Dan Voiculescu a anuntat ca astazi la ora 14 va depune juramantul in fata colegilor din Senat. Aceasta mutare a senatorului Dan Voiculescu nu il avantajeaza insa pe inculpatul Dan Voiculescu, informeaza Adevarul.

Mistretul de casa, afacerea de aur a taranilor. Animalele salbatice sunt crescute de sateni in libertate. Carnea lor este de doua ori mai scumpa decat a porcilor domestici, iar cheltuielile sunt la jumatate. Hunedoreanul Ioan Nasta, din Cucuis, se ocupa de mistreti de aproape sase ani. Omul e multumit ca nu trebuie sa le dea prea multa atentie. Ii lasa liberi prin padurea din jur si nu le duce grija: cuminti, se intorc seara acasa sau cand trebuie sa manance. ''Doar iarna, cand este mai frig, ii tin intr-un fel de tarc'', incearca sa ne convinga el. S-a ocupat de cand se stie de zootehnie in satul Cucuis, dar niciodata nu i-a iesit profit, relateaza EVZ.

Parlamentarii securizeaza mandatele deputatilor si senatorilor incompatibili. Cum a rezolvat Chiuariu "problema din legea ANI". O noua modificare propusa la statutul senatorilor si deputatilor vine sa-i puna la adapost parlamentarii declarati incompatibili de Agentia Nationala de Integritate(ANI). Potrivit unei modificari la legea statutului parlamentarilor, alesii ar putea ramane cu mandatul chiar daca sunt declarati incompatibili de ANI. In proiectul de statut era prevazut ca mandatul de parlamentar inceteaza, printre altele, "la data ramanerii definitive prin neatacare, a raportului ANI adoptat in conformitate cu procedurile legale, prin care se constata incompatibilitatea". Integral in Gandul.

Marea miza a revizuirii Constitutiei. Cate puteri se dau Presedintelui? Romania e o republica cu sistem semiprezidential, in care puterea executiva e impartita intre presedinte, ales direct de popor si Guvern, validat prin votul Parlamentului. Frictiunile din ultimii ani dintre presedinte si premier pe tema atributiilor fiecaruia dintre ei, nasc o intrebare justificata: ''Cate puteri formale i se dau presedintelui?", subliniaza Bogdan Dima, care continua: ''Aici regasim, in opinia mea, cea mai mare problema a arhitecturii constitutionale postcomuniste: avem un presedinte ales direct de catre popor, deci cu legitimitate izvorata direct din increderea majoritatii votantilor, dar cu prerogative formale reduse. Istoria postcomunista a raporturilor de putere la nivel central arata ca toti presedintii Romaniei au urmarit sa exercite mai multa influenta decat le permitea Constitutia in litera si spiritul ei. Totusi, au existat si situatii in care presedintii, indiferent de aprecierea pe care o aveau in randul opiniei publice si indiferent de legitimitatea lor populara directa nu au putut sa domine o majoritate parlamentara ostila sau care avea alte optiuni politice'', scrie Romania Libera.

DW: Merkiavellismul - un nou termen in vocabularul politic. Victoria Angelei Merkel la alegerile din toamna trece drept sigura. Nu numai analistii politici incearca sa desluseasca secretul puterii celeia care trece in ochii unora drept ''regina neincoronata a Europei''. Puterea ca si succesul schimba nu numai firea ci si fizionomia individului.Ca nimeni altii, politicienii sufera aceasta vizibila metamorfoza. Pe chipul si in atitudinea lor nu doar trecerea vremii ci si valurile puterii lasa urme. O reputata artista fotografa germana, Herlinde Koelbl, a avut inspirata idee sa urmareasca in timp aceasta metamorfoza, relateaza Deutsche Welle.