Marele targ Sova- Fenechiu: reclasificarea drumurilor. Multe drumuri vor fi reincadrate la un rang superior, pentru ca ministrul liberal al Transporturilor sa nu ramana cu bani mai putini, dupa ce a pierdut Autostrazile in favoarea ministrului Proiectelor de Infrastructura. Pentru ca Dan Sova (PSD), ministrul Proiectelor de Infrastructura de Interes national, i-a luat din "parohie" autostrazile, Relu Fenechiu (PNL), ministrul Transporturilor, a pierdut resurse financiare importante. Gaura din bugetul Transporturilor va fi acoperita printr-o manevra administrativa extrem de profitabila: schimbarea rangului drumurilor. Miza este de ordinul milioanelor de euro, deoarece asta inseamna, practic, cresterea semnificativa a standardelor de cost, in cazul reabilitarii acestora. Banii de reabilitare provin, in marea lor majoritate, din resurse bugetare interne, dar pot fi accesati si bani europeni, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Peste 10.000 de procese cu "Spiru Haret", castigate dupa scandalul diplomelor. Peste 10.000 de procese intentate Universitatii "Spiru Haret" (USH) de fosti studenti, care au absolvit in 2009 cursurile la distanta (ID) si cu frecventa redusa (FR), insa nu le-au fost eliberate diplomele de licenta, au fost castigate de acestia, potrivit Cabinetului de Avocatura Coltuc, citat de Mediafax. Absolventi din 2009 ai Universitatii "Spiru Haret", la formele de invatamant FR si ID, au inceput sa dea in judecata unitatea de invatamant pentru neeliberarea diplomelor de licenta in 2010, primul dosar de care s-a ocupat C.A. Coltuc fiind solutionat favorabil in 29 noiembrie 2012, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, avocatul Laura Scutarul, colaborator al cabinetului de avocatura din Bucuresti, scrie Romania Libera.

DW: Iarasi despre un partid nou. Sondajele de opinie ararta ca alegatorii din Romania acorda atentie discutiilor despre partidele noi, dar, paradoxal, prefera sa voteze asa cum s-au obisnuit. O parte a militantilor dreptei a cochetat in ultimii doi ani cu ideea unui partid nou. Sfarsitul anului si alegerile au consemnat un esec categoric, care nu a alungat insa cu totul speranta unei innoiri spectaculoase. Cu toate ca experienta Noii Republici (un avatar al "Albei ca Zapada") se afla proaspata sub ochii sai, deputatul european, Cristian Preda, se intreba recent daca nu ar fi bine sa apara un partid nou, care sa vorbeasca in numele celor nereprezentati, scrie Deutsche Welle.

Interviu cu Adrian Cioroianu: "Romanii nu au motive sa se rusineze de istoria lor". Decanul Facultatii de Istorie din Universitatea bucuresteana, Adrian Cioroianu, si televiziunea publica au lansat luni un DVD care prezinta cele mai importante momente din istoria nationala a ultimului secol. Romanii nu au motive sa se rusineze de istoria lor. Acesta e mesajul-cheie al documentarului "Un secol pentru Romania" lansat luni, 21 ianuarie in format DVD la Institutul Cultural Roman din Bucuresti, in prezenta presedintelui ICR, Andrei Marga, a istoricului Adrian Cioroianu, care a realizat scenariul si prezentarea documentarului, si a reprezentantilor televiziunii publice. Integral in Adevarul.

Exclusiv. Cu taxiul printre mormintele din Cimitirul Bellu. Anuntata cu surle si trambite, actiunea de transformare a cimitirului Bellu in muzeu, dupa modelul Pere Lachaise din Paris, a esuat lamentabil La inceput de an 2013 fotografiatul este interzis, cavourile faraonice se construiesc pe banda rulanta si taxiurile te pot calca, daca nu esti atent, chiar pe aleile dintre morminte. Principala obiectie a celor care si-au smuls parul din cap atunci cand regizorul Sergiu Nicolaescu a fost incinerat a fost aceea ca nu au unde sa-i puna o floare, sa-i aprinda o lumanare . Evenimentul Zilei a incercat sa vada care este situatia mormintelor din Bellu, acolo unde numerosi artisti, adevarat patrimoniu national, isi dorm somnul fara de sfarsit. In loc de flori proaspete am gasit, in mare masura, eternele coronite de brad si improvizatii de candele, injghebate din borcane de magiun si pet-uri de bere taiate pe jumatate.

Generatia "Crinului Alb". Dilema unei epoci: tarani sau muncitori? Dupa comica Republica de la Ploiesti si disputele virulente iscate in jurul implicarii de partea Germaniei in timpul Marelui Razboi, o noua falie s-a asezat peste destinele Romaniei, in Interbelic. Iesita din Primul Razboi Mondial cu reputatia onoranta cuvenita statului european care suferise printre cele mai insemnate pierderi omenesti intre tarile beligerante, dar si cu cel mai intins teritoriu administrat vreodata de politicienii de la Bucuresti, Romania parea sa fi intrat la inceputul anilor ¬20 in cea mai fericita zodie a existentei sale. Cultura politica incheiase insa profund slabita razboiul. Iar cea sociala, sensibil alterata de introducerea votului universal si a reformei agrare, informeaza Adevarul.

Scandalul continua la CSM: Consiliul ar putea ramane fara 4 judecatori. Vezi despre cine este vorba. Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) ar putea ramane fara patru judecatori: doi pentru ca au aparat indepenta Justitiei, dar au fost revocati de multe instante, si alti doi pentru ca sunt acuzati de conflict de interese. Actiunea de contestarea a alegerilor de la CSM a fost declasata chiar in sedinta de alegeri din 4 ianuarie, imediat dupa ce s-a aflat rezultatul votului pentru functia de presedinte. Cei mai vocali in a contesta alegerile au fost de trei judecatori - Horatiu Dumbrava, Adrian Neacsu si Alexandru Serban - sustinuti agresiv de ministrul Pivniceru, la care s-au adaugat alti patru membri ai Sectiei de judecatori din CSM, care au boicotat pana acum alegerea vicepresedintelui, pentru care isi depusesera candidatura judecatorii Alina Ghica si Cristi Danilet, desi sectia de judecatori hotarase ca nici un judecator sa nu-si depuna canidatura , conditie pentru ca , pe cale administrativa, sa fie inlaturat presedintele nou ales, scrie Romania Libera.