Consiliera Monei Pivniceru, legaturi cu Securitatea. Toate drumurile duc la Dan Voiculescu! Maria Cristina Manda, sfatuitoarea ministrului Justitiei, a fost, timp de 18 ani, partenera in cinci firme cu fostul ofi ter de Securitate, Alexandru Silviu Mohora. Acesta supraveghea si Vitrocim, intreprinderea de comert exterior unde a lucrat Dan Voiculescu. Potrivit informatiilor EVZ, consiliera ministrului Mona Pivniceru, Maria Cristina Manda, a inceput sa faca afaceri cu fostul ofiter de Securitate Alexandru Silviu Mohora inca din 1994. Pana la sfarsitul anului trecut, ei au fost parteneri in cinci firme. Mohora a fost seful de cabinet al generalului de Securi tate Emil Macri, cel care conducea Directia de Contrainformatii Economice, care supraveghea intreprinderile ce produceau bani pentru fosta Securitate. Sursele EVZ sustin ca ofiterul Alexandru Silviu Mohora s-a ocupat chiar de intreprinderea Vitrocim, unde si-a inceput activitatea Dan Voiculescu. Contactati de EVZ, Manda si Mohora nu au negat informatiile detinute de noi, insa au preferat sa nu comenteze.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum a schimbat Rocky fata unui sat din Banatul sarbesc. Il va pierde Timisoara pe Tarzan? In apropierea frontierei cu Romania, intr-un sat din Banatul sarbesc, exista o poveste fabuloasa, legata de o vedeta a Hollywoodului, care interpreta rolul unui mare sportiv. Placuta comemorativa de pe casa din carierul Freidorf, pe care statea scris "In acest loc s-a aflat casa in care s-a nascut la 2 iunie 1904 campionul olimpic la natatie, marele actor Johnny Weissmuller", a disparut. A ajuns de fapt in garajul unui profesor pensionar care s-a saturat sa mai fie deranjat de turistii care doreau sa afle povesti despre locul de bastina al starului de la Hollywood. Nimic surprinzator pana aici, intr-un oras care nu da doi bani pe trecutul sau. Johnny Weissmuller, personajul care l-a intruchipat pe Tarzan, omul cu cinci titluri mondiale la inot, a incetat sa mai existe pentru timisoreni, pentru ca de-a lungul anilor nimeni nu s-a gandit sa ii faca un bust, o statuie sau sa denumeasc un bazin de inot din oras. Cu atat mai putin sa profite din punt de vedere al marketingului, anunta Adevarul.

"Grija" statului pentru bolnavii incurabili: 94% dintre ei se sting in suferinta. Una dintre ramurile medicinei care se dezvolta cu viteza melcului in Romania este ingrijirea paliativa. Tara noastra nu numai ca inregistreaza cele mai multe cazuri de deces din Uniunea Europeana pentru unele boli cronice, dar isi lasa si o buna parte din cetateni sa moara in suferinta. Ingrijirea paliativa sau terapia impotriva durerii este o ramura a medicinei care s-a dezvoltat relativ recent in Europa, cu cativa zeci de ani in urma, iar scopul ei este sa amelioreze calitatea vietii pacientilor si familiilor acestora, care se confrunta cu o boala grea, de cele mai multe ori incurabila, printr-un tratament adecvat impotriva durerii si inlaturarea suferintei. De cele mai multe ori, aceasta ramura a medicinei intervine in momentul in care medicul oncolog se arata invins in fata pronosticului bolii. "In momentul in care miza nu mai este vindecarea pacientului, iar oncologul se retrage din viata pacientului, acesta ar trebui sa fie inlocuit discret de o echipa specializata in paliatie, al carui focus este calitatea vietii acestuia", explica dr. oncolog Oana Donea, specializata in ingrijiri paliative, informeaza Romania Libera.

DW: Imunitatea multilateral dezvoltata. Noul parlament si-a votat marti privilegiile de care trebuie sa se bucure alesii poporului in fata Justitiei, aducind modificari substantiale legii privind statutul deputatilor si senatorilor. Potrivit modificarilor aduse legii statutului parlamentarilor, solicitarea de retinere, arestare sau perchezitie a unui parlamentar "trebuie sa contina indicarea cazului prevazut de Codul de procedura penala si motivele concrete si temeinice, care justifica luarea masurii preventive sau dispunerea perchezitiei." Textul e destul de vag formulat astfel incit el sa permita comisiei juridice din camera respectiva sa solicite procurorilor probe din dosarul de urmarire penala care sa-i convinga pe parlamentari de "temeinicia" cererii de retinere. Aici se poate merge cu abuzul, altfel spus cu refuzul parlamentarilor de a da curs unei cereri de ridicare a imunitatii venite din partea ministrului justitiei pina-n pinzele albe, scrie Deutsche Welle.

Se intampla in Romania. Un politist de la Rutiera si-a oprit seful in trafic.A fost trimis la psiholog! In urma cu mai bine de un an, Evenimentul Zilei prezenta cazul dramatic al unui agent de la Politia Rutiera Cluj care l-a oprit in trafic pe adjunctul inspectorului sef al IPJ Cluj, comisarul sef Cristian Pintea, care nu acordase prioritate unui pieton ce traversa regulamentar pe zebra. La scurt timp, agentul Sergiu Todea a fost sanctionat disciplinar cu mustrare scrisa si a fost trimis la psiholog. Motivul: tulburari de comportament. Timp de sase luni i-a fost retras armamentul si a fost pus sa faca munca de birou. EVZ a obtinut, prin intermediul unei instante de judecata, filmul inregistrat de echipajul Politiei Rutiere, in care se poate observa un BMW seria 6, negru, care nu opreste la o trecere, desi un pieton se afla in traversarea strazii. Acum, agentul Sergiu Todea se lupta in justitie sa anuleze sanctiunile disciplinare despre care spune ca i se trag de la oprirea comisarului sef Pintea. "Pe banda a doua, cu viteza excesiva, s-a apropiat un autoturism marca BMW Seria 6 de culoare neagra, al carui sofer nu a schitat nici macar un gest de franare pentru a observa daca pe trecerea de pietoni se afla cineva. Asta, in conditiile in care o autoutilitara era oprita pentru a acorda prioritate de trecere unui pieton", descrie agentul Todea scena de la fata locului. Echipajul de Politie a plecat in urmarirea BMW-ului, fara ca politistii sa stie cu cine au de a face, anunta EVZ.

Dorin Florea (PDL): "Ca si Coposu, Traian Basescu a pus interesele nationale deasupra celor de partid". Prim-vicepresedintele PDL Dorin Florea l-a comparat, joi, pe seful statului cu liderul taranist Corneliu Coposu, aratand ca acesta, ca si Coposu a pus interesele nationale deasupra intereselor de partid. Liderul democrat-liberal apreciaza ca Traian Basescu poate fi mentor pentru oamenii politici, "avand o experienta uriasa, carisma si o atitudine nativa spre un mare politician". "La presedintele Basescu - ceea ce va pot spune cu toata deschiderea si fara niciun fel de rezerva - am observat ca, exact cum era si Corneliu Coposu, intr-adevar a stiut sa fie un om politic care a asezat interesele nationale mai presus de interesele de partid. Asta trebuie sa inteleaga astazi orice politician din Romania. Cum a spus si doamna Udrea, si-a aratat reale calitati de coleg, de partener politic, la fel administrativ, iar ministerial nu mai vorbesc, pentru ca se stie foarte clar ca a avut succes", a aratat Dorin Florea, informeaza Adevarul.

A fost generalul Bem erou sau calau? In istoriografia poloneza si in cea maghiara, Jozef Bem este prezentat drept un adevarat erou, insa cea romaneasca il prezinta in culori sumbre. Unul dintre cei mai controversati militari din secolul al XIX-lea a fost generalul Jozef Bem. Viata sa poate fi comparata cu cea a condottierilor din perioada Renasterii. Jozef Bem s-a nascut in Regatul Galitiei, parte a Imperiului Austriac. El a devenit sublocotenent in armata poloneza, apoi locotenent in armata franceza a lui Napoleon Bonaparte. A devenit mai tarziu profesor la o scoala militara a Regatului Poloniei, parte a Rusiei tariste. Apoi, s-a intors in Galitia, iar de acolo a ajuns in Franta. S-a amestecat in conflictele dinastice din Portugalia. Apoi a luat parte la Revolutia Austriaca si a devenit general al armatei revolutionare maghiare. Din 1849 s-a refugiat in Imperiul Otoman si s-a convertit la Islam. Moartea l-a gasit in postul de guvernator turc al provinciei siriene Alep. In istoriografia poloneza si in cea maghiara, Jozef Bem este prezentat drept erou. Istoricii romani il prezinta in culori mult mai sumbre, scrie Romania Libera.