DW: A "dopa" alegerile europene. Cuplarea alegerilor europene cu cele prezidentiale este mai curand nerecomandabila, in ciuda unor avantaje aparente. Comasarea alegerilor prezidentiale din 2014 cu cele europene a fost comentata in toate chipurile posibile. Graba presedintelui PNL, Crin Antonescu, de a declansa alegeri prezidentiale a parut stridenta si insuficient argumentata. Este adevarat ca presedintele in exercitiu a suferit o dramatica pierdere de incredere publica, dar cata vreme este in functiune nu poate fi inlocuit. Alegerea anticipata a unui nou presedinte nu ar face decat sa provoace o tensiune politica inutila. Doi presedinti, dintre care unul tocmai legitimat de votul popular, dar fara prerogative reale, si celalalt in declin, dar cu toate prerogativele constitutionale, doi presedinti, asadar, cu mesaje diferite, daca nu chiar contradictorii, ar risca sa transforme scena publica intr-o comedie ridicola, transmite Deutsche Welle.

Subiectele zileiFoto: Colaj foto

Flutur: "Disensiunile intre PSD si PNL sunt vizibile cu ochiul liber". PDL ii ademeneste pe liberalii nemultumiti. Gheorghe Flutur, secretarul general al PDL, sustine ca tensiunile din USL ar putea favoriza PDL. El a explicat ca principala misiune a PDL in acest moment este coagularea fortelor de dreapta si tocmai de aceea vor sta vigilenti pentru a-i inregimenta pe eventualii liberali care vor parasi partidul. "Suntem principalul partid de opozitie si va garantez ca o sa ne facem rolul de partid de opozitie. (...) De altfel comasarea alegerilor europarlamentare cu prezidentialele, grabirea, lor, daca ar putea le-ar face anul acesta pentru ca le e frica ca se vor eroda si disensiunile, scandalurile intre PSD si PNL sunt vizibile deja cu ochiul liber, despre prezidentiabil, despre cine e vioara I si vioara a II-a acolo... Noi, PDL, avem acum o singura tinta: consolidarea ca partid de centru-dreapta si polarizarea tuturor fortelor langa noi, sa ne facem rolul de principal partid de opozitie, sa fim o voce puternica in Parlamentul Romaniei. (...) Eu sunt convins ca cei 70%, aproape, cat au cei din USL, e mai putin decat 51% uneori. Pentru ca se creaza propria opozitie in aceasta alianta mare si imploziile sunt inevitabile'', a explicat Gheorghe Flutur, informeaza Adevarul.

Lista celor 10 procurori pe care Traian Basescu i-ar accepta in fruntea DNA si a Parchetului General. Ministrul Justitiei, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) si presedintele trebuie sa aleaga din nou doi procurori care ca conduca Parchetul General si DNA. Presedintele Traian Basescu a realizat portretul robot al viitorului sef al Parchetului General si DNA: "sa fi anchetat dosare grele si sa fie respectat in sistem". Mona Pivniceru are insa o alta descriere pentru procuror: "summum de calitati morale si atitudinale". Pana acum, niciun procuror nu si-a anuntat intentia de a candida pentru cele doua functii-cheie din Justitie. gandul va prezinta o scurta lista cu procurorii care au investigat "dosarele grele" din ultimii ani. Ministerul Justitiei a anuntat ca va relua procedura de selectie pentru sefia Parchetului General si a DNA. Presedintele Basescu a respins nominalizarile lui Ioan Irimie si Tiberiu Nitu pentru functiile de procuror-sef DNA si procuror general. Presedintele a cerut ca procedura sa fie modificata. Ministerul Justitiei nu a precizat cum exact va proceda in selectarea celor doi procurori.

DW: 27 ianuarie - sfarsitul ororilor de la Auschwitz. Evreii, sinti, roma si alte grupuri au fost tinte vii ale nazistilor, iar Auschwitz a devenit sinonimul mortii. Pe 27 ianuarie 1945, Armata Rosie a eliberat lagarul in care au pierit peste un milion de oameni. Fanfara militara. In Germania anului 1945, oricine recunostea sunetul care insotea parada saptamanala. Pe un ton de propaganda se anunta, ca si cum ar fi un succes nu o actiune a ariergarzii, ca rusii au pornit la atac: "Aici, pe tot frontul de Est, intre Marea Baltica si Carpati, aici, in zorii zilei de 13 ianuarie, sovieticii au inceput cea mai mare ofensiva a lor de pana acum. Frontul arde pe o distanta de 1000 de kilometri." Cu fiecare bucata de pamant pe care Armata Rosie inainta, eliberarea supravietuitorilor din lagarul de la Auschwitz era mai aproape. Dar a durat doua saptamani grele pana cand dorinta lor de a-si recapata libertatea a devenit realitate. In sfarsit, in dupa-amiaza zilei de 27 ianuarie 1945 - era intr-o sambata - trupele sovietice au ajuns la Auschwitz. Fortele germane au incercat sa le tina piept. 231 de soldati rusi au pierit in luptele pentru eliberarea lagarului. Cei 7500 de detinuti salvati pareau mai mult morti decat vii, scrie Deutsche Welle.

Jaf de milioane de euro cu Insula Mare a Brailei. Statul roman pierde zeci de milioane de euro din cauza modului pagubos in care Agentia Domeniului Statului a incheiat noul contract de concesiune a terenului agricol. Redeventa anuala pentru unul dintre cele mai fertile trenuri din Romania este, in momentul de fata, de doar 607 kilograme de grau la hectar. Noul contract de concesiune a celor peste 56.000 de hectare de teren agricol din Insula Mare a Brailei, care a fost incheiat in august 2012, contine clauze prin care statul roman este pagubit cu zeci de milioane de euro. Cea mai defavorabila clauza contractuala se refera la redeventa pe care firma care a primit terenul urmeaza s-o plateasca. Aceasta este cu 40% mai mica decat cea de pe piata libera. 15,8 milioane de euro n-au mai fost incasati la bugetul statului pentru ca parafarea contractului de concesiune s-a amanat cu doi ani, perioada in care Administratia Domeniului Statului (ADS) n-a incasat redeventa, care este mai mica decat in privat, noteaza EVZ.

Tariceanu: "Cand eram premier i-am propus lui Antonescu doua portofolii de ministru. Imi e jena sa spun ca el m-a marginalizat". Aflat in plin conflict cu liderul PNL Crin Antonescu, fostul premier Calin Popescu Tariceanu a explicat care este motivul pentru care el nu ocupa nicio functie, asta desi partidul este la guvernare. Tariceanu sustine ca nu i s-a propus nicio astfel de functie cu toate ca el si-a aratat disponibilitatea dupa alegeri. Calin Popescu Tariceanu a explicat ca, in conformitate cu Statutul PNL, el este in conducerea partidului, dar fara a avea drept de vot. Acest statut de membru ii este conferit de calitatea sa de fost presedinte al PNL. In acest context, Tariceanu a amintit de relatia sa cu actualul presedinte Crin Antonescu, pe vremea cand el era premier si lider al PNL. "Eu lui Antonescu i-am propus doua portofolii cand eram prim-ministru: Ministerul Educatiei si Ministerul de Externe. A refuzat asa ca nu am mai insistat", scrie Adevarul.

Batalie dura pentru controlul celei mai importante filiale a PSD: cei trei care vor sefia organizatiei Bucuresti. Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, primarul Sectorului 5, Marian Vanghelie, si edilul Sectorului 3, Robert Negoita, sunt principalii candidati pentru sefia organizatiei PSD Bucuresti, sustin surse din partid. Toate filialele din tara au obligatia ca inaintea Congresului din 20 aprilie sa isi aleaga noua conducere. In PSD Bucuresti alegerile vor fi programate pentru luna martie. "Un cuvant greu de spus in stabilirea castigatorului alegerilor din Bucuresti il va avea Victor Ponta", au declarat pentru gandul social-democratii bucuresteni. Andronescu indeplineste in acest moment functia de presedinte interimar la PSD Bucuresti, ea ocupand scaunul de pe care a fost debarcat Marian Vanghelie.

Furtuna in PNL. Tariceanu, acuzat ca a primit mita de la PDL . Propunerea fostului premier ca desemnarea candidatului liberalilor la presedintie sa se faca prin vot i-ar putea aduce excluderea din partid. Atmosfera tensionata in Partidul National Liberal dupa ce fostul premier Calin Popescu Tariceanu a propus ca desemnarea candidatului la preᅡsedintie din partea acestui partid sa se faca printr-un scrutin intern. Ideea a fost aspru criticata de liderul PNL, Crin Antonescu, care si-a exprimat dorinᅡta de a candida pentru functia de sef al statului inca de acum un an. Un atac dur a venit si din partea noului liberal Gigi Becali, care l-a acuzat pe Tariceanu ca face jocurile lui Traian Basescu pentru ca este santajat cu un dosar penal. Unele voci au cerut chiar excluderea fostului prim-ministru din PNL, informeaza Romania Libera.