Cine este industriasul roman care sparge gheata in America Latina. Valer Blidar, proprietarul Astra Vagoane Calatori Arad, are un contract de 100 de milioane de euro cu Brazilia si este in discutii cu autoritatile din trei state din America Latina pentru a deschide linii de asamblare acolo. Omul de afaceri a fost dat exemplu de presedintele Basescu la sosirea din America de Sud. La sosirea din deplasarea in America Latina, presedintele Traian Basescu a declarat ca acum este momentul pentru industriile romanesti care nu isi gasesc piata in Romania sa iasa pe pietele externe, iar o tara ca Peru poate fi o astfel de piata. El a dat ca exemplu industria de material rulant, cu fabrica de vagoane Astra de la Arad, controlata de omul de afaceri Valer Blidar, care ar putea sa deschida, in cooperare cu firme din Peru, o linie de asamblare a componentelor produse in Romania, scrie Adevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Buget 2013: bani pentru biserici si o spaga electorala. In vremuri de austeritate, USL a gasit fonduri pentru lacasurile de cult si studiul de fezabilitate pentru centura Slatinei, unde vor fi alegeri. Parlamentarii nu au gasit bani nici pentru puscarii, nici pentru Administratia Prezidentiala, dar au reusit sa ofere cateva milioane pentru Culte si pentru un studiu de fezabilitate. Fenomenul este comun tuturor legislaturilor: de obicei, banii pentru Culte sunt de fapt destinati unor biserici aflate in curs de constructie, in colegiile unor parlamentari care isi ofera, la schimb, votul la buget. Opozitia a fost de acord cu majorarea, cu 5 milioane de lei, a bugetului alocat Cultelor - departament aflat in subordinea Secretariatului General al Guvernului, anunta EVZ.

Proteste in Bucuresti si Cluj, din cauza Legii Medierii. Vezi ce i-a nemultumit pe activisti. Activistele pentru drepturile femeilor protesteaza, vineri, impotriva Legii Medierii, care prevede ca orice persoana care vrea sa depuna o plangere este obligata sa treaca intai pe o sedinta de informare privind medierea. Activistele cer scoaterea violului din lista actiunilor asupra carora se poate efectua o sedinta de informare privind medierea, in conditiile in care sedinta obligatorie se aplica atat in cazurile de drept civil, cat si in cazurile de drept penal (mai putin in cazul crimelor). Sase organizatii pentru drepturile femeilor (Centrul FILIA, Asociatia FRONT, Societatea de Analize Feministe AnA, Centrul Partneriat pentru Egalitate, asociatia Transcena si Grupul de Interventi Feministe), au organizat un protest care va avea loc vineri, in Capitala, la care si-au anuntat prezenta, pe Facebook, peste 800 persoane. De asemenea, si la Cluj, un grup civic, "Tinerii Maniosi", a anuntat ca va organiza vineri proteste pentru ca violul sa intre pe lista faptelor care nu trebuie sa fie mediate, informeaza Romania Libera.

DW: Privilegiul si povara ministrului de Justitie. Ministrul Justitiei pare complet inhibat : este greu de crezut ca nu cunoaste sistemul, dar, prins intre fronturi, nu mai indrazneste sa exprime nicio opinie personala. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, face dovada unei pasivitati nepotrivite. Spiritul legii pe care USL o apara cu multa energie impotriva diferitelor sugestii ale presedintelui ii pretinde de fapt contrariul. Sa explicam. Nimeni, nici raportul Comisiei Europene, nu i-au reprosat ministrului in functie intentii rele sau acte discretionare. Ministrul a aplicat procedurile, le-a dus la bun sfarsit si, odata ce candidatii ei au fost respinsi, s-a aratat dispusa sa reia procedura de la capat, de asta data cu presa de fata, scrie Deutsche Welle.

Coreea de Nord a instituit legea martiala. Liderul de la Phenian cere soldatilor sa fie pregatiti de razboi. Coreea de Nord a instituit legea martiala, iar liderul de la Phenian, Kim Jong-un, le-a spus soldatilor "sa fie pregatiti pentru razboi", informeaza presa sud-coreeana. Oficialii nord-coreeni responsabili cu apararea si securitatea nationala s-au intrunit de urgenta sambata. In cadrul intalnirii Kim Jong-un a dat mai multe ordine, printre care si inceperea pregatirilor pentru un nou test nuclear, informeaza cotidianul sud-coreean "Joongang" citat de "The Business Insider". Cel de-al treilea test nuclear al Coreei de Nord a fost anuntat la inceputul acestei saptamani, iar analistii au presupus ca acesta va avea loc pe 16 februarie, ziua de nastere a fostului lider nord-coreean, Kim Jong-il. De asemenea, o alta data prefigurata pentru testul nuclear a fost 25 februarie, fiindca atunci un nou guvern va prelua puterea in Coreea de Sud, anunta Adevarul.

Ministrul Agriculturii nu e impresionat de jaful din Insula Mare a Brailei. Daniel Constantin continua sa considere normal nivelul redeventei pe care o incasea za din contractul de concesiune a Insulei Mari a Brailei, dupa cum a reiesit dintr-o replica oferita de acesta Evenimentului zilei. Evenimentul zilei a prezentat in exclusivitate, zilele trecute, "tunul" de 15,8 de milioane de euro pe care Constantin Dulute, patronul Agricost, firma care a concesionat terenul din Insula Mare a Brailei, l-a dat statului. Chiar si dupa semnarea contractului, in august 2012, achita o redeventa minima care adanceste pierderile pentru stat. Zilele trecute, Daniel Constantin, ministrul Agriculturii, a oferit Evenimentului Zilei o replica, prin care nu a facut insa decat sa confirme datele prezentate de ziar. Cu toate acestea el a declarat: "Daca ati citit in Evenimentul zilei ati fost oarecum dezinformati". Ulterior, acesta a vorbit insa despre faptul ca Agricost, firma care a concesionat in 2012 Insula Mare a Brailei, a evitat timp de mai multi ani semnarea contractului de concesiune pentru a pagubi statul. Or, acelasi lucru fusese sustinut si de reporterul EVZ.

Cum a murit generalul Dragalina. Nascut intr-o familie de graniceri romani din Caransebes si format in armata austro-ungara, el a demisionat, a trecut Carpatii si a devenit erou al armatei romane. O figura aparte in istoria militara a romanilor este generalul Ioan Dragalina. Acesta a fost unul dintre cei mai competenti si, totodata, unul dintre cei mai cinstiti comandanti militari, intr-o perioada in care era un lucru obisnuit ca ofiterii superiori, mai ales generalii, sa faca avere din "comisioanele" incasate de la furnizorii armatei. Cariera lui Ioan Dragalina a fost una mai putin obisnuita pentru vremea sa. Viitorul general roman s-a nascut in Banat, in orasul Caransebes, o localitate cu vechi traditii militare. Tatal sau, Alexandru Dragalina, fusese ofiter al armatei austriece in cadrul regimentului graniceresc romanesc din Banat, scrie Romania Libera.

Ceausescu, intre CAER si Piata Comuna. Pentru a finanta ambitiosul program industrial al Romaniei, Nicolae Ceausescu a incercat sa obtina facilitati comerciale atat in interiorul CAER, cat si in Piata Comuna vest-europeana. La Congresul al X-lea al PCR (august 1969), Nicolae Ceausescu a prezentat un program economic ambitios, care prevedea investitii masive pentru dezvoltarea industriei si tehnologizarea agriculturii. Deoarece cresterea economica trebuia finantata din credite externe, Ceausescu a cautat sa intensifice exporturile, in vederea sporirii veniturilor in valuta. Secretarul general al PCR a trebuit sa regandeasca strategia economica a tarii. Politica de disidenta in cadrul CAER nu mai era rentabila. Obtinuse ani de zile capital politic in Occident datorita opozitiei fata de Uniunea Sovietica, insa de acum avea nevoie de piata CAER. In paralel, trebuiau extinse acordurile de schimb cu statele capitaliste, anunta Adevarul.