Mafia drumurilor. Costel Casuneanu: 1,37 milioane de euro pe kilometru. Firma omului de afaceri este abonata la contractele CNADNR-ului, atat pentru reabilitare cat si deszapezire. Muncitorii au lucrat pe mai multe drumuri nationale pe care gropile nu au intarziat sa apara. Controlata de omul de afaceri Costel Casuneanu, firma Pa&Co International a incasat, din 2007 si pana in prezent, nu mai putin de 137,7 milioane de euro, potrivit registrelor de plati ale Companiei nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR). Banii au fost platiti pentru reabilitarea drumului national DN1H Zalau-Rastoci, pentru construirea Autostrazii Bucuresti-Brasov, tronson Moara Vlasiei-Ploiesti, Centura Ploiesti-Vest si, culmea, sub forma de penalitati aplicate CNADNR, pentru ca nu ar fi achitat la timp facturile trimise de firma omului de afaceri. O mica parte din aceasta suma a fost platita si pentru deszapezire, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cine umfla scandalul steagului secuiesc. Disputa dintre Budapesta si Bucuresti si-a mai consumat un episod, alimentat de declaratiile belicoase ale politicienilor. Propunerea secretarului de stat al Ministerului de Externe maghiar, Nemeth Zsolt, ca primarii din Ungaria sa arboreze steagul Tinutului Secuiesc a fost catalogata de premierul Victor Ponta drept "obraznicie". Astfel, disputa pe steagul secuiesc s-a reactivat dupa ce, in noiembrie 2012, instanta a decis ca este legala utilizarea unui astfel de drapel in Covasna. Pe 18 ianuarie, presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, le-a cerut primarilor din zona municipiilor Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc sa arboreze pe fatada primariilor drapelul secuiesc. "Am cerut acest lucru pentru ca angajamentul fata de Tinutul Secuiesc este in inima noastra", a explicat Tamas Sandor, anunta Adevarul.

Diplome false de la Universitatea Vasile Goldis. Perchezitii in mai multe judete. Procurorii si ofiterii Directiei Generale Anticoruptie (DGA) au descins miercuri, la Universitatea de Vest "Vasile Goldis" si la filialele acesteia din opt judete, intr-un dosar privind eliberarea unor diplome false, au declarat surse judiciare. "Procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, impreuna cu ofiteri ai Directiei Generale Anticoruptie si cu sprijinul Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei Romane, efectueaza in prezent mai multe perchezitii la domiciliul unor persoane, precum si la sediile unor institutii de invatamant superior, locatii aflate pe raza a 8 judete (Arad, Bihor, Bistrita Nasaud, Hunedoara, Baia Mare, Satu Mare, Salaj si Gorj)", informeaza printr-un comunicat, Ministerul Public, informeaza Romania Libera.

DW: Diferenta dintre plagiate. Exista oare vreo diferenta intre plagiatul comis de Victor Ponta si cel de care este acuzata Annette Schavan, ministrul federal al educatiei, careia Universitatea din Dusseldorf tocmai i-a revocat titlul de doctor? Exista. Ba chiar mai multe. Dar nu ele sunt esentiale. Esentiala este credibilitatea omului politic cu functii de raspundere intr-un stat de drept. Spre deosebire de cazul flagrant al plagiatorului Ponta, care a copiat prin copy-paste un calup imens de aproximativ o treime din teza sa de doctorat, furtul comis de Schavan prin citari incorecte e ceva mai putin evident si mai complex. Delictul, daca delict a fost, e pe muchie de cutit. E atat de complex, incat a fost nevoie de aproape un an pana sa se ajunga sa se ia o decizie. Care va deveni definitiva abia dupa ce justitia isi va fi adoptat propriul verdict privind contestatia depusa de politician, scrie Deutsche Welle.

Baronii USL, in batalia regionalizarii. Proiectul de regionalizare a Romaniei propus de USL va declansa o competitie acerba intre liderii politici locali. Miza o reprezinta banii, atributiile viitoarelor regiuni si, mai ales, stabilirea centrelor de putere. Regionalizarea gandita de USL ar putea duce la opt regiuni de dezvoltare, conform unui proiect aflat in discutie in cadrul aliantei guvernamentale. Este de asteptat ca proiectul sa provoace discutii aprinse asupra a cel putin trei aspecte. Fiecare regiune de dezvoltare va fi condusa de un presedinte regional, ales prin vot si asistat de un consiliu regional. Asta din 2016. Deocamdata, in 2014, interimatul va fi asigurat de un presedinte ales dintre presedintii de CJ-uri, primari si consilierii judeteni si votat de acestia, anunta EVZ.

Transilvania de peste Atlantic. Povestea celei de-a 14 colonii americane. In secolul al XVIII-lea a existat, timp de 18 luni, o colonie in Statele Unite ale Americii care a purtat numele de Transylvania. Desi nu a fost recunoscuta de Congres si nu a existat ca stat, totusi ea nu a disparut. In 2013 exista in SUA un comitat Transylvania (parte a statului Carolina de Nord), o universitate cu acest nume si, an de an, povestea coloniei este rememorata sub forma unei scenete. Care este diferenta intre Transilvania si Transylvania? In afara de faptul ca un cuvant este scris in romana, iar celalalt in engleza si ca traduse inseamna acelasi lucru: "tara de peste paduri", informeaza Adevarul.

Drona, arma "autoapararii"? O nota secreta justifica asasinarea americanilor care reprezinta o amenintare. Documentul publicat de NBC News, pe care presedintele Barack Obama a refuzat sa il faca public, este elaborat de Ministerul Justitiei si pe cele 16 pagini sunt dezvoltate argumente juridice menite sa dea o baza legala executiilor tintite cu drone, cum a fost cazul la 30 septembrie in Yemen, cand o drona l-a vizat pe Anouar Al-Aulaqi, imam radical, cetatean al Statelor Unite si al Yemenului, care era responsabilul aripii yemenite a Al Qaeda, considerat drept instigatorul mai multor asasinate. Totul coincide cu audierea, joi, in Senat, a lui John Brennan, ordonatorul politicii antiteroriste a lui Barack Obama si care urmeaza a fi confirmat ca noul sef al CIA. Documentul intitulat "Legalitatea unei operatiuni mortale vizand un cetatean american, inalt responsabil al (retelei) Al Qaeda sau a uneia dintre filialele ei" furnizeaza o definitie extensiva a "dreptului de autoaparare" de care Brennan se prevaleaza public, scrie Romania Libera.