Sorin Oprescu, selectie trucata pentru sediul Primariei. Primarul general s-a dat de gol: stia dinainte ce firma va castiga concursul pentru noul sediu, unde chiria e de 2,7 milioane de euro pe an Minciuna edilului-sef al Capitalei a fost bine regizata. In 2008, el a anuntat ca va muta muta Primaria Generala din cladirea situata pe bulevardul Regina Elisabeta, vechiul sediu urmand a intra in renovare. Mai multi consilieri generali au dezvaluit, pentru EVZ, ca nu au fost informati niciodata cum s-a ales sediul si ce firme au participat la selectie. Reporterii EVZ au vrut sa afle cum si cand s-a organizat procedura de selectie in urma careia s-a ales cladirea cu 14 etaje, situata pe Splaiul Independentei, unde Municipalitatea sta acum cu chirie substantiala. O sedere care pare sa se permanentizeze suspect, de vreme ce, la vechiul sediu, lucrarile merg cu viteza melcului.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Aspiratiile maghiarilor la autonomie, o problema istorica. Oameni de cultura, politologi si lideri de opinie din Ungaria au propagat de-a lungul timpului, in tara si in strainatate, ideea autonomiei maghiare in Transilvania. Reactiile din ultimele zile nu reprezinta, asadar, o surpriza, atitudinea Ungariei vizavi de acest subiect fiind cunoscuta inca din timpul regimului Ceausescu. Bela Pomogats scria in toamna lui 1997, in revista "The Hungarian Quarterly", despre autonomia maghiara in Transilvania." Ideea autonomiei a devenit o parte organica din politica Ungariei in Transilvania. In 1918, Oszkar Jaszi, ministru in Guvernul Karoly, a definit statul maghiar ca pe un sistem de natiuni autonome iar liderii Partidului National Roman cu care negocia au promis autonomie pentru maghiarii din Transilvania", arata el. Integral in Adevarul.

Cum ne-au descoperit americanii: "Romanii se spala doar atunci cand cad accidental in rau". Pana la sfarsitul perioadei interbelice, Romania avea o imagine foarte proasta in presa si cartile din SUA. Acest lucru a determinat autoritatile sa aloce sume importante de bani pentru a face propaganda in presa de peste Ocean. Romania se afla intr-o perioada in care se vorbeste aproape zilnic despre felul in care suntem vazuti in Occident. Complexele de inferioritate ale romanilor au insa radacini vechi, inca de pe vremea in care presa americana descoperea ca pe glob exista o tara numita Romania. Si atunci, la fel ca in prezent, autoritatile gandeau strategii, care acum ni s-ar parea profund imorale, pentru a spala imaginea tarii noastre. Calatorii americani au inceput sa viziteze tarile romane in a doua jumatate a secolului al XIX-lea. Documentele istorice arata ca, in anul 1859, Statele Unite ale Americii si-au deschis consulat in Romania, iar de atunci numarul turistilor americani a inceput sa creasca, informeaza Romania Libera.

DW: Summit cu placinta bugetara pe masa. Greu de crezut ca liderii europeni vor gasi de aceasta data solutia optima pentru un menage a 27 fericit. Cum se intampla deseori, cearta de la bani incepe - banii Uniunii pentru perioada 2014 - 2020. Asteptarile sunt mari. Sefii de state si de guverne au avut la dispozitie cam trei luni si o scurta vacanta de iarna pentru a depasi divergentele lasate in urma la summitul esuat din noiembrie 2012. Viitorul buget septenal generase, la vremea respectiva, o cearta la scena deschisa. Presedintele Comisiei Europene reprosa guvernelor nationale mesajul negativ pe care, prin amanari, il transmit, intr-o perioada si asa marcata de fragilitate economica si criza financiara, scrie Deutsche Welle.

Patru ani fara Marian Cozma. Fostul mare handbalist roman a fost ucis pe 8 februarie 2009, in fata unui local din orasul maghiar Veszprem, iar principalii suspecti ai omorului sunt ori disparuti, ori dupa gratii. El va fi comemorat maine in urbea din Ungaria, cu ocazia meciului dintre MKB si HCM Constanta, din Liga Campionilor Avea doar 26 de ani atunci cand a fost omorat cu sange rece de o banda de romi pe o straduta din Veszprem, un micut oras aflat la Nord de Lacul Balaton, dupa un conflict izbucnit intr-un local din centrul urbei, "Patriota". Marian Cozma juca de trei ani la MKB Veszprem si era unul dintre cei mai iubiti handbalisti ai formatiei maghiare. Vestea mortii sale a socat la vremea respectiva intreaga lume. La un an de la tragedie, ungurii au ridicat un monument, chiar in fata Salii Sporturilor din Veszprem, pe soclul caruia se afla bustul lui Marian. Opera de arta ii apartine sculptorului maghiar Mihaly Gabor. Suporterii echipei locale se reculeg, depun flori si aprind lumanari la statuia romanului inainte si dupa fiecare meci al favoritilor, anunta EVZ.

Ceausescu, "nasul" centralei nucleare de la Cernavoda. Dupa negocieri dure cu sovieticii si firmele capitaliste, Ceausescu a decis sa construiasca centrala nuclear-electrica a Romaniei impreuna cu firma "Atomic Energy of Canada Limited". A fost aleasa localitatea Cernavoda din cauza deficitului energetic al Dobrogei. Comitetul de Stat pentru Energie Nucleara a contactat firmele occidentale producatoare de centrale nucleare in paralel cu negocieri similare la Moscova. Centrale vestice, care functionau cu uraniu natural si apa grea, erau mai avantajoase deoarece consumau cu 50% mai putin combustibil radioactiv si aveau o durata de functionare mai indelungata decat cele sovietice pe baza de uraniu imbogatit si apa normala. Fiind construite in colaborare cu intreprinderi din lumea capitalista, se limita si imixtiunea sovietica in programul nuclear romanesc, informeaza Adevarul.

Tarile in care ajung armele facute in Romania. Cazul bucuresteanului Aurel Fratila, acuzat de trafic de armament, a readus in atentia publica industria de aparare. Care mai este situatia in acest domeniu? Ce fabrici de arme si munitii mai functioneaza in Romania? Unde isi vand ele produsele si cu ce probleme se confrunta? Sunt cateva intrebari la care Capital a cautat raspunsuri Inainte de 1990, Romania era una dintre marile furnizoare de armament din lume, volumul exporturilor depasind 1 miliard de dolari anual. Dupa 1990 si, mai ales, dupa desfiintarea serviciului militar obligatoriu si restructurarea armatei, industria de arme si munitii a suferit, la randul ei, o restructurare masiva. Mai exact, o destructurare: o mare parte a capacitatii de productie au fost fie inchise, fie reprofilate pe productia civila. Ca urmare, productia de aparare a scazut in ultimii 23 de ani de circa zece ori. Numarul de salariati s-a redus de la peste 220.000 la circa 8.000. O serie de societati sunt in stadiul de avarie, la limita functionarii, scrie Capital.

Directorul Oltchim a demisionat, la presiunea angajatilor combinatului. Directorul Oltchim, Mihai Balan, a demisionat din functie joi, dupa ce angajatii s-au aratat nemultumiti de felul in care conduce combinatul. Demisia lui Balan survine dupa doua zile de proteste ale angajatilor Oltchim. De altfel, fostul director a spus de mai multe ori ca intentioneaza sa demisioneze, intrucat guvernantii nu si-au respectat promisiunile facute celor de la Oltchim in octombrie, atunci cand a preluat conducerea combinatului. Mihai Balan a demisionat in ziua cand era programata o sedinta foarte importanta la care conducerea Oltchim urma sa negocieze cu CET Govora furnizarea suplimentara a 42 de megawatti pe ora, necesari deschiderii si functionarii unei instalatii a combinatului. Din cauza datoriilor, Oltchim primeste energie electrica de la furnizori la limita de avarie. Mihai Balan a devenit director la Oltchim pe 2 octombrie 2012, inainte fiind directorul CET Govora, anunta Romania Libera.