Razboiul gazelor de sist: "Spiritul civic" de la Barlad si rolul Moscovei. Peste 8.000 de persoane din mai multe judete ale tarii, intre care preoti, dar si oameni politici, au protestat, miercuri dupa-amiaza, la Barlad, fata de explorarea si exploatarea gazelor de sist in Romania, mitingul de protest incheindu- se cu un mars pe strazile municipiului", a relatat, in urma cu doua zile, Mediafax. Tot acum doua zile, "Vocea Rusiei", postul de radio guvernamental rusesc in limba romana, lansa un avertisment voalat catre Romania: "Sofia a fost prima randunica a primaverii europene, ramane de vazut cand vor inflori ghioceii de la Bucuresti. "La nici 48 de ore, ghioceii nu au inflorit la Bucuresti, ci undeva mai la Est, mai aproape de Maica Rusie, la Barlad. Se poate face o legatura intre "spiritul civic" al barladenilor, revoltele din Bulgaria, care au dus la caderea guvernului condus de Boris Borisov si interesele rusesti? Integral in EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Claudiu Saftoiu, santaj esuat la adresa Consiliului de Administratie al TVR. Presedintele televiziunii publice, Claudiu Saftoiu, a incercat din nou sa treaca prin Consiliul de Administratie al TVR controversatul contract cu firma germana Prorom, recurgand la o forma voalata de santaj. Nici de data aceasta, membrii Consiliului nu au vrut sa valideze documentul. Consiliul de Administratie al TVR a respins, ieri, in bloc, o noua tentativa a sefului televiziunii publice, Claudiu Saftoiu, de a valida contractul cu firma germana de distributie Prorom. Membrii CA sustin ca Saftoiu a incercat sa-i santajeze. In referatul prezentat Consiliului el a aratat ca, in cazul in care contractul va fi aprobat, acesta va fi renegociat, seful TVR recunoscand, practic, ca suma de 3,7 milioane de euro, pentru achizitionarea a 170 de filme si seriale de la Prorom, este umflata artificial. Potrivit surselor, Claudiu Saftoiu s-a aratat extrem de nervos si a incercat sa faca presiuni, anunta Adevarul.

Interviu cu Laszlo Borbely, vicepresedinte al UDMR: Avem nevoie de o Ungarie puternica. Fost ministru al UDMR in mai multe guverne, Laszlo Borbely considera ca tensiunile generate de arborarea steagului secuiesc sunt intretinute artificial de politicieni, dar admite ca, desi PRM nu a mai reusit sa joace un rol decisive in politica ultimilor ani, stafeta nationalismului a fost preluata de unele partide aflate in arcul guvernamental. "Unii din PNL si din PC au considerat in campanie, ca o campanie mai nationalista le-ar aduce mai multe voturi in Transilvania", sustine Borbely in interviul acordat Romaniei libere. Vicepresedintele UDMR lanseaza insa un avertisment si in directia guvernului ungar: "am demonstrat ca UDMR a ramas reprezentatnul maghiarilor, iar guvernul de la Budapesta trebuie sa stie acest lucru". Integral in Romania Libera.

DW: USL pierde ocazia de a reforma sistemul incompatibilitatilor. Statutul parlamentarilor, asa cum a fost votat dupa solicitarea presedintelui Traian Basescu, a fost invalidat miercuri de Curtea Constitutionala. Decizia Curtii Constitutionale este o lectie pentru aceia care vad in politica o opozitie oarba la presedintele Basescu. Unii dintre liberali cum ar fi de exemplu Tudor Chiuariu, un politician nu lipsit de calitati, dar orbit de resentimente, au manevrat in asa fel lucrurile incat s-a ajuns la un compromis ciudat. Ca sa nu dea de inteles ca au acceptat obiectiile presedintelui au introdus un amendament cu totul neesential, dictat numai de ambitie si care a fost miercuri respins de Curtea Constitutionala. Sa recapitulam. Legea statutului fusese adoptata initial de parlament cu o lacuna grava. Un deputat care contesta decizia de incompatibiliate depusa de ANI nu putea fi lipsit de mandatul sau mai inainte de o sentinta judecatoreasca definitiva. Dar nu se mai spunea ce urmeaza sa se intample daca decizia ANI nu este contestata. Era un gol care putea fi umplut cu orice conduita, oricat de suprinzatoare. In plus ANI era implicit subordonata Parlamentului, scrie Deutsche Welle.

Grecii negocieaza in secret un nou joc pentru Loteria Romana. Compania de care au profitat 10 ani! Conducerea INTRALOT se pare ca stie deja cine va fi noul sef al Loteriei Nationale, deoarece si-a trimis doi reprezentanti ca sa vorbeasca cu oamenii lui Nicolae Cristea despre implementarea unui nou joc de noroc in cadrul companiei. Sursele EVZ sustin ca, zilele trecute, a avut loc o intalnire secreta intre cativa oameni de baza ai Loteriei Nationale (sefi de marketing, vanzari, IT si liderul sindical Ion Carapit, care au fost numiti toti de catre fostul manager Nicolae Cristea) si doi trimisi speciali ai grupului de firme grecesti INTRALOT, Leonidas Koutroukis si Manolis. Scopul discutiilor a fost implementarea, in urmatoarea perioada - de catre Loteria Nationala in parteneriat cu INTRALOT - a unui joc de noroc de tip KENO, care sa aiba trageri din cinci in cinci minute si un pret modic pentru bilet, anunta EVZ.

Un roman a creat o platforma menita sa-ti satisfaca curiozitatea. Un tanar roman aflat in cautare de raspunsuri a creat o platforma sociala care le permite utilizatorilor sa-si satisfaca curiozitatile. Intrebarile au variante fixe de raspuns si in spatele site-ului se afla o comunitate dornica sa ofere o mana de ajutor. Platforma Puzzled.by este construita in jurul unei harti globale si utilizatorii vin din toate colturile lumii. Intrebarile postate pot fi vazute de oricine, sau accesul poate fi restrictionat in functie de varsta, gen sau tara. Vlad Tudose, creatorul site-ului, are 24 de ani si a urmat cursurile Facultatii de Administrare a Afacerilor cu Predare in Limbi Straine din cadrul ASE. A ales limba engleza ca limba de predare pentru ca-i oferea o deschidere larga. Dupa primul an de facultate s-a angajat la Adulmec.ro, unde a stat trei ani. Dupa terminarea facultatii a plecat in Olanda, la Rotterdam School of Management, unde s-a specializat pe Managementul Inovatiei, informeaza Adevarul.

Axente Sever, generalul romanilor ardeleni. Prefectul Legiunii Prima Blasensis a pus pe picioare o redutabila legiune de lancieri si puscasi, cu care a obtinut victorii memorabile asupra armatei revolutionare maghiare. Una dintre cele mai cunoscute personalitati ale romanilor ardeleni din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea este Ioan Axente Sever. El a fost unul dintre cei mai capabili comandanti militari ai romanilor ardeleni din timpul Revolutiei de la 1848 - 1849. Ioan Axente Sever a fost unul dintre prietenii lui Avram Iancu, conducatorul incontestabil al armatei revolutionare romanesti. El a reusit sa puna pe picior de razboi o unitate militara care totaliza 10.000 de luptatori. Legio I Blasensis, legiunea cu sediul in Blaj, a luat parte la operatiuni militare de pe o intinsa arie geografica, ce mergea din Deva la Sibiu si de la Blaj pana in Muntii Apuseni. Practic, aceasta legiune a fost cea mai puternica unitate militara a romanilor ardeleni, scrie Romania Libera.