Ziarele despre aderarea la Schengen

ActualitateFoto: Colaj foto

USL sacrifica Schengen pentru a avea controlul Justitiei. Guvernul USL le transmite partenerilor din UE ca, daca Romania primeste saptamana aceasta o noua decizie de amanare in problema Schengen, s-ar putea sa nu mai fie interesata sa faca eforturi in aceasta directie. Ceea ce, in aparenta, este o noua gafa diplomatica din seria celor comise de USL in politica externa ascunde, de fapt, implicatii mult mai serioase. Guvernul poate, pe viitor, sa ignore cerintele UE privind reforma in Justitie - motivul care tine Romania in afara Spatiului Schengen - sub pretextul unei subit regasite "demnitati nationale", scrie EVZ.ro.Pasul spectaculos care izoleaza Romania de Europa, titreaza Romania libera care crede ca presedintia s-a dezis de punctul de vedere al Guvernului Ponta, ceea ce sugereaza instalarea unei noi crize intre palate. Adevarul explica "De ce nu ne vrea Germania in Schengen".Germania se opune aderarii Romaniei la spatiul Schengen, a anuntat ministrul de Interne al Germaniei, Hans-Peter Friedrich. El a invocat drept motive coruptia si nefunctionarea statutului de drept. Gandul scrie despre cum a ajuns Romania sa fie prinsa intre luptele politice de la Bucuresti si Bruxelles si cu ce mandat merg negociatorii Romaniei la Bruxelles. Romania va cere Germaniei si Olandei sa isi motiveze oficial refuzul, cu argumente care tin de legile si normele europene, lucru care le va pune in dificultate, pentru ca Romania a indeplinit toate criteriile oficiale de aderare la Schengen. Corlatean: De la "putem tari fara Schengen" la "e un obiectiv important pentru Romania".EurActiv.ro crede ca declaratiile oficialilor de la Bucuresti pe tema aderarii la Schengen au fost dintre cele mai contradictorii si neinpirate in aceste doua zile punand in oglinda declaratiile date vineri, sambata si duminica de ministrul de Externe Corlatean si de premierul Ponta.

RL a convins trei experti culinari sa deguste carne "in orb" si sa ghiceasca: "Care-i CALUL si care-i VACA"? RL a efectuat un experiment "nastrusnic" menit sa raspunda intr-o maniera cat se poate de concreta si neteoretica unei intrebari "fierbinti": "Sa plagiezi carnea de vaca e usor, greu sau imposibil?". Maestrii bucatari Victor Melian, Jakob Hausmann si Maria Popa au degustat cal si vita preparate in trei moduri: friptura, hamburgeri si chiftele. Rezultatul merita toti banii si inca un banut in plus.Doi din cei trei experti au votat friptura de "cal" ca fiind de "vita". Este vorba de Maria Popa si Victor Melian. Cel de-al treilea expert culinar, Jakob Hausmann a dat verdictul "corect", insa chiar si el recunoaste ca a facut-o mai mult la ghici. Video experiment pe Romania libera.

DW: Romania si confuzia generala. E Basescu un erou? Sau dimpotriva? Dar Macovei? La torentele de calomnii abatute asupra unora se adauga idolatrizarea masiva a neavenitilor. Risca sa se iste o psihoza in masa care ar distruge complet democratia. Ce ii speria cel mai rau pe comunisti si national-comunisti? Ideea jonctiunii dintre intelectuali si muncitori intr-un efort comun de rasturnare a dictaturii. Spre a o impiedica, spre a isca si mentine o stare generala de perplexitate si confuzie, politia politica a depus, decenii la rand, eforturi incomensurabile. O ampla contributie li s-a oferit dezinformatorilor Securitatii, trimisi sa-i calomnieze sistematic pe disidenti, astfel incat muncitorii sa-i urasca din rarunchi. Periculosi erau cotati, stalinist, toti cei avand legaturi cu strainatatea. Puteau compara. Puteau afla ce inseamna altundeva sa fii cinstit si capabil. Erau incondeiati la dosare oamenii cu rude in occident, sau cetatenii care avusesera ei insisi norocul sa traiasca o vreme in Apus si sa descopere, stupefiati, ca se poate totusi si altfel, ca se poate trai si demn, ca libertatile individuale se pot respecta fara sa se prabuseasca obstea, scrie Deutsche Welle.

Povestea lui Marin I. Necula, romanul pe care Statul il confunda de 20 de ani in acte cu varul sau. Incurcate sunt caile birocratiei romanesti. Un pensionar din Dambovita isi cauta dreptatea de 20 de ani prin tribunale intr-o lupta inegala cu reprezentantii Casei Nationale de Pensii. Pentru ca are acelasi nume cu varul sau, omul a primit ani la rand pensia gresita, mai mica cu 100 de lei, decat i s-ar fi cuvenit. Barbatul, ajuns la 73 de ani, vrea sa-si recupereze cei peste 8 mii de lei care s-au strans in timp. Dar abia daca mai are putere sa lupte cu sistemul. El este Marin I. Necula si inca din 1993 incearca sa-i convinga pe cei de la Casa de Pensii ca fac o greseala: pensia sa ar fi fost incasata in tot acest timp de varul lui, pe Marin N. Necula. Si viceversa - ca in Caragiale. Nici dupa 2005, cand a fost introdusa identificarea dupa Codul Numeric Personal, nu s-a dres incurcatura, potrivit stirileprotv.ro

Cum se "fura" un spectacol de teatru sau minciuna de pe afise: scandal intre regizorul Dan Tudor, actrita Monica Davidescu si Teatrul din Giurgiu. Monica Davidescu si Dan Tudor au jucat in Germania productia "Cum sa scapi de sentimente", realizata in 2012 la Giurgiu, cei doi fiind prezentati pe afise ca actori ai Teatrului National din Bucuresti (TNB). Ion Caramitru spune ca "in tara se joaca susanele, actori ai TNB folosindu-se de prestigiul institutiei pentru a induce publicul in eroare". In ultimii ani, spectacole-surogat cu "Lacul lebedelor" prezentate pe afise ca productii ale Operei din Kiev si ale Teatrului Balsoi din Moscova s-au dovedit ca nu erau cele originale, ci unele fantomatice, create din dorinta de castig a unor impresari fara scrupule. Astfel, au fost semnalate numeroase cazuri cand ansambluri de mana a treia, anuntate cu surle si trambite pe afisele organizatorilor sub egida unor prestigioase teatre din Europa, jucau de fapt in productiile unor companii obscure. Scandalul "facaturilor" din industria baletului se muta acum in teatru, scrie Adevarul.

Intre "fesenism" si Dreapta fara compromis. S-au conturat directiile pe care se va da lupta pentru viitorul partidului, dupa ce Vasile Blaga, Elena Udrea si Monica Macovei au intrat in cursa. Comparand motiunile celor trei, se pot identifica multe puncte comune legate de solidaritate, subsidiaritate, Biserica, familie, de imbunatatirea relatiilor cu societatea civila si cu patura activa economic, dar inactiva politic a societatii romanesti sau de nevoia de profesionalizare a membrilor de partid. Multe din aceste principii si valori sunt impartasite de toate partidele de centru-dreapta din Europa si figureaza ca atare in documentele Partidului Popular European, deci nu este o surpriza ca ele apar in formule relativ asemanatoare in toate cele trei programe. Dincolo insa de aceste asemanari de suprafata, diferentele de abordare dintre cei trei sunt radical diferite, atat de radical incat ar putea deveni ireconciliabile, scrie Romania libera.