Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a transmis o circulara autoritatilor locale prin care cere plata cu prioritate a arieratelor catre buget, scrie Gandul.info, care noteaza insa ca aceasta initiativa i-a nemultumit pe presedintii consiliilor judetene.

"Avand in vedere ordinea stabilita de lege pentru aceste sume va rugam sa luati masurile care se impun, astfel inca, Consiliul Judetean, va (sa, n.r.) cu prioritate sume pentru achitarea arieratelor inregistrate de unitatile administrativ-teritoriale, si numai dupa achitarea integrala a acestora, sa aloce sume si pentru sustinerea programelor de dezvoltare locala si a proiectelor de infrastructura care necesita cofinantare locala", se arata in finalul acestei circulare, semnate de ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, si datata 25 februarie.

Reactia a venit din partea presedintelui Uniunii Nationale a Consiliilor Judetene, Nicusor Constantinescu (PSD), care este si seful Consiliului Judetean Constanta: "Voinea nu ne poate da noua ordine, doar nu poate comanda un ministru numit unor alesi. Nu se poate sa ordone nimeni de la Bucuresti, ca nu mai suntem pe vremea lui Ceausescu, sa ordone unul si toti sa execute pana jos. Eu nu stiu cine sunt acesti destepti din Ministerul de Finante, care nu stiu cu ce se mananca economia reala de piata".

"Cand m-au sunat colegii eu am ramas blocat, ce este cu circulara asta, este o adresa, o scrisoare de dragoste, o scrisoare pierduta a lui Caragiale, ce este cu ea? Ne roaga sa platim arierate, pai sa ne dea cotele inapoi cum a cerut UNCJR. De acolo platim arieratele", a adaugat Nicusor Constantinescu.

Liviu Voinea afirmase miercuri seara, pentru Gandul, ca nivelul arieratelor a crescut la 1,18 miliarde de lei in ianuarie, cu aproximativ cu 40% mai mult decat evaluarea facuta pentru luna decembrie 2012.

Sefii de Consilii Judetene si primari ai PSD s-au plans premierului Ponta, la sedinta de luni a conducerii social-democratilor, afirmand ca, daca vor plati toate arieratele, nu vor mai putea sustine alte proiecte locale.

Ei argumenteaza ca aceste datorii au fost acumulate in mare parte in timpul guvernarii PDL.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, afirma ca arieratele au crescut deoarece legea bugetului nu era aprobata in ianuarie "si atunci facturile care erau scadente de 30-60 de zile au devenit arierate". Daniel Chitoiu sustine insa ca Romania se va incadra in tintele stabilite cu FMI.

Saptamana viitoare, Guvernul urmeaza sa poarte discutii cu reprezentantii UNCJR, la Palatul Parlamentului.