Aici sunt banii dumneavoastra. Besciu si Vulpescu, stapani pe Capitala. Vor si gropile de pe autostrazi. A fost ani de-a randul in topul firmelor care au castigat cele mai banoase contracte cu statul. Pe de alta parte, este suspectata de Consiliul Concurentei ca face parte din lotul drumarilor care au aranjat licitatiile pentru asfaltari in Bucuresti si Ilfov. Cert este ca, in ciuda crizei, firmei Euro Construct Trading ,98 i-a crescut cifra de afaceri de la un an la altul. Detinuta de oamenii de afaceri Sorin Vulpescu si Dan Besciu, societatea este abonata la contractele incheiate de Primaria Capitalei pentru reabilitarea drumurilor. Totodata, in perioada 2009- 2011, firma a incasat aproximativ 40 de milioane de euro de la Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR), potrivit registrelor de plati ale Companiei, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Tara umilintei in Templele Foamei: cum ne-am batut pe un ou, pe "Fratii Petreus" de pe cartela sau pe o sticla cu lapte. Lumina, butelia si caldura, la portie. Cozile nesfarsite pentru o bucata de carne, laptele, ouale si branza la ratie, frigul din dormitor, bezna din sufragerie, propaganda de pe micile ecrane, toate acestea sunt doar cateva dintre sfidarile cu care oamenii au ajuns sa se obisnuiasca in anii 1980, dar care tradau reguli minimale de viata decenta. adevarul.ro va propune o introspectie in "lumea umilintei" de dinaintea Revolutiei din 1989. Inceputul anilor '80 a venit cu o economie socialista care a dus la sacrificii din partea romanilor. Preturile la alimente, servicii si la bunuri de uz casnic si cotidian au inceput sa creasca, iar lipsurile alimentare au dus la cozile interminabile pentru paine, lapte, carne sau fructe. Integral in Adevarul.

Partea nevazuta a legendarei Ana Aslan. Considerata o legenda a gerontologiei, Ana Aslan este totodata o personalitate controversata. Unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai sai, doctorul Mircea Dumitru, vorbeste despre laturile mai putin cunoscute ale acesteia: "Oamenii mari au si defecte mari. Ana Aslan nu poate fi un simbol national". Ana Aslan a fost primul medic roman care a incercat sa dea o speranta varstnicilor prin evidentierea importantei procainei in ameliorarea tulburarilor distrofice legate de varsta. In anul 1957, Aslan a omologat Gerovital, produsul farmaceutic care promitea incetinirea procesului de imbatranire cu aproximativ 40%. Din acel moment, faima ei a depasit granitele tarii, iar momentele sale de glorie au fost girate de personalitati internationale care au facut tratament cu acel produs inovator pentru acele vremuri: Tito, Charles de Gaulle, Hrusciov, J.F. Kennedy, Indira Gandhi, Imelda Marcos, Marlene Dietrich, Konrad Adenauer, Charlie Chaplin, Kirk Douglas, Salvador Dali si altii, informeaza Romania Libera.

DW: Reversul optimist al refuzului Schengen. Intregul proces al integrarii europene si inclusiv intrarea in spatiul Schengen au suferit de la bun inceput o grava rastalmacire care poate fi acum indreptata. Refuzul Germaniei este o lovitura data sentimentului national. Dar este totodata o buna ocazie de resetare a prioritatilor si de reorientare a politicii romanesti in intregul ei. S-ar putea obiecta ca e o consolare facila! Si totusi, acum se vede mai clar ca politica romaneasca, dincolo de partide si de toate rivalitatile, a fost condusa de un curent subteran care a antrenat cu sine toate politicile importante si care a deturnat intregul proces al integrarii. De foarte multi ani societatea romaneasca, deprimata de esecul politicilor post revolutionare, a abandonat efortul edificarii de sine, aspirand in mod nebulos la o contopire cu Europa bine oranduita si prospera, scrie Deutsche Welle.

Andrei Chiliman: "Stanisoara s-a remarcat doar cand a spus ca Antonescu se comporta ca Dl. Goe". Andrei Chiliman s-a retras din conducerea centrala a PNL. Consideraca noul statut al PNL, adoptat la Congres, este "o banala insiruire de norme antidemocratice care au un singur scop: subordonarea totala a partidului obiectivului politic al unui singur om." Inainte de a anunta aceasta decizie a acordat "Evenimentului zilei" un interviu in exclusivitate. Evenimentul zilei: Domnule Andrei Chiliman, cum e sa faci opozitie din interiorul Puterii? Andrei Chiliman: Eu nu am facut opozitie in interiorul Puterii. Opozitia mea in interiorul PNL este o opozitie bazata pe principiile de baza ale PNL, asa cum l-am inteles inainte de 1989, asa cum mi-am dorit mereu sa fie: un partid al Dreptei, care sa stea bine asezat pe principii, pe ideile si proiectele liberale si care sa nu fie subordonat intereselor unei persoane. Sa fie un partid deschis si nu unul subordonat intereselor unei persoane. Integral in EVZ.

Cum a transformat Ceausescu televiziunea in tribuna propagandistica. Spre deosebire de Gheorghiu-Dej, care nu a dat importanta contributiei televiziunii la propaganda, Ceausescu s-a preocupat de "micul ecran" inca din primele luni dupa preluarea puterii. Il deranjau programele de varietati inspirate din Occident si decolteurile prezentatoarelor. Pentru ca televiziunea sa poata servi intereselor partidului erau necesare investitii majore in infrastructura. Austerul Ceausescu a autorizat inceperea lucrarilor la noul sediu al televiziunii in 1966. A fost construit dupa modelul BBC, pe Calea Dorobantilor nr. 191 din Bucuresti, avand o suprafata de 63 ha. Ca urmare a investitiilor tehnologice, televiziunea romana avea unul dintre cele mai moderne centre audio-vizuale de capacitate medie din Europa. Cele patru corpuri ocupau o suprafata de 28.000 mp (spre comparatie, studioul de la Floreasca avea 460 mp). Institutia s-a mutat in cladirea de pe Calea Dorobantilor in 1970. In anii constructiei noului sediu s-au facut investitii si in privinta cresterii ariei de receptare a semnalului tv (au fost instalate relee de transmisie in toate judetele tarii), informeaza Adevarul.

Cum a ajuns dirijorul Ciolan "criminal de razboi". Curajul de a fi acceptat pozitia de director al Teatrului de Balet din Odesa, in timpul celui de-al doilea razboi mondial, i-a adus lui Antonin Ciolan trecerea pe lista "criminalilor de razboi". Una dintre cele mai fascinante personalitati ale lumii muzicale romanesti a fost maestrul Antonin Ciolan. El s-a numarat printre profesorii Conservatorului din Iasi, apoi ai celui din Cluj, dar a fondat si Societatea Filarmonica a Basarabiei din Chisinau, apoi Filarmonica de Stat din Cluj. De asemenea, alaturi de prietenul sau, George Enescu, Antonin Ciolan a fondat Filarmonica Moldova din Iasi, in anul 1942, scrie Romania Libera.