Judecatorul care a stricat piata spagii: "Deci niste soricel, asa, mai fragezel!" Relatiile dintre afaceristi, interlopi si magistratii din justitia prahoveana au atins noi culmi, odata cu trimiterea in judecata a lui Petre Podea (61 de ani), judecator suspendat de la Tribunalul Prahova. Spagile si atentiile pentru eliberarea din arest a unor cunostinte comune sunt de tot rasul. Doua - trei mii de lei, apoi cateva comisioane, doua - trei kilograme de carne pentru carnati, ceva "soricel mai fragezel", sau "niste smantanica, acolo". Datele apar in rechizitoriul DNA prin care a fost trimis in judecata magistratul care a intervenit la o colega, de la Judecatorie Ploiesti, pentru a-l elibera conditionat pe detinutul Niculae Bordeanu, scrie EVZ.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

O noua lege a Educatiei. Autonomie universitara dupa modelul german. Funeriu: "Se mafiotizeaza sistemul". Universitatile din Germania, unele vechi de sute de ani si cu o reputatie recunoscuta la nivel mondial, beneficiaza de o autonomie universitara care le da rectorilor dreptul sa anuleze titluri de doctor si sa emita diplome numai cu stampila institutiei de invatamant superior care a emis-o, lucru care ar putea ajunge realitate si in sistemul din Romania, in urma modificarilor pregatite de parlamentari. Fostul ministru al Educatiei si actual consilier prezidential, Daniel Funeriu, a comentat pe blogul sau referitor la posibilitatea aplicarii autonomiei universitare germane pe sistemul de invatamant superior de la noi spunand ca nu poate fi vorba de o comparatie, fiindca nemtii au universitati mult mai vechi si mai de incredere ca ale noastre, anunta Adevarul.

Lantul neregulilor din industria alimentara. Valul de controale ale ANSVSA din ultima luna a scos la iveala nereguli ale unor producatori agricoli. Proasta gestionare mediatica a situatiei de catre autoritati a produs, in schimb, panica in randul consumatorilor. Efectele industrializarii agriculturii se vad tot mai pregnant. Cel mai bun exemplu este legat de scandalurile ultimelor zile. Precum carnea de curcan cu posibile urme de antibiotic. Primele date arata ca aceasta carne, ajunsa in Germania, ar proveni din Romania, cu toate ca autoritatile au infirmat orice problema, cel putin dupa controalele efectuate la ferme de curcani din judetul Brasov.Ultima saptamana a fost dominata, in schimb, de scandalul laptelui cu aflatoxina, depistat in cateva ferme si fabrici din Romania, informeaza Romania Libera.

DW: Cum ar trebui sa fie viitorul presedinte? Se spune mereu ca poporul roman doreste sa-si aleaga presedintele printr-o procedura directa, dar nimeni nu a prezentat pana acum nicio argumentatie serioasa. In 2004 alegatorii potentiali ai partidelor de opozitie erau convinsi, in majoritatea lor covarsitoare, ca Traian Basescu nu are deloc calitatile unui presedinte si ca ar fi in schimb un bun prim ministru. El se remarcase prin competentele sale administrative, prin energia "executiva", dar nu parea sa aiba suficienta distinctie. Pe atunci societatea romaneasca era mai exigenta si nu ii placea un presedinte cu manecile suflecate, glumind cu oricine, luindu-se la harta cu oricine, bruscand toare regulile si incalcand toate convenientele, scrie Deutsche Welle.

Regele penal al Asfaltului: "Deci, de azi nu mai dam hartii, decat cele corecte!" Nelu Iordache, actionarul majoritar Romstrade, acuzat de deturnare de fonduri europene, a fost interceptat telefonic inainte de a fi arestat. Procurorii DNA sustin ca "Regele Asfaltului" era preocupat sa ascunda aflarea adevarului, dupa ce oficialii europeni au declansat o ancheta privind deturnarea de fonduri. Trei note telefonice dintre Nelu Iordache si un apropiat al sau ar arata ca acesta stia ca a trimis documente falsificate la Departamentul de Lupta Antifrauda (DLAF). "Deci, de azi nu mai dam hartii, decat cele corecte, numai din alea ce avem. Deci, noi nu vrem sa mintim pe nimeni, noi dam numai realitatea", explica Nelu Iordache ."Si vezi, daca mai fac presiuni la dumneavoastra, te rog frumos sa spui la directia OLAF de la Bruxelles, ca sa lamureasca, ca noi am prezentat documentele, iar partenerul portughez nu" il invata afaceristul pe partenerul sau, anunta EVZ.

Odessa, victoria de cosmar a lui Antonescu! "Represalii sau masacre?" La 27 iulie 1941, motivand desfasurarea operatiunilor militare la flancul sudic al frontului, Adolf Hitler a solicitat Conducatorului statului roman, generalul Antonescu, continuarea actiunilor militare si dincolo de Nistru. Acesta a raspuns, la 31 iulie, declarand ca "va merge pana la capat", ca "nu pune niciun fel de conditii si nu discuta cu nimic aceasta cooperare militara intr-un nou teritoriu", ca are "deplina incredere in justitia pe care Fuhrer-ul cancelar Adolf Hitler o va face poporului roman". Facand acest lucru, Antonescu urmarea sa obtina sprijinul Germaniei in vederea reintregirii granitei de vest a tarii, informeaza Adevarul.

Tezaurul ascuns al lui Kim Jong-un. Presa sud-coreeana dezvaluie ca liderul de la Phenian, Kim Jong-un, ar detine sute de milioane de dolari in banci din China, la Shanghai, si in alte locuri. Si, din diverse motive neidentificate, aceasta avere a fost exclusa de la noile sanctiuni votate la ONU saptamana trecuta, cu acordul Beijingului. Noile sanctiuni votate la ONU contra Coreii de Nord ca urmare a recentelor teste nu-cleare efectuate vizeaza in special sursele de finantare a regimului nord-coreean si maresc lista neagra a per-soa-nelor sau socie-tatilor su-pu-se inghetarii averilor si interdictiei de a calatori si punc-teaza produsele de lux pe care privilegiatii sistemului nu le mai pot importa. Potrivit unor surse guvernamentale citate de media sud-coreeana, SUA si Coreea de Sud ar face presiuni asupra autoritatilor de la Beijing pentru ca aceste sute de milioane ascunse de Kim sa fie blocate. Ministerul chinez de Externe a declarat ca, in calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate si actor responsabil al comunitatii internationale, China va trata subiectul conform normelor internationale, scrie Romania Libera.