"Inalta Curte" din valea Doftanei. Casa conspirativa in care se vindeau sentintele judecatoresti, printre borcanele cu muraturi. Ancheta in dosarul judecatoarelor spagare de la Tribunalul Bucuresti, Viorica Dinu si Antonela Costache, va fi extinsa in zilele urmatoare. Numele mai multor magistrati apar in interceptari. Judecatoarele sunt arestate preventiv pentru ca au primit spaga pentru sentinte favorabile in dosarele unor afaceristi sau interlopi din clanurile Duduianu sau Camatarii. In cazul eliberarii lui Dinel Nutu, fost Staicu, procurorii au o interceptare, din 9 februarie, facuta chiar in casa Vioricai Dinu din Bucuresti. Este vorba de o spaga de 150.000 de euro. Ancheta in dosarul judecatoarelor spagare de la Tribunalul Bucuresti, Viorica Dinu si Antonela Costache, va fi extinsa in zilele urmatoare. Numele mai multor magistrati apar in interceptari. Judecatoarele sunt arestate preventiv pentru ca au primit spaga pentru sentinte favorabile in dosarele unor afaceristi sau interlopi din clanurile Duduianu sau Camatarii. In cazul eliberarii lui Dinel Nutu, fost Staicu, procurorii au o interceptare, din 9 februarie, facuta chiar in casa Vioricai Dinu din Bucuresti. Este vorba de o spaga de 150.000 de euro, scrie EVZ.ro

ActualitateFoto: Colaj foto

Cum risipeste ICR bani publici pe chirii. Filiala din Budapesta isi desfasoara activitatea intr-un spatiu urias, de 1.200 de metri patrati. Institutul Cultural Roman (ICR) plateste chirie 13.000 de euro pe luna pentru spatiul unde isi desfasoara activitatea filiala sa de la Budapesta. 12.600 achita institutia pentru sediul din Stockholm. In conditiile in care guvernele ultimilor ani nu vorbesc decat de austeritate si reduceri de cheltuieli, sumele pe care le plateste ICR pentru reprezentantele sale din lume atrage nemultumiri publice. 7 dintre cele 18 reprezentante culturale romanesti functioneaza in cladiri ale statului roman (de exemplu, la New York in imobilul reprezentantei Romaniei la ONU) si pentru acestea nu se platesc chirii. Pentru restul insa, Romania plateste lunar, de la buget, sume care depasesc de multe ori preturile din pietele imobiliare ale capitalelor unde functioneaza. Astfel, pentru imobilul de 572 de metri patrati pe care ICR il foloseste la Berlin statul roman achita lunar o chirie de 7.485 de euro, potrivit datelor ce ne-au fost furnizate de Ministerul Afacerilor Externe (MAE), dezvaluie Romania libera.

Europa la rascruce. In eforturile de a veni de hac crizei, Uniunea Europeana a ajuns la un punct de cotitura, dincolo de care exista riscul ca toate succesele de pina acum sa fie compromise si de valul de revolte. Totul putea fi atit de frumos. De la finele verii, semnele calmarii pietelor financiare au inceput sa mijeasca, straduinta de a face economii, depusa de unele tari a dat primele roade, deficitele au scazut, la fel si costurile de productie in unele tari din sudul continentului. Europa parea a fi pe drumul cel bun, dar reversul medaliei nu putea fi neglijat: somajul este in crestere iar cresterea economica, inca prea firava. Dupa alegerile din Italia, cursul politic al redresarii a fost readus in discutie. Desi ex-premierul Mario Monti a aplicat cu mare prudenta reformele, au iesit invingatori la alegeri exact cei care resping o politica economica solida si care sunt chiar gata sa renunte la moneda comuna euro, scrie Deutsche Welle.

Superoferta imobiliara pentru partide: sedii de la stat in rate, cu avans 10%. Hrebenciuc: "Nu-s palate. E ici-colo cate o casa, voi ii ziceti vila". Inainte ca Guvernul sa scoata la vanzare casele de protocol ale statului, parlamentarii au luat-o inainte, asigurandu-le propriilor partide dreptul de a-si cumpara sediile inchiriate de la stat prin negociere directa, fara concurenta. Si pentru ca incercarile de a se imprumuta pe la banci au esuat in ultimii ani, partidele au primit, printr-o lege promulgata miercuri de presedintele Traian Basescu, o alternativa avantajoasa: posibilitatea de a-si cumpara sediile in rate, intinse pe trei ani, cu avans de 10%, ocolind creditele. Legea a fost votata cu o larga majoritate in Camera Deputatilor - 250 de voturi pentru, desi avea nevoie doar de 207 pentru a fi adoptata. Partidele politice au primit, in ultimii 20 de ani, cel putin pentru sediile centrale, unele dintre cele mai impozante vile din centrul Capitelei in care au stat foarte multi ani cu chirii modice, dezvaluie Gandul.

Reportaj din lumea celor care dorm fara vise. Romanii care au boala somnului, testati la poligraf. Aproape un milion de romani sufera de o boala care ii face sa doarma pe ei ziua si ii transforma in victime sigure ale soselelor. Ca sa o depisteze, trebuie sa petreaca o noapte in laborator, la aparate care numara de cate ori se trezesc in somn. Prin laborator au trecut soferi de tir, profesori si chiar piloti de avion. n Romania, cand un sofer adoarme la volan e dat la stiri, bagat la puscarie si nenorocit pe viata. Nimeni nu cerceteaza daca are vreo boala care ii tulbura noptile. In Franta, Belgia si alte tari vestice, bolile somnului sunt criterii care ii descalifica din start pe doritorii de permis auto, iar nemtii care sufera de somn au voie sa puna mana pe volan doar daca se trateaza. In legislatia rutiera de la noi, nu exista o astfel de prevedere, tratamentul nu este decontat, iar majoritatea oamenilor nici nu stiu ca exista doctori somnologi., scrie EVZ.ro

Dialog despre dragoste intre Sergiu Nicolaescu si Nicolae Ceausescu. S-a spus repetat ca Nicolae Ceausescu s-a inspirat din revolutia culturala chineza si din festivismul coreean, in limitarea libertatii de creatie si ideologizarea national-comunista. Documentele din arhiva dovedesc un context mai complex decat vizita in China din iunie 1971 si multiple surse de inspiratie. Raportul dintre intelectuali si puterea comunista a fost si ramane, in continuare, o tema dominanta a istoriei comunismului. Analiza politicilor culturale focalizeaza conflictele creatorilor cu ideologii, cenzorii si diriguitorii institutiilor culturale ale epocii, scrie Adevarul. Amintirile personale ale creatorilor, observa antropologul Catherine Verdery, adesea iau forma naratiunilor eroice ale bataliilor purtate de intelectualii asediati de putere in cetatea Artei si Adevarului.

Scutul antiracheta ramane in Romania. Ce concesii au facut Statele Unite Rusiei. Decizia administratiei Barack Obama de a modifica din nou planurile Apararii Antiracheta si de a anula cea de-a patra faza a Abordarii Adaptative in Etape a Apararii Antiracheta in Europa (EPAA), anuntata vineri de secretarul Apararii, Chuck Hagel, nu afecteaza cu nimic dezvoltarea sistemului din Romania, care face parte din faza a II-a. Cu toate acestea, ea reprezinta o concesie facuta Rusiei, care reclama faptul ca faza a IV-a reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor sale nucleare. Modificarile raspund in primul rand criticilor interne privind faptul ca teritoriul american este insuficient aparat de amenintari cu rachete balistice venite din partea Coreii de Nord si, in acest scop, Pentagonul doreste sa instaleze sisteme radar noi in Japonia si sa mareasca numarul de rachete interceptoare din Alaska si California. In vederea prevenirii unor eventuale atacuri din Iran, se studiaza posibilitatea instalarii sistemelor antiracheta si pe coasta de Est a SUA, scrie Romania libera.

Monica Macovei: Corlatean se poarta ca propriul sau aghiotant. PLUS: Ce spune despre "caraghiosul de Crin Antonescu". Europarlamentarul PDL Monica Macovei, candidat la presedintia partidului, a acordat "Evenimentului zilei" un interviu in care vorbeste despre felul in care decurge competitia interna, dar si despre situatia politica in general. Monica Macovei a vorbit despre importanta alegerilor prezidentiale din 2014 in evolutia viitoare a Romaniei, despre strategia pe care o va adopta in cazul unui eventual tur doi al alegerilor pentru sefia PDL si despre actuala situatie geopolitica, in contextul in care Romania a inregistrat un nou esec cu privire la admiterea in Schengen."Eu sunt cel mai redutabil adversar al lor, zilnic sunt criticata de Ponta si de Antenele lui Voiculescu. Imi apar tara si pe oameni, si legea, si dreptatea, si adevarul. Ponta fuge de raspundere, pentru ca decizia amanarii in Schengen a fost luata din cauza faptului ca, sub USL, au fost doua rapoarte critice MCV", a declarat Macovei pentru EVZ.ro