Presa internationala dezbate situatia din Cipru, unde Parlamentul a respins marti planul european de salvare din cauza taxei pe depozitele bancare. Ziarele scriu ca insula se indreapta acum spre abisul financiar si poate intra in faliment, iar opozitia din Germania arata cu degetul spre Angela Merkel.

Votul in legislatura mica din Cipru a fost un neasteptat pas inapoi pentru blocul celor 17 state din zona euro, dupa ce parlamentarii din Grecia, Portugalia, Irlanda, Spania si Italia au acceptat toate masurile de austeritate in ultimii trei ani pentru a-si asigura ajutorul european, scrieReuters.

Presedintele cipriot Nicos Anastasiades a convocat o intalnire de urgenta cu liderii partidelor politice in dimineata zilei de miercuri pentru a discuta calea de urmat, dupa respingerea planului de salvare. Anterior, presedintele solicitase tuturor partidelor sa sprijine salvarea, considerand ca Cipru va intra in faliment daca intelegerea nu merge mai departe. Presedintele Eurogrupului, Jeroen Dijssebloem, a subliniat ca nici o alta tara din zona euro nu ar putea fi obligata sa impuna taxa pe depozitele bancare, anuntaBBC.

Peer Steinbruck, rivalul social-democrat al Angelei Merkel la alegerile din toamna, a denuntat marti responsabilitatea cancelarului german in respingerea planului de salvare de catre Cipru, invocand "o greseala flagranta". "Respingerea planului european de salvare de catre Parlamentul cipriot arata ca acest proiect, negociat cu contributia ministrului de finante Wolfgang Schauble si aprobat de cancelarul Angela Merkel, nu a reusit", a declarat Steinbruck, informeaza AFP.

Cipru se indreapta spre abisul financiar. Sistemul financiar se va prabusi in curand, iar daca guvernul incearca salvarea se va ajunge la faliment national. Pentru a preveni acest lucru, Cipru trebuie sa prezinte rapid un plan alternativ, relateazaBild.