Victor Ponta: "Sper sa nu fim bagati in aceeasi oala cu Ungaria". Premierul Victor Ponta sustine ca monitorizarea pe statul de drept propusa in UE se refera la Ungaria, spera ca nimeni sa nu confunde Bucurestiul cu Budapesta si nici sa nu se mearga pe principiul politic "unul de la populari, unul de la socialisti". Intr-un interviu acordat ziarului Adevarul prim-ministrul Romaniei Victor Ponta vede Romania ca pe o tara stabila inconjurata de crize, context folositor pentru atragerea de investitii in economie. Criza politica din vara anului trecut i-a lasat cicatrici in relatia cu partenerii europeni si nu s-ar mai angaja intr-o noua suspendare. Spera ca Romania sa nu fie confundata cu Ungaria, aflata in plina criza constitutionala. Ponta este optimist in legatura cu Mecanismul de Cooperare si Verificare si asteapta de la Bruxelles o lista cu obiective clare. Integral inAdevarul.

SUBIECTELE ZILEIFoto: Colaj foto

Cum lupta statul impotriva anticoruptiei. Un raport comparativ privind combaterea conflictului de interese si a incompatibilitatilor realizat de Expert Forum demonstreaza ca perspectiva aderarii la Uniunea Europeana reprezinta un stimulent in privinta crearii institutiilor anticoruptie, dar ca, de indata ce scopul a fost atins, politicienii incearca sa le reduca rolul si sa le suprime autoritatea. Ministrul Justitiei, Mona Pivniceru, s-a dus cu vreo zece zile in urma la Bruxelles, unde i s-a plans comisarului pentru Justitie, Viviane Reding, ca tintele monitorizate prin Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) sunt "in continua miscare" si ca, din acest motiv, statul roman nu poate anticipa si realiza conditionalitatile care apar de la an la an. Drept exemplu, doamna Pivniceru s-a referit la conditionalitatea privitoare la crearea Agentiei Nationale de Integritate (ANI), anuntaRomania Libera.

Romania lui Cristoiu: Adrian Nastase - de la Coruptul Absolut la Eroul National. Spectacolul transmisiei in direct a ultimului episod din telenovela Eliberarea lui Adrian Nastase a scos de prin arhive, unde zaceau de sapte ani, secvente din primavara lui 2006, unul dintre cele mai dificile fragmente din destinul postdecembrist al fostului premier. Pentru a colora plicticosenia conclavurilor din studio, producatorii apeleaza la schema impartirii micului ecran in doua, ba chiar, uneori, si in trei. Intr-o patratica se vad, redusi la marimi liliputane, convivii din platou, intr-alta imagini, in direct si-n a treia, secvente inregistrate. La concurenta cu patratica liliputanilor si cu secventa transmisiei in direct a convoiului triumfal prin Bucuresti a Prea mult Eliberatului, unele televiziuni au difuzat imagini de la un moment istoric, petrecut in urma cu sapte ani, mai precis, in 4 martie 2006, informeazaEVZ.

Hingherii de masini din Bucuresti. Cine sunt baietii destepti care au facut 2 milioane de euro in 2012, saltand masini. Ridicarea masinilor parcate neregulamentar in Bucuresti s-a transformat, in ultimii ani, dintr-un serviciu public menit sa fluidizeze circulatia, intr-o afacere de vanatoare a autovehiculelor parcate la limita legii. Cele trei firme pe care primariile de sector le-au angajat sa se ocupe cu acest serviciu percep taxe care ajung si la 150 de euro pentru fiecare masina ridicata, in conditiile in care salariul mediu in Romania este putin peste 300 de euro. In 2012, aceste firme au incasat cel putin 2 milioane de euro de la soferi. Cea mai mare parte a banilor castigati raman la firme, in timp ce primariile care au concesionat acest serviciu se aleg cu maruntis. In spatele tuturor acestor firme,Gandula descoperit o increngatura de personaje conectate la politica, la afaceristi influenti sau chiar cu dosare penale.

DW: Comunistii mizeaza pe PLDM pentru demiterea lui Marian Lupu. Criza politica din Republica Moldova se complica din ce in ce mai mult in pofida eforturilor depuse de mai multi demnitari europeni de prim rang de a-i impaca pe liderii celor trei partide aflate la guvernare (PLDM, PD si PL). Gaz in foc toarna opozitia comunista care voteaza ba cu o componenta a fostei coalitii de guvernare, ba cu alta, distrugand astfel scheletul puterii si impingand Moldova spre alegeri anticipate. Mai intai, comunistii (PCRM) au votat impreuna cu liberal-democratii (PLDM) pentru demiterea controversatului om de afaceri, Vlad Plahotniuc (finantatorul PD), din functia de prim-vicepresedinte al Parlamentului. Apoi, PCRM a votat impreuna cu PD pentru demiterea Guvernului condus de liderul PLDM, Vlad Filat. Saptamana trecuta, comunistii au inregistrat o noua initiativa cu privire la demiterea presedintelui Parlamentului, liderul PD Marian Lupu, si mizeaza din nou pe voturile si pofta de razbunare a liberal-democratilor, scrieDeutsche Welle.

Un ceas de politeturi cu Mao = stergerea unui mileniu din vrajba chino-sovietica. La 3 iunie, Ceausescu s-a intalnit, la Pekin, cu legendarul Mao. Convorbirea a durat 70 de minute. Mai mult decat a acordat liderul Chinei presedintelui american Richard Nixon in februarie 1972. Mao a anuntat ca va sterge un mileniu din vrajba chino-sovietica datorita vizitei romanilor in China. Pana la a pleca in Asia, s-au petrecut si alte momente de impact in relatiile lui Ceausescu cu fratii comunisti. Unul dintre acestea a fost participarea delegatiei romane la cel de-al XXIV-lea Congres al PCUS (30 martie - 9 aprilie 1971). Mai bine la dracu decat la Moscova Ca si cum ar fi putut ingropa definitiv spiritul relatiilor dintre Moscova si celelalte centre de putere ale lagarului comunist european, in sedinta Comitetului Executiv care-a aprobat componenta delegatiei romane, Ceausescu apelase la principiul reciprocitatii. Daca Brejnev nu participase la Congresul de la Bucuresti din vara lui 1969, pe motiv de boala, zicea ca-si va scuza, la fel, absenta, informeazaAdevarul.

Dosarul lui Voiculescu amanat. Tribunalul Bucuresti a amanat, marti, pentru 5 aprilie judecarea dosarului privind privatizarea ICA, informeaza Mediafax. Magistratul care a intrat in sala in locul judecatoarei Viorica Dinu, arestata preventiv pentru luare de mita, a aratat ca trebuie stabilit un nou complet pentru a judeca aceasta cauza. Dosarul in care Dan Voiculescu si alte 12 persoane sunt acuzati de fapte de coruptie privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare i-a fost repartizat judecatoarei Viorica Dinu dupa trimiterea cauzei de la instanta suprema. In 15 martie, judecatoarele Viorica Dinu si Antonela Costache, de la Tribunalul Bucuresti, au fost arestate preventiv pentru luare de mita si trafic de influenta. Presedintele Tribunalului Bucuresti, Laura Andrei, declara pentru Mediafax ca dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA) va fi judecat la termenul stabilit, fiecare sectie avand asigurat un complet de permanenta, pentru situatii neprevazute. Completul de permanenta asigura judecata in orice dosar atunci cand situatia o cere, scrieRomania Libera.